Iz historije Bosanskih gradova: Bijeljina

Share

Bijeljina

bijeljinaU Godinama 1520-1530 se desavaju brojne historijske bitke, i historija Bosne se mijenja, i siri, ponekad i razvija u toj deceniji.

Nakon pada Jajca 1526, Mohacke bitke 1526, kada gine Ugarski kralj Ludovik 2,cvijet Hrvatskog plemstva, kraj Mohackog polja, kada Turci uzimaju Srebrenicku nahiju od Madjara, i pocinju da se probijaju da rijeke Save i prema Slavoniju.Ivan Zapolja pokusava da uzme Undjarijsku krunu , ali bitka kraj Beca 1529, tj prva opsada Beca pod Sulejmanom Velicanstvenom je izraz nemoci Hapsburgovaca, koji su pokusali uzeti Madjarsku krunu, istodobno, mjesajuci se u unutrasnje poslove Otomana .

Do 1533 Srebrenicka nahija je slobodna, Semberija je povracena pod Tursku vlast, pod komandom Lagatora Kalesijskih, nizi oblik konjice za Turske(Lagatori), I Zvornickog Kajmekama(Zapovjednika) Hizri Bega.

Do 1540, Bosnjaci iz Zvornickog Kajmekama, sa Hizri Begom, i posebno Rustem Pasa Opakovicem, ce uzeti Budim za Bosnu.

1533 se uzima i regija Semberije, ili Strijelaca, koje ce tek kasnije dobiti to ime.;Postojala je zupa Nenaviste, oko danasnjeg Teocaka, ali Semberija  kao cijeljina nije dobila to ime.

1533 na podrucju zupe Nenaviste, u nahiji Cetvrtdatiste(Bijeljina).

Postojala su 4 sela.Nijedno nije bilo Srpsko.Cetvrdatiste, Mirkovac, Seliste, i jos jedno.

1543 Novembra 28, Hizri Beg koji je uzeo Budim, sa Vlaskim knezom Ivom, dolaze do sporazuma, o naseljavanju Vlaha na Vojnu krajinu, kako je Nenaviste tada bilo.

Knez Ivanis, poznat kao Ivo od Semberije, naseljava Vlahe iz Temisvara, moderne Rumunije, u  godinama 1543,1544, 1545 na podrucje Nenavista, i nahije Cetvrtdatiste.

Vecina ostala su ostala pod hriscanskom cizmom.Vlasko naselje Cetvrtdatiste se je kasnije izgradilo oko prvobitnog naselja, i postao je kasaba i grad Bijeljina, nakon razgradnje i dogradnje, te prosirivanja naselja originalnog.

Vlasi su formirali sela Obarska, Mirkovac i brojna sela.Vecina tih sela su ostala pod hriscanstvom.

Janja je kasnije formirana.

Brezovo Polje Selo je stvoreno od Bosnjaka Smederevskog Pasaluka, Beogradskom i Krupanjskih Bosnjaka u godinama 1830-1867, znaci relativno mlado naselje.

Cetvrtdatiste je postojalo i razgradivalo se kao naselje.Do 1604 i deftera Otomana, je bilo velicine slicne Mirkovcu, koje je bilo najvece naselje u zupi Nenaviste.

Vlasi formiraju jezgro starih naselja koja su postojala 4 ( i formiraju desetak novih naselja Bijeljine).

Kako se je Cetvrtdatiste(Bijeljina) razvijalo od 1533 sa Samo  9 kuca(Vecinom Muslimanske), doguralo je do 90 tak kuca do 1604 godine, i samo Mirkovac(90% Krscanski) u nahiji Nenaviste je bilo vece selo.

Hvala, ovo je kratak pregled i nastanak grada Bijeljini.Srpske bajne  lazi i razbijanje istih je moj cilj.

Kopirajte i sirite istinu, hvala

Čitaj više

Možda vas zanima...