Smrt Sandalja Hranica

Share

Sandalj Hranic godine 1429 postavlja Radoslava Pavlovica, kao herecegovackog namjesnika. Godinu dana kasnije Radoslav prekida odnose sa Sandaljem, i prestaje da bude pokoran.

Sandalj je zatrazio pomoc od Bosanskog Sandzakbega Ishak bega, koji mu je bio u susjedstvu i napao je Radoslava, te natjerao ga u bijeg, te osvojio njegovu zemlju, citaj Travunju.

Hercegovacki vladar Sandalj, u zelji da postane samostalni kralj i da uspostavi kraljevsku stolicu, izgradio je jednu tvrdjavu u mjestu Koziji Rog, i nazvao je Stolac. Spomenuta tvrdjava se i danas zove Stolac. Nakon toga, da bi dobio naslov kralja, Sandalj se uputio ka Ugarskom kralju Sigismundu. Bosanski kralj Tvrtko, razmisljao je da ubije Sandalja, pa je cekao zgodnu priliku. Ovog puta, da bi ga uklonio, poslao je svoje ljude da ga  slijede.I bas, dok je Sandalj prelazio preko rijeke Save, ti su ga ljudi pristigli i ubili 1435/1436 godine. Tom mjestu ostao je naziv Hercegov Stol, pa se i danas tako zove. To se mjesto nalazi u blizini Svinjareva, i usce rijeke Vrbasa u rijeku Savu.

Mjesto Svinjarevo, kasnije Bosanski Svinjar, je nakon dolaska Srbocetnika poslije 1918, preimenovano u Srbac, tako ako neki ne znaju.

Čitaj više

Možda vas zanima...