The Destroyer je napisao/la:Da se uključim u diskusiju, zanimljiva je.
Po mom mišljenju, Alijina politika je bila potpuni propalitet. Proglasio je nezavisnost u najgorem mogućem momentu, kada su Bošnjaci bili skoro potpuno nenaoružani i nezaštićeni. Svojom nepromišljenošću je, realno, bacio desetine hiljada Bošnjačkih civila u smrt, pogotovo u Podrinju, koje je "šaptom palo". Četnici su zauzeli ca- 60-70% teritorije momentalno, i držali sve do 94./95. kada se polahko mijenja odnos snaga. Alija je trebao uraditi jednu od dvije stvari:
1.) Ako nisi vojno spreman da se odbraniš, NE proglašavaj nezavisnost,
2.) Odugovlači što duže, obećavaj Miloševiću nekakve lažne "historijske sporazume" a u pozadini pripremaj Armiju i onda dočekaj proglašenje nezavisnosti i rat SPREMAN.
Da ne govorimo o njegovom debilskom ponašanju prema HVO-u. Sefer je još u maju 1992. odmah nakon susreta Karadžića i Bobana u Grazu predložio Aliji da se odmah izvrši velika vojna akcija razoružavanja i onesposobljavanja svih jedinica HVO koje odbijaju da surađuju sa vladom RBiH. U to vrijeme, HVO je bio veoma slab i loše opremljen, i ca. 3-4 puta manje brojan nego ARBiH. Da smo tada izvršili vojnu akciju u vidi blitzkriega, do kraja 1992. Mostar bi bio 100% naš, sve do Kupreških vrata bi bilo pod 100% kontrolom ARBiH. Međutim, Alija je vjerovao "braći Rvatima", vidjeli smo na šta je to kasnije izašlo.
Potcjenjuje katolicki faktor u Bosni. Oni nisu htjeli ostati u SFRJ. Na drugoj strani si imao vlahe koji su htjeli rat jer su znali da su najjaci. Imali su i ljudstvo i vojnu snagu i drzali najbitinije funkcije u drzavi. Mi smo bili izmedu dvoje i rat bi se desio sve da smo svi digli ruke u vis.
Mi smo bili u najlosijem mogucem polozaju. Ne treba zanemariti ni polozaj Srba u tadasnjoj SFRJ gdje su oni drzali sve obavjestano sigurnosne strukture, vojsku, policiju, diplomatiju itd... Mi smo bili ikebane.
Cisto sumnjam da se moglo bolje pripremiti u tom kratkom periodu nakon visestranackih izbora. Ne mozes se pripremiti za rat u roku od par mjeseci. I to se pripremati u drzavai kakav je bila SRBIH/SFRJ gdje si u svakoj policijskoj stanici imao cetnike, u svakoj zgradi opcine cetnike. Dakle nisi mogao napraviti bilo koji potez a da to nije bilo poznato Beogradu.
Da ne pricam o podredenom polozaju Bosnjaka od dolaska austorugara pa nadalje.
I nisi mogao ratovati sa HVO jer bi s tu zatvorili vec 1991/1992 i bili u 100 puta gorem polozaju. Mi nismo bili u mogucnosti da dajemo neke uvjete. Te 1992 j ulazilo oruzje preko Hrvatske, nasi ljudi su se isli obucavati u Baske Vode itd.. Naravno oni su uzimali dobar dio ali je nama i tada bilo bolje ista nego nista. Nama nije odgovarao taj sukob sa HVO.
Treba sagledati kakvo je stanje bilo tada
- nismo imali homogenu teritoriju to jeste operativnu zaledinu
- nismo imali samostalnu vlast na 98% Bosne
- nismo imali obavjestajnu sluzbu. cak sta vise Srbi su imali SDB i KOS kojim su upravljali iz BG 50+ godina i imali jako dobru mrezu
- nismo imali svoju diplomatiju
Kao dijete se sjecam 1989 i cetnickih protesta u Foci. Tada su htjeli da smijene direktora FocaTrans(autobusko preduze) to je bilo jedino javno preduzece na cijem celu je bio Bosnjak. Na svim ostalim su bili vlasi. Oni su htjeli da ga skinu. Autobusima su dovukli cetnike iz Srbije i CG na "proteste". Sve je to bilo organizirano od strane Beograda. A predstavljno je kao "spontano desavanje naroda".
Kasnije je dosla specijalna polocija MUP-a iz Sarajeva i razbila tu bagru.
Tako da je nas narod vec tada znao da ce biti rata. Ali kao sto sam rekao iza. Mi nismo imali infrastruktur za brzu i bolju organizaciju. Srbi su imali sve. 95% onoga sto su zauzeli vlasi 1992 im je samo predala JNA. Oni su imali veliki operativnu pozadinu. Beograd gdje im je sve planirano. Imali JNA s neogranicenim kolicnama oruzja. Imali operativne sluzbe. Svoju diplomatsku mrezu.
Imas ovdje izvjestaj HRW o zlocinima genocida u Foci. Tu imas i podatak da je u napadu na Focu 1992 ucestvovalo 4.000 cetnika. Na jednu malu carsiju (14.000+) u kojoj su pola bili vlasi je navalilo toliko rulje. Uz to JNA je mnooogo prije rata zauzela sve kote u i oko grada. I opet pored toga im je trebalo 12 dana borbi da zauzmu cijeli grad a preko godinu cijelu teritoriju opcine.
https://www.hrw.org/legacy/reports98/foca/
Ali da ne duljim sada
Mi te 1991-1992 nismo imali ni 1% onoga sto imamo danas. Pa tada su cetnici bili par desetina metara od zgrade predsjednistva. Oni su jednostavno tada imali bolji startni polozaj i bili nadmocniji u svim sferama.
Prema meni, pravo je cudo da smo ocuvali Bosnu u njenim granicama i opstali ako narod. Vlasi su tada imali toliku moc da je bilo logicno da sve uzmu u roku od par mjeseci.