Demografska katastrofa katolika iz Stoca i Capljine

Share

http://www.vecernji.ba/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=343615&action=print_popup

 

Nastavlja se trend iseljavanja prognanih Hrvata iz središnje Bosne koji su od progonstva iz svojih rodnih krajeva proteklih godina novi život bili započeli u stolačkoj i čapljinskoj općini. U skandinavske zemlje, ali i Kanadu od ovog je ljeta do danas iselilo više od stotinu hrvatskih prognaničkih obitelji iz središnje Bosne (Kakanj, Kraljeva Sutjeska, Zenica, Vareš…), ali i iz područja Konjica.

Loši uvjeti

Svi su oni bili su smješteni u novim naseljima u stolačkoj i čapljinskoj općini gdje su i izgradili nove kuće. Ipak, ni te nove kuće nisu bile jamac trajnog opstanka tih prognaničkih obitelji u ovom dijelu Hercegovine. U novo izbjeglištvo otišlo je i desetak hrvatskih prognaničkih obitelji koje su bile smještene u kolektivne centre kao što je bivša psihijatrijska bolnica na Domanovićima i u prognaničkom kamp-naselju u Tasovčićima koji je i dandanas otvoren unatoč jako lošim uvjetima za život preostalih nekoliko stotina prognanika. Na put u Kanadu i zemlje Skandinavije sprema se još 50-ak prognaničkih obitelji iz Stoca i Čapljine koje bi tako ovaj Božić mogle provesti u dosta hladnijim područjima. “Godinama se borimo i mučimo oko radnih mjesta. U obitelji nas je šestero i vjerujte da nam ni blizu ne mogu biti dovoljna primanja do kojih se dolazilo kroz sezonske poslove branja breskvi i ostaloga voća.

Dosta su veliki troškovi života, a mala ili nikakva redovita primanja. Ovdje godinama čekamo na neki bolji i trajniji posao, ali od toga nema ništa. Više ne želimo biti u toj neizvjesnosti i primorani smo tražiti neka bolja rješenja u Kanadi.

U Kakanj se ne možemo vratiti jer je tamo još gora situacija oko zaposlenja, govori nam jedan od prognanika u kampu Tasovčići koji ovih dana “sređuje papire” za novo izbjeglištvo, ovaj put je to u Kanadu.

Trajni smještaj

Prema tvrdnjama samih prognanika, u Kanadi i Švedskoj im obećavaju trajni smještaj i visoku „socijalu“ (oko 400 KM po jednoj osobi) dok se ne snađu za posao. Uz sve to čeka ih i škola učenja jezika i osposobljavanja za određene vrste poslova. Zbog toga prognanici i žele napustiti Čapljinu i Stolac i početi uživati blagodati onoga što im se obećava u hladnoj Švedskoj i Kanadi.

 

 

 

Čitaj više

Možda vas zanima...