Utorak, 5 Decembra, 2023

Iz historije Bosanskih vladara (Stjepan Ostojic)

Share

Sigurno, ste culi za Mateja Ninoslava, aka Ninu, ili Tvrtka. Ili cak neki i za Stjepana Ostoju.

Stjepan Ostojic je najvjerovatnije rodjen na zimu 1401 godine. Po nekima, on je nezakonit sin, Stjepana Ostoje, koji je za zivota imao tri zene, a neki misle i vise (Jiricek). Rodjen je na zimu 1401 godine, u pocetku 15 stoljeca. Majka mu je bila Kujava, rodjakinja velikog Bosanskog kneza Pavla Radenovica, i jedna od zena Stjepana Ostoje.

Stjepan Ostoja, vladar i regent Bosne ce vladati u intervalima 1398-1404, i 1404-1412 godine, iako neki misle opet da on vlada sve do svoje smrti 1418.On se do 1415, rjesava Kujave, ubija velikog Kneza Pavla Radenovica, a Kujava sa sinom bjezi kod Radenovicevog rodjaka Pavlovic Pavla.

Nakon smrti Stjepana Ostoje (Koji je inace skockao nase Bosansko more Dubrovcanima). Na prijesto Bosne dolazi bas izgnani sin Stjepan Ostojic. Kako je Pavlovic vec bio Turski regent, tako su i mnogi vladari vec postajali i davali Turcima povlastice. Primjer Sandalja Hranica 1417, kada daje nesmetan prolaz Turcima, kroz njegove zemlijeh.

1418 sa 17 godina, Stjepan Ostojic uzima krunu. Na glasanju Bosanskih velikasa 1419, koji su uvijek birali Bosanskog kralja (Bosanski senat),  jedini koji je bio protiv je Sandalj Hranic.Ostali su bili ili za ili uzdrzani. Ipak, nakon nesposobnog vodstva Stjepana Ostojica, i misterioznog nestanka na proljece 1421 (Pretpostavlja se da je ubijen).

Na prijesto dolazi osoba, koju neki mozda znate, a neki i ne. To je Tvrtko Tvrtkovic II, prefiks Tvrtkovic je oznacavalo ime od oca, sin kralja Tvrtka.

Čitaj više

Možda vas zanima...