Ismail Pasha 13/5/1785

Share

Ismail pasa postavljen je na duznost u Bosanski vilajet i Hercegovacki sandzak, carskim fermanom od pocetka mjeseca redzeba 1199 godine (pocetak maja 1785) da kao njegov kajmekam, upravlja vilajetom do njegovog dolaska mutesarrif Kliskog sandzaka mirimiran Dzafer Pasha.

Iduci ka Bosni, Ismail Pasha se razbolio u Novom Pazaru i nakon nedelju dana, 10 ramazana 1199 godine (17/7/1785) preselio se u vjecnost. Tamo je i ukopan.

Ismail pasha je bio sin jednog zanacije. Rodjen je u Istanbulu 1152 godine (1739/1740). Kada je postao punoljetan primljen je na skolovanje u Galata-saraj, pa je narocito izucavao razne vrste kaligrafske vjestine.

Kada su u dvoru vidjeli nekoliko vrsta njegovih kaligrafskih radova sultanu Mustafi, odmah je uzet za sluzbenika hazine, koja se nalazila u Novom carskom dvoru. Nije proslo dugo, a njega je sreca posluzila, pa se sprijateljio s bivsim velikim vezirom Silahdar Mehmed-pasom, koji ga je primio kod sebe u sluzbu. Neko vrijeme bio je uposlen na duznostima tutundziluka i kafandziluka gdje se ogledao u povjerljivim poslovima, u kojima je pokazao svu svoju sposobnost za organizaciju. Njegova braca, nisu mogla podnijeti ovoliku njegovu bliskost sa spomenutim, koji ga je primio kod sebe u sluzbu. Stavljali su ga na muke, i da bi ga onemogucili, priredjivali su mu razne podvale i smicalice.

U medjuvremenu ostalo je upraznjeno mjesto pomocnika glavnog katiba, pa je odmah ustupljeno njemu. Nije proslo dugo, a on je uz pomoc spomenutog (Silahdar Mehmed-pase) unaprijedjen u zvanje glavnog katiba. Njegova ostroumnost i prirodna nadarenost,snaga misljenja i preduzimljivost je iz dana u dan sve vise zapazana, i sve se vise isticao, pa je postao i cehaja hazine. Za njegove sposobnosti znao je i Halil Hilmi pasa, koji ga nije podnosio, izveo ga je iz dvorske sluzbe i dodjelio mu cast vezira postavsi ga na duznost u vilajet Inebahti (Lepant), a odmah potom prije nego je dosao u Inebahti, za seraskera Ismaila.Konacno je postao Bosanski valija. Kao sto je navedeno, umro je prije nego sto je stigao do glavnog sjedista vilajeta.

Autor: Salih Sidki Hadzihuseinovic Muvekkit
Knjiga: Povijest Bosne
Priredio: Jack/Anes

Čitaj više

Možda vas zanima...