☑ Pravila foruma i savjeti

Kupujete li domaće proizvode ??

Elko
Član

Kupujete li domaće proizvode ??

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 06:20

sinoć na dnevniku prilog da 80 miliona BH daje za uvoz vode za piće !!!!!!!

a da će se rekordno popeti uvoz ove godine, već sada je 11 milijardi, i da deficit nikad nije bio veći

jel moguće da je svijet toliko nesvjestan, jer suštinski bez obzira na uvozne lobije, koje i spominju u prilogu, niko vas ne može natjerati da sami u marketu izabirate domaće proizvode :zastava:
Ima Bosne, Begler-Beže i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!

ZV Keli
Član

Re: Kupujete li domaće proizvode ??

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 06:35

Slazem se,narod nije svjestan gdje daje novac.

Na pijacama se tesko moze naci domace voce i povrce,u glavnom gradu jedne drzave se tesko moze naci njeni proizvodi :roll:
Jos jedan primjer ljudi cesto kupuju u Konzumu ali pored nasih supermarketa nije potrebno ici u Konzum jos su nasi jeftiniji.Ali Bosnjak je specificna vrsta

edin
Član

Post Postao/la edin » 21 okt 2012 07:13

Naravno kupovanje domacih proizvoda je kljucno za nasu ekonomiju. Ali prosjecan covjek ne razmislja o tome, on gleda gdje mu je usluga bolja. Ja kad odem u DP i kad vidim da frizideri nisu upaljeni, naravno da mi dodje da nikad vise ne udjem. Otvorim onaj frizider, zapljusne me onaj smrad, jer frizider nije radio pola dana. A zamisli sad ljude koji nisu nacionalno osvijesteni. Nasi trgovacki lanci moraju pruziti istu uslugu, pa tek onda osudjivati. A ne da na nama stede...

Ono sto zelim da kazem je pruzi kvalitet, ljudi ce ti doci sami od sebe. Ako budes ocekivao da ti ljudi kupuju samo zato sto si musliman, mozes se pozdravit sa poslom. Slobono trziste, nadmetanje. Pokazi da si bolji i cao.

Evo jedan primjer, zenicka mljekara, ima vrhunski jogurt, ali bas beton, ali prodaje proizvode samo u Zenici cini mi se, vjerovatno jer nemaju dovoljno proizvodnog kapaciteta. I ne baziraju svoj marketing tipa: Zenicani kupujte zenicko. Nego svi znaju da im je proizvod najbolji i rad toga ga kupuju:D

Isto ne mozes ocekivati da ja kupim npr neki smoki koji je totalno bezveze, jer je bosanski:D

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 08:17

edin je napisao/la:Naravno kupovanje domacih proizvoda je kljucno za nasu ekonomiju. Ali prosjecan covjek ne razmislja o tome, on gleda gdje mu je usluga bolja. Ja kad odem u DP
otiđi u Bingo, naš a dobar, ma ne dobar, odličan, bolji i od svih stranih, po meni i od merkatora
Ima Bosne, Begler-Beže i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 okt 2012 08:23

Idi te u male privatnie trgovine, kod vecine su 95% domaci i lokalni proizvodi. Ako i znate cija je trgovina, pricajte sa njima i ubjedite ih da samo prodaju domace proizvode. Veliki supermarketi su puni i do 90% uvoznih proizvoda, bas sam vidio da i grah uvoze iz juzne amerike i kine.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

edin
Član

Post Postao/la edin » 21 okt 2012 09:12

ABen je napisao/la:Idi te u male privatnie trgovine, kod vecine su 95% domaci i lokalni proizvodi. Ako i znate cija je trgovina, pricajte sa njima i ubjedite ih da samo prodaju domace proizvode. Veliki supermarketi su puni i do 90% uvoznih proizvoda, bas sam vidio da i grah uvoze iz juzne amerike i kine.

Ne moze biti na policama 90% stranih proizvoda. Moraju po zakonu da bi poslovali u odredjenoj zemlji ispuniti odredjenu kvotu domacih proizvoda,,,30% cini mi se.....Problem je sto ubace domace proizvode ali im dignu cijenu, i onda te primora da kupis npr hrvatski proizvod.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 10:53

Elko je napisao/la:
edin je napisao/la:Naravno kupovanje domacih proizvoda je kljucno za nasu ekonomiju. Ali prosjecan covjek ne razmislja o tome, on gleda gdje mu je usluga bolja. Ja kad odem u DP
otiđi u Bingo, naš a dobar, ma ne dobar, odličan, bolji i od svih stranih, po meni i od merkatora
Slazem se,Bingo je najbolji a nas.

Ps cujem opet price,idu u konzum,mercator itd te strane markete i kazu kupuju domace a ja odgovorim nema veze kupio si domace ali pola tog novca ide tim strancima zar nije bolje otici kod nas prodavca onda imamo duplu korist jer ce on platiti porez pa ce i drzava imati a onda i ti platu od iste te drzave...

edin
Član

Post Postao/la edin » 21 okt 2012 11:19

Benja ako si primjetio da strani lanci vise vode racuna o porezu. Eto zivis u Sarajevu, ko ti od malih trgovaca, cevapdzija, burekdzija daje racun? Niko!
Jednom me kod druge gimnazije u samoposluzi nije htio usluziti jer sam trazio racun. I zovno gazdu i ovaj mi objasnjava zasto nije obavezan da mi izda racun... i opet se vracas na isto..Sta je bolje kupiti u Merkatoru koji placa porez ili u mahalskim trgovinama koji ti ne izdaju racun.

Pocni samo od albanskih pekara, preko cevapdzinica, burekdzinica, mahalskih maketa itd....Sad zamisli ako ti ne izdaju racun na Bascarsiji, kako ce neko u Bosanskom Petrovcu izdavati:D

Uglavnom nasi veletrgovci poput DP, Binga itd,,,moraju pratiti uslugu koja se nudi u recimo DM, Konzumu, ili Merkatoru. Meni je iskreno usluga najvaznija, ja ti necu kupiti da si 100x Bosnjak ako vidim da ti sokovi u frizideru nisu hladni jer gasis frizider da bi sacuvao struju, e onda sta da pomislim za veliki frizider gdje stoje mlijecni proizvodi, mesni ( koji se lakse kvare).

Naravno ako imas istu uslugu, ti dobijas prednost, i naravno svaki kvalitetan bosanski proizvod.

To je jedno normalno razmisljanje, koje 90% ljudi slijedi. Ja ne volim ici u mitomaniju kao Srbi, i forsirati nesto nase ako ne valja, jer to je osudjeno na propast. Potrudi se budi konkurentan na trzistu i dobijas prednost:D

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 11:36

Govorimo o Bingu gdje se takve stvari ne desavaju,znam na sta mislis,da ne rade frizideri i slicno podrzavam to ali ima mnogih gdje se to ne moze desiti ni pod razno.
Za cevabdzinice se isto tako slazem mada polako uvode jer se sada lupaju kazne ako nemas fiskalnu kasu i slicno,znam da su samo u mom naselju zatvorili par radnji jer nisu imali takvu kasu.

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 11:44

a kome da ljudi i plaćaju
jednoj glomaznoj nesposobnoj administraciji, imamo najskuplju i nabrojniju administraciju u svijetu, mamu im :twisted:
praktički oni su sa svojim familijama, koje su uglavnom uhljebili u toj istoj administraciji ili po javnim kućama, pardon preduzećama, jedan sloj feudalaca, kojima mi raja plaćamo harač preko PDV-a od 17%

edin
Član

Post Postao/la edin » 21 okt 2012 12:19

Administracija kakva je takva je, ako moze Konzum placati, mozes i ti. Ako ne zelis, onda se nemoj pozivati na muslimanstvo, Bosnjastvo ili plakati da se kupuju domaci proizvodi da bi ti glava ostala iznad vode.

Drzavna administracija je druga tema. Naravno Elko upravu si!

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 12:26

Sve po evropskim zakonima i standardu :lol:

Platimo domacim prodavcima i proizvodjacima koji ce taj novac usmjeriti u nesto drugo tako da ce i do tebe doci ponovno,a sto se tice birokratije,slazem se,da te Bog sacuva ali nismo mi to izmislili,vec je to divna evropa donijela ovdje,pa vi zelite EU...

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 okt 2012 15:22

edin je napisao/la:Benja ako si primjetio da strani lanci vise vode racuna o porezu. Eto zivis u Sarajevu, ko ti od malih trgovaca, cevapdzija, burekdzija daje racun? Niko!
Jednom me kod druge gimnazije u samoposluzi nije htio usluziti jer sam trazio racun. I zovno gazdu i ovaj mi objasnjava zasto nije obavezan da mi izda racun... i opet se vracas na isto..Sta je bolje kupiti u Merkatoru koji placa porez ili u mahalskim trgovinama koji ti ne izdaju racun.
U mahalskim trgovinama, definitvno. Jer iz njih stoje cijele porodice, cak i do 20 clanova koje treba nahraniti. Oni vecinom kupuju svoju robu kod domacih poceli od voca i povraca, mesa itd.. Uvijek je bolje pare ostaviti kod naroda, a ne kod drzave i ili kod nekog milionera.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

edin
Član

Post Postao/la edin » 21 okt 2012 16:05

Porez se mora placati, da hranis 90 usta....Imaju poreske olaksice.....To sto ti predlazes je direktno podrivanje drzave. Od brice do fabrike celika svi su duzni platiti svaki pfening! I tu nema odstupanja..

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 okt 2012 19:15

ja kupujem domace proizvode :rat:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 22 okt 2012 04:12

edin je napisao/la:Porez se mora placati, da hranis 90 usta....Imaju poreske olaksice.....To sto ti predlazes je direktno podrivanje drzave. Od brice do fabrike celika svi su duzni platiti svaki pfening! I tu nema odstupanja..
Ja sam maloprije rekao da se sve cesce lupaju kazne za nemanje fiskalne kase,tako da dodji sada u Sarajevo odi na cevape pa ces vidjeti

edin
Član

Post Postao/la edin » 22 okt 2012 04:22

Ja zivim u Sarajevu vec 5 godina. Kazne lupaju samo onim koji nemaju zastitu. Ljudi imaju fiskalne kase , ali kucaju svaku 15tu..... Jeo sam jedno 10000x onoj burekdzinici Bosna i nijednom mi nije donijela racun.... nakon sto joj ja kazem, da mi da rucn ona otkuca naknadno.
Isto tako i sa najpoznatijim cevapzdinicama.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 22 okt 2012 04:37

Nekazem ja da oni netrebaju placati porez i izdavati raccune. Nego moramo u prvu ruku podrzati lokalnu proizvodnju.

Ja cu licno radije potrositi 100KM kod svog komsije koji ima malu radnju nego otici u Bingo ili Robot, a o Konzumu da i nepricamo.
Znam covjeka, znam da hrani sebe i zenu, sina i njegovu porodicu i drugu svoju dijecu. Otici cu kod mesara koji prodaje meso domacih uzgajaca goveda, a ne da mi prodaje meso iz Hrvatske i iz Srbije.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 22 okt 2012 10:29

ZV Keli je napisao/la:Sve po evropskim zakonima i standardu :lol:

Platimo domacim prodavcima i proizvodjacima koji ce taj novac usmjeriti u nesto drugo tako da ce i do tebe doci ponovno,a sto se tice birokratije,slazem se,da te Bog sacuva ali nismo mi to izmislili,vec je to divna evropa donijela ovdje,pa vi zelite EU...
to veze sa EU nema, nego su ostaci socijalističkog javašluka i sistema gdje je po preduzećima realno trebalo 1000 zaposlenih a bilo ih 2000, baš kao sad u javnim kućama (preduzećima) popur EP, BH telecoma i sličnih

šta misliš zašto ta birokrastka banda i odugovlači da pravi poteze koji vode u EU, upravo da bi sačuvala takvo stanje

u EU je prosjek oko 5% zaposlenih u administraciji od ukupnog broja zaposlenih
kod nas 13-14 % !!! to nigdje u svijetu to nema

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 22 okt 2012 15:49

Ja bgm kupujem domaće i svima oko sebe u svakoj prilici govorim da to čine,

a objašnjavam i razloge zašto je to korisno :zastava:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Odgovorite