☑ Pravila foruma i savjeti

Kupujete li domaće proizvode ??

amkos
Član

Re: Kupujete li domaće proizvode ??

Post Postao/la amkos » 12 dec 2015 18:50

noel malcolm je napisao/la:
amkos je napisao/la:Cija je ova firma "Poljorad" iz Travnika ?
Bosnjacka ?

Dobar im je ovaj travnicki sir. Ja volim slano. :maestro: :respekt:

Ili ovaj Bajra iz mjesta Dolac na Lasvi. Dobri su mu proizvodi.

Noel, prenesi ovim iz firme Kent iz Tesnja da malo smeksaju one strudle. Tvrde su. :goofy: Kupujem njih zato sto su domace. A probao sam strudle "Aleksandrija" i mogu reci da su puno ukusnije, mekse itd. Ali ja opet kupujem domace iako su tvrdje i manje ukusne. :maestro:
Aleksandrija stavlja emulgatore (to je ono E-neki broj) sa svinjskom masti,

što Master štrudla ne želi da koristi.

Tvrđa štrudla ti je bolja sa mlijekom ili bijelom kafom,

ja čak mislim da oni namjerno insistiraju na tvrđoj štrudli .

To je jednostavno drugi recept pripreme.
Hvala Noel, moguce da insistiraju ali ako se jede bez kafe ili mlijeka, polomit zube sad pa sad. :sofa:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 dec 2015 18:54

Skontao sam da je moguce kupiti max. 60- 70% domacih proizvoda. Ovih ostalih 30 % je nemoguce kupiti kao paste za zube, brijaci, pjene za brijanje, samponi, neki pudinzi, kvalitetnije tjestenine, kvalitetnije cokolade, deterdzente i slicne stvari. :lool: :closed:

Kimbo1
Član

Post Postao/la Kimbo1 » 13 dec 2015 00:39

amkos je napisao/la:Skontao sam da je moguce kupiti max. 60- 70% domacih proizvoda. Ovih ostalih 30 % je nemoguce kupiti kao paste za zube, brijaci, pjene za brijanje, samponi, neki pudinzi, kvalitetnije tjestenine, kvalitetnije cokolade, deterdzente i slicne stvari. :lool: :closed:

Baš niko u Bosni da proizvede dobre špagete, ko da je atomska fizika čovječe, za ostale proizvode pa na neki i naletiš da je dobar, ali im fali kontinutet kvalitete, vjerovatno ima puno do sirovina, mada ima ogroman broj stvari da se ne proizvode kod nas.
“Never Complain Never Explain"

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 13 dec 2015 12:11

[quote="amkos"]Cija je ova firma "Poljorad" iz Travnika ?
Bosnjacka ?

Jeste,Bosnjacka je firma :zastava:
https://www.youtube.com/watch?v=lg-kmuCGgNU

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 13 dec 2015 12:19

Izgleda dobro sta rade, bas cu probati sledeci put ovaj mladi sir.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 13 dec 2015 12:25

amkos je napisao/la:Skontao sam da je moguce kupiti max. 60- 70% domacih proizvoda. Ovih ostalih 30 % je nemoguce kupiti kao paste za zube, brijaci, pjene za brijanje, samponi, neki pudinzi, kvalitetnije tjestenine, kvalitetnije cokolade, deterdzente i slicne stvari. :lool: :closed:
Ja licno koristim sampone od Tisal Busovaca,nije neki kvalitet al nisu ni losi.
Sto se tice pudinga ja kupujem od Vispka jer kako su uveli novu marku Laganini puno ima bolji kvalitet a I cjena je pristupacna a I plus imaju certifikat da su halal sto je jos jedan razlog da ga kupujem.
Sarabon je prije dobre cokolade proizvodio al nazalost te firme vise nema.Ja isto nekad kupim strane cokolade al isto Vispkova rizna cokolada od 150grama je pravo dobra a cjena 1,40km.Savjetovo bi ti da probas jer meni se stvarno svida.
Dita je imala dobre detrdzente a I Tisal meni nije los.Ja sam preso na Tisal od kakao je proizvodnje u Diti prestala.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 dec 2015 13:25

ABen je napisao/la:Izgleda dobro sta rade, bas cu probati sledeci put ovaj mladi sir.

Ovciji i kravlji sir su prva liga. Ja volim slane sireve. :sofa:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 dec 2015 13:29

Ciljuge1 je napisao/la:
Ja licno koristim sampone od Tisal Busovaca,nije neki kvalitet al nisu ni losi.
Sto se tice pudinga ja kupujem od Vispka jer kako su uveli novu marku Laganini puno ima bolji kvalitet a I cjena je pristupacna a I plus imaju certifikat da su halal sto je jos jedan razlog da ga kupujem.
Sarabon je prije dobre cokolade proizvodio al nazalost te firme vise nema.Ja isto nekad kupim strane cokolade al isto Vispkova rizna cokolada od 150grama je pravo dobra a cjena 1,40km.Savjetovo bi ti da probas jer meni se stvarno svida.
Dita je imala dobre detrdzente a I Tisal meni nije los.Ja sam preso na Tisal od kakao je proizvodnje u Diti prestala.

Kupujem Vispakovu mlijecnu cokoladu, onu sa narancom i onu sa ljesnjakom. Ok su, mogu proci. Iako za gotivu je Milka zakon. :sofa:

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 14 dec 2015 16:03

Vec pola godine kupujem Hepokove sokove i sad bezveze pogledam na pakovanje kad ono pise:

Za HEPOK d.o.o. proizvodi i puni A.D. "VINO ZUPA" Krusevacka 36. Aleksandrovac Republika Smrdija.

Sto sam kupovao, kupovao sam...

obratite paznu ubuduce na Hepokove proizvode
Bog Bosna i Bošnjaci

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 dec 2015 16:06

ljiljan89 je napisao/la:Vec pola godine kupujem Hepokove sokove i sad bezveze pogledam na pakovanje kad ono pise:

Za HEPOK d.o.o. proizvodi i puni A.D. "VINO ZUPA" Krusevacka 36. Aleksandrovac Republika Smrdija.

Uslikaj i postavi to.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 14 dec 2015 17:49

ljiljan89 je napisao/la:Vec pola godine kupujem Hepokove sokove i sad bezveze pogledam na pakovanje kad ono pise:

Vec sam cini mi se govorio na ovu temu. Zeleni tetrapak Hepokovi sokovi su iz Srbije, a plavi iz BiH. Sto se flase tice sa zelenom naljepnicom su iz Srbije, a sa narandzastom iz BiH. Obrati na to paznju.
Bosna Bosnjacima!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 dec 2015 19:00

Ljiljane, ja sam to davno provalio. No, znaš li u čemu je caka. Pakovanja u bojama(uglavnom smeđa) su od Vino Župe, Srbistan, a plava pakovanja(od breskve, naranče itd) su od Hepok Mostar. Obrati pažnju na to.

Ovo je iz Bosne: :arrow:

slika

Ovo je iz Srbistana: :arrow:

slika

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 16 dec 2015 14:43

amkos je napisao/la:

Ljiljane, ja sam to davno provalio. No, znaš li u čemu je caka. Pakovanja u bojama(uglavnom smeđa) su od Vino Župe, Srbistan, a plava pakovanja(od breskve, naranče itd) su od Hepok Mostar. Obrati pažnju na to.

Ovo je iz Bosne: :arrow:

slika

Ovo je iz Srbistana: :arrow:

slika
Taj vlasnik hepoka cini mi se da je u talu sa tim iz Srbije jer ima prozivoda hepoka sto se plasiraju u tu istu srbijansku firmu. Neko mi rece da su cak popola vlasnici. Jel bas popola ne znam ali uglavnom da Hepok nije cisto nasa
Bog Bosna i Bošnjaci

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 18 dec 2015 13:46

AS Tešanj kupio od Selimovića i VEGAFRUIT

sa sjedištem u Doboj Istoku!

Transakcija okončana u prošli petak.

Očekivati je sada ekspanziju i povratak na tržište Vegafruitovih proizvoda,

jer AS-ova proizvodno-prodajna mreža je strahovito oružje!

Čitava dolina Spreče, na hiljade kooperanata, je radilo za Vegu dok su bili u usponu poslije rata,

a kada su od Salihbašića (prvog vlasnika) došli u ruke Selimovićima, krenula je propast još jednog BH brenda.

Sada je to hvala bogu gotovo i ekspanzija Vege će ponovo sada krenuti.

Plan je da se u okviru AS-a ostvari sinergija Oaze i Vegafruita i da se tako zada konačni udarac Jani

i srbijanskim brendovima!

Da završe abd kao i slovensko Alpsko mleko, kojeg više nema ni u tragovima. :pop:

:respekt: :gut: :mashallah:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

emir
Član

Post Postao/la emir » 18 dec 2015 17:00

noel malcolm je napisao/la:AS Tešanj kupio od Selimovića i VEGAFRUIT

Čitava dolina Spreče, na hiljade kooperanata, je radilo za Vegu dok su bili u usponu poslije rata,

a kada su od Salihbašića (prvog vlasnika) došli u ruke Selimovićima, krenula je propast još jednog BH brenda.

Rusmira Hrvića za predsjednika.....

Plan je da se u okviru AS-a ostvari sinergija Oaze i Vegafruita i da se tako zada konačni udarac Jani

Da završe abd kao i slovensko Alpsko mleko, kojeg više nema ni u tragovima. :pop:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 18 dec 2015 17:14

noel malcolm je napisao/la:AS Tešanj kupio od Selimovića i VEGAFRUIT

Konačno dobra vijest. :zastava: :respekt:

Hvala Noel. Ja samo Milkos mlijeko kupujem. :gut:

Jel vegafruit proizvodio kisele krastavce ? Čini mi se da jeste.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 dec 2015 04:31

18.12.2015. / 13:55h Ekonomija - Kod njih nema proizvoda iz BiH
Police u BiH preplavljene robom iz susjednih zemalja
http://vijesti.ba/clanak/290044/police- ... ih-zemalja

Proizvodi iz BiH koji se nalaze na trgovačkim policama u zemljama regije "mogu se prebrojati na prste jedne ruke", dok su naše police preplavljene proizvodima iz susjednih zemlja, kazao je u petak u Mostaru u izjavi za novinare predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH" Admir Kapo tijekom održavanja okruglog stola "Poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine i unaprjeđenje suradnje svih sudionika u prometu roba i usluga".

Po njegovim riječima, takva praksa će se vrlo teško promijeniti posebice zbog necarinskih barijera koje su ključne na terenu.

Što se tiče zastupljenosti domaćih proizvoda na policama velikih trgovačkih lanaca u BiH, Kapo tvrdi da imamo dovoljno domaćih proizvoda na trgovinskim policama te da kada se uzme u obzir ukupan broj tržnih centara, na njihovim se policama nalazi oko 30 posto domaćih proizvoda.

"Naša sreća je da su još uvijek određeni tržni centri ostali u vlasništvu domaćih ljudi koji imaju sentimenta prema domaćim proizvođačima i nude malo veći postotak domaćih proizvoda. No, jako je veliki problem da dođete u velike tržne centre u stranom vlasništvu i da vaš proizvod dođe na njihove police", kazao je predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH".

Istodobno, kada se pokuša urediti ta oblast onda imate problem s EU - kako to nije dopušteno i protivi se pravima i zakonima EU, no ustvari svaka država u EU štititi svoje tržište, dodao je.

Govoreći o svijesti građana da kupuju domaće proizvode, Kapo smatra da su građani BiH počeli sve više kupovati domaće u čemu su umnogome pomogle i dvije kampanje koje su se provodile s velikim bh. gospodarskim subjektima - Upalimo svjetlo u BiH i Volimo BiH, što je u konačnosti rezultiralo i pozitivnim poslovnim rezultatima u ovoj godini.

Naime, prema podacima Vanjskotrgovinske komore za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu isto razdoblje protekle godine deficit je smanjen za 8,3 posto, što znači da je oko 550 000 000 ostalo u BiH, zaključio je on.

Upravo zbog toga kako bi se povećala veća konkurentnost domaćih proizvoda na tržištu te kako bismo dobili zadovoljne potrošače i održan je dvodnevni okrugli stol, na koji su, po riječima federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića bili pozvali svi akteri u tom procesu, od predstavnika tog ministarstva, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Konkurencijskog Vijeća BiH, Agencije za sigurnost hrane, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Gospodarske komore Federacije BiH, kao i članovi uprava vodećih trgovačkih lanaca u Federaciji BiH, pa sve do predstavnika akademske zajednice i krajnjih potrošača.

Okrugli stol bio je podijeljen u dva panela. U prvom panelu, predstavnici poslovne zajednice i institucija razmatrali su postojeći normativni okvir za uređenje trgovine, identificirali konkretne poteškoće na koje nailaze trgovci i inspekcijski organi u provođenju zakona, kao i mogućnosti za jačanje partnerstva s domaćim proizvođačima i svim akterima u lancu trgovine, dok su na drugom panelu, kroz primjere iz prakse, predstavnici udruženja potrošača i entitetskih ministarstava trgovine mogli razmijeniti mišljenja i iskustva oko pronalaženja najboljih odgovora na pitanje učinkovitijeg ostvarivanja prava potrošača u postojećem zakonskom i institucionalnom okviru, kazao je federalni ministar.

Dodao je kako je i svrha okruglog stola da se čuju mišljenja svih aktera u ovom procesu "jer nam je svima u cilju unaprijediti poslovno okruženje u oblasti trgovine i prava potrošača".

Kada su u pitanju potrošači, po ministrovim riječima, radi se na tome da se i jedan termin iz Skandinavije - potrošački patriotizam - afirmira i u BiH.

Federalni ministar smatra kako je potrebno stalno raditi i na podizanju svijesti građana da kupuju domaće proizvode jer pojedinci još uvijek smatraju kako je sve ono što dolazi iz inozemstva bolje nego domaće.

Što se tiče prava potrošača koja se najviše krše u našoj zemlji, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Mediha Bakalović istaknula je kako se potrošači najviše žale na povredu potrošačkih prava iz oblasti komunalnog sektora (ekonomske usluge od općeg interesa), bankarskog sektora te u novije vrijeme iz komercijalnog, odnosno trgovinskog sektora.

S druge strane, predsjednik Udruge Futura Marin Bago ističe kako je ključno zaštiti prava potrošača u oblastima javne uprave, zdravstva i obrazovanja.

"Kada gledamo zemlje EU njihovi potrošači su zabrinuti npr. za putničke usluge kada planiraju svoje odmore, dok mi nismo riješili sustavno ni obrazovanje, zdravstvo, javnu upravu i mislim da se prava potrošača najviše krše u tim oblastima", kazao je on.

Ako imamo zadovoljnog i ravnopravnog potrošača tek tada možemo reći da živimo u sređenoj zemlji, zaključio je on.

Svi akteri okruglog stola složili su se kako je najprije potrebno podići svijest građana o kupovini domaćih proizvoda te omogućiti na terenu da se ti domaći proizvodi nađu na policama tržnih centara.

Okrugli stol na temu "Poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine i unaprjeđenje suradnje svih sudionika u prometu roba i usluga" održan je u organizaciji Federalnog ministarstva trgovine.

(Vijesti.ba / FENA)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 19 dec 2015 17:54

Noel, znas li zasto Kent ne proizvodi nesto slicno sto srbijanska "Jaffa" iz Crvenke proizvodi. Munchmallow.

To je dobar proizvod, a niko od domacih proizvodjaca to nece ili ne zna proizvesti. Cudno zar ne ? :-)

:beret:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 20 dec 2015 03:50

amkos je napisao/la:Noel, znas li zasto Kent ne proizvodi nesto slicno sto srbijanska "Jaffa" iz Crvenke proizvodi. Munchmallow.

To je dobar proizvod, a niko od domacih proizvodjaca to nece ili ne zna proizvesti. Cudno zar ne ? :-)

:beret:
Ne može se odmah pokriti kompletna paleta svih konditorskih proizvoda.

Mora tržište postepeno apsorbovati novog igrača na tržištu i njegove brendove.

Crvenka (Jaffa) postoji pedeset godina, kao i ostale tvornice iz te branše,

AS Tešanj se keksom bavi tek od 2006.g.

I ovo što je učinjeno je ogroman korak za plasman i zapošljavanje domaćih ljudi.

Kupovinom Vegafruita se sprema završni udarac Jani i srbijanskim proizvođačima,

kao glavnim konkurentima u oblasti sokova i flaširane vode.

Vegini sokovi će sada sinergetski sa ponudom Oaza vode uništiti ili dobro reducirati uvoznu konkurenciju

za par godina ili par mjeseci , ovisno o našoj pameti i agresivnosti AS-ove kampanje.

Vegini (Vegafruit) ajvari, kornišoni, cvekla, paprike u svim pakovanjima...

će ponovo preporoditi dolinu Spreče zapošljavanjem u poljoprivredi!

Grupacija AS-Tešanj se već bliži cifri od 10 000 zaposlenih direktno u proizvodnji, bez kooperanata :

-AS Tešanj
-Napredak Tešanj
-Oaza Tešanj
-Vispak Visoko
-Kent Visoko
-Klas Sarajevo
-Sprind Sarajevo
-Fortitudo Travnik
-Ljubače mlin i pekara Tuzla
-Vegafruit Doboj Istok...
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2015 07:46

Zar nije Vegafruit iz Gračanice ? Ili je to neka druga firma. Neki dan kupujem kornišone, piše na tegli Vegafruit Gračanica.

Interesuju me, ti sokovi Vegafruita, jesu li oni prije bili na tržištu, jesu li to sokovi na razgađanje (razmućivanje) ili oni u Tetrapakovanju raznih okusa i boja (ananas, naranča, jabuka, trešnja itd) ? :glasses:

Odgovorite