Utorak, 5 Decembra, 2023

1204-1232 prilike u Bosni

Share

Te godine umru stari kralj Kulin. Cak su i Talijani iz Dubrovnika dolazili da odaju cast Bosanskom vladaru. Godinu dana  prije i par dana poslije Bilinpoljske deklaracije, glavni inkvizitor Ivan Kazamares kaze:

“Drzava Kulinova je prostrana deset dana hoda, pa i vise”

Nakon njegove smrti, dolazi ban Stjepan. Mnogi historicari misle da je on bio sin Kulina, Stjepan Kulinic, dok neki misle da mu je bio rodjak. No, kako god, on pocinje da vlada. Revan katolik, on pak sve vise i vise doprinosi do jacanju bogumila u Bosni, sto mu neki opet ne mogu da oproste. Stjepanova zena se zvase Anka, i rodjen mu je sin Sibisav oko 1236 godine, knez Usorski.

1222 za vrijeme kraljevine Andrije II, opet se javlja dokument da je patarenstvo sada glavna religija u dijelu Hrvatske, kao i u Bosni.

Papa Honorije III, u pismu od 3/12/1221 pise: ”Krivovjerci u Bosni, primani kano u spiljah, hrane poput vjestica svoje mlade otvorenim prsima, ispovjedajuci opasne bludenje protiv vjere gospodinove.”

Biskup Akoncije, desna ruka Honorija III iz Splita, pozva cijelu Hrvatsku i Dalmaciju, da se bore protiv Bosanskih heretika.

Patareni, znajuci da nece dobiti nista, igraju i Srbiju i Ungare, i Rim po zeljama.Naravno, svi su katolici, i cak pricaju Honoriju III, kako mogu opet u Rim, na ispovjedanje.S, tim oni slabe utjecaj Stjepana Kulinica, gorljivog katolika, i pokusavaju da instaliraju svojeg covjeka na prijestolje Bosne.

Honorije III u pismu od 15/1/1227 pise: “Patareni u Bosni, su ohrabreni neuspjehom protivnika i tako, na prijesto sanse su velike da dodje Mateja Ninoslav, heretik teski”.

1228, a ne 1232, kako mnogi misle, u Bosni vlada Mateja Ninoslav.

1232 Matej dolazi na vlast, nakon manjeg gradanskog rata izmedju njega, Andrije II, Stjepana Kulinica. Stjepan Kulinic presta da bude vladar, i samo uz veliku pomoc Andrije II, uspije da vlada zupom Usora.

Tada pocinje vladavina Mateja Ninoslava.

 

 

Čitaj više

Možda vas zanima...