Dzamija u Caklovicima Gornjim

Share

Plan je da napravimo 1000 Caklovica Gornjih u Bosni.

Čaklovići – Jedna džamija završena a druga u planu da se izgradi.

Džemat Gornji Čaklovići -Vasići čini posebnim okolnostima u kojima je nastajao i razvijao se.Inače džemat G. Čaklovići-Vasići pripada džematu Simin Han a koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Tuzla. U ova dva džemata i na ovim prostorima kako je poznato nikada nije bilo džamije, osim džamije u Donjim Čaklovićima u kojem žive inače ljudi bošnjačke nacionalnosti a koji je u sastavu Mjesne zajednice Simin Han, ali ne i u sastavu džemata Simin Han. Razlog tome je što su prostor Simin Hana i G. Čaklovića-Vasići naseljavali pretežno građani srpske nacionalnosti, uz mali procenat Bošnjaka, Hrvata i drugih pa nisu imali džamije.

Uslijed agresije na Bosnu i Hercegovinu narod srpske nacionalnosti svojevoljno napuštaju Simin Han i G. Čakloviće-Vasiće da bi se potom naselili muhadžiri uglavnom iz Podrinja koji su u borbi za opstanak pronašli utučište i spas u Simin Hanu i G. Čaklovićima-Vasićima.

Naša braća i sestre muhadžiri su pod prisilom ostavili za sobom svoje najmilije, koji su mučki ubijeni i svoja imanja su ostavili ali svoju vjeru su ponijeli u svojim srcima to je ono što im neprijatelj nije mogao uzeti to je bila vjera u Allaha dž.š. i nadu u bolje sutra.

Ubrzo se privikavaju nIzgrađena džamija u džematu Simon Hana nove prilike i preduzimaju određene korake za organiziranje vjerskog života. U to vrijeme i u tom pogledu poseban doprinos dao je Ramo ef. Mehmedović koji je obavljao vjersku pouku i beš vakat u Simin Hanu i rahmetli hadžija Mehmed Čikarić koji je također veliki doprinos dao u vjerskoj pouci u G. Čaklovićima-Vasićima a sve se to obavljalo u kućnim prostorijama.

Tako da se nedavno javila i ideja za gradnju džamije u Simin Hanu a podršku je odmah pružio Rasim ef. Hamidović koji je uvakufio kuću i zemljište na kome se danas nalazi izgrađena džamija u Simin Hanu u kojoj je danas imam Amel ef. Alić.

Džemat, kao što spomenusmo, je sastavljen iz uslovno rečeno dvije geografske cijeline Simin Hana i G. Čaklovića-Vasići jer je veoma otežan dolazak džematlijama iz G. Čaklovića-Vasića na redovne vaktove a i džumu namaz a posebno problem predstavlja činjenica da veoma mali broj djece može dolaziti na vjersku pouku radi udaljenosti.


Tako da je u oktobru mjesecu 2008. godine formiran džemat Gornji Čaklovići-Vasići od 150 domaćinstava čiji je predsjednik Dževad Hasanović, a u aprilu mjesecu 2009. godine kupljen je plac od 2000 m2 za izgradnju džamije koga su kupili vakifi Adnan i Elvira Pezerović te Azra i Tarik Zaimović. Kako saznajemo od Dževada Hasanovića da po završetku dokumentacije i građevinske dozvole ide se u realizaciju izgradnje džamije. Tako da ova dva inače muhadžirska džemata koja pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Tuzla će uskoro imati i drugu džamiju. Dok se u proteklim godinama od 1996. godine pa na ovamo u G. Čaklovićima-Vasićima teravih namaz i mektebska nastava se održavali u privatnim kućama koju je vodio rahmetli hadžija Mehmed Čikarić gdje je kod njega preko 60 polaznika završilo hatmu.

Ovdje je neophodno i spomenuti da ovaj novoformirani džemat G. Čaklovići-Vasići kontinuirano pomaže i podržava rad Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli, gdje svake godine prikuplja kurbansko meso i prehrambene artikle.

 

Čitaj više

Možda vas zanima...