Srijeda, 6 Decembra, 2023

Kraj Bosanskog carstva 1463

Share

Bosanska vlastela bijase izvan sebe. Nisu mogli da vjeruju da je nezakoniti sin ubio oca. Cak su mnogi velikasi ustali u odbranu Bogumila, govoreci, bar oni ne bi ubili rod rodjeni. Na, to Stjepan odsjece par Bosanskih glava, a Bogumili ga zamrzise. Bosansko plemstvo je bilo podijeljeno. Vojvoda Radak poznat bogumil, je bio ljut na Tomasevica. Mnogi Bosanski plemici, su spominjali Kulina Bana.

Te 1463 dade Stjepan Tomasevic 25,000 zlatnika Turskom sultanu Mehmedu.Mora da je Bosna vilajet, bogata zemlja, kada meni iz prve vladari daju toliko para, povika Mehmed u sebi.I sa ogromnom konjicom, on pozuri ka Bosni, da zauzme tu bogatu zemlju.

Radak bijase zaduzen za cuvanje Bobovca. On se dogovori sa Turskim pasom, i prepusti grad. Umjesto zlatnika, Turci isukase sablju i odsjekose mu glavu.Kralj pobjeze iz stolnog Jajca u Kljuc. No, zacudo Bosanski seljaci, obavjestise Turke, da je Tomasevic u Kljucu. Znate, ako lazete pobit cu vas sviju, rece Turski sultan. No, cudjenja nikad kraja, jer stvarno tamo bijase kralj.

Ubise Radivoja strica mu na mjesto. No, kralja odvedose negdje kraj Jajca, na tajnom mjestu, poznatom danas kao kraljev grob, i odsjekose mu glavu. To bijase Bosnjaka propast. Tada pocese seljaci da masivno prelaze na Islam. Mnogi Bosanski plemici, cvrsti u vjeri, ne htjedose se poturciti. Mnogi, pak kao Radak bogumili, predjose na Islam, i sacuvase zemlju i sve ostalo.

1463 je prva bitka, kada masa Bosnjaka islamske vjere nastupa, no to nije ovaj period.

Čitaj više

Možda vas zanima...