Subota, 9 Decembra, 2023

Stara Rijeka podijeljeno selo

Share

SELO NA NICIJOJ ZEMLJI

Još se ne zna kojoj opštini i entitetu pripada Stara Rijeka kod Sanskog Mosta
Piše: Z.Cekic

SANSKI MOST – Oko osamdeset posto šuma u vlasništvu gradana hrvatske nacionalnosti na podrucju koje pripada župi Stara Rijeka posjeceno je u poslijeratnom periodu, istaknuto je prilikom jucerašnje posjete nacelnika opcine Sanski Most Sanjina Halimovica ovom mjestu.

Prema rijecima župnika Ilije Arlovica, glavni razlog tome je što se još ne zna kojoj opštini i entitetu pripada Stara Rijeka te okolna mjesta.

“Policija je cesto nesigurna oko toga da li se nalazi na teritorij ‘svog entiteta ili onog drugog’, što šumokradicama olakšava posao. Zbog meduentitetske linije razgranicenje koja presijeca župu, mještani imaju i niz drugih problema”, istakao je Arlovic.


On je dodao kako se oni najcešce ogledaju prilikom pokušaja mještana Stare Rijeke da u zemljišnim knjigama izvade posjedovne listove ili druge dokumente.

“Kada se ljudi zbog ovoga ili slicnog problema obrate u opštini Oštra Luka, ovi ih upute na opcinu Sanski Most i obrnuto, pa se mještani izlažu nepotrebno trošku, a cesto posao i ne obave do kraja”, istice Arlovic.

On je dodao kako se problemi žitelja ovoga kraja ogledaju u prometnoj izolaciji, nezaposlenosti te nepostojanju bilo koje institucije.

Halimovic je obecao mještanima Stare Rijeke uspostavljanju autobuske linije sa Sanskim Mostom, te mogucnost zapošljavanja nekolicine mještana u javnim ustanovama u ovom gradu.

U ovom selu danas živi svega stotinak mještana u starijoj životnoj dobi, dok je najveci broj mladih životnu egzistenciju zasnovao u Republici Hrvatskoj ili inostranstvu.

Nezavisne novine

 

Čitaj više

Možda vas zanima...