Bosanski nozevi Otomanskog carstva

Share

Bosanski noz, handzar
Prekresan stari noz – handzar iz Bosne i Hercegovina. Drska izradjena od zalene kosti sa mesinganim ukrasima sa zavrsetkom u obliku stilizovane pticije glave sa krestom od granuliranog srebra. Celicna jednosjekla ostrica sa oznakom majstora proizvodjaca. Orginal korice presvucene mesinganim limom. Duzina u koricama 30 cm. 19. stoljece.

Bosanski jatagan
Jedan od posljednjih napravljenih jatagana iz Sarajeva (Bosna, Balkan). Sjecivo celicno sa po jednim dugim kanalom duz svake strane inapisom na arapskom s jedne “Allah ce ti oprostiti, izradio Hasan Seri 1295 godine (po muslimanskom kalendar)sin Sanenov”, a latinicom s druge strane i ukrasnim motivima u srebru i zlatu, kao i godinom proizvodnje. Latinicni napis je: SARAJEVO 1878. Obloge drske od slonovace a izmedju njih filigranska tombak pozlacena traka sa 7 corala. Balcak takodje filigranski sa tombak pozlatom i s koralnim kamenom sa svake strane. Duzina 71 cm. Nema korica.

Bosanski kurban noz
rekresan stari “kurban noz” iz Bosne i Hercegovina. Drska izradjena od zalene kosti ukrasena sa mesinganim tackama i srebrenim prstenovima. Celicna jednosjekla ostrica sa oznakom majstora proizvodjaca. Nema korice. Duzina 33 cm. 19. stoljece.

BOSNIAN SILVER DAGGER
Old antique Bosnian dagger (Turkish – Ottoman period). Iron blade with stars decoration. Silver filigree handle with red coral decoration. Wooden scabbard with silver cover. 19th century OA: 32,5 cm.

Čitaj više

Možda vas zanima...