☑ Pravila foruma i savjeti

Kupujete li domaće proizvode ??

Drina
Član

Re: Kupujete li domaće proizvode ??

Post Postao/la Drina » 26 okt 2012 11:08

I ovdje gdje zivim kupujem dosta nasih proizvoda mada i nema nekog izbora. Nasi ljudi drze prodavnice i uvezu ponesto nasih proizvoda.
Iskreno kupujem samo da napravim promet. Kupim one demove npr ali nikad ih ne dovrsim vec pola bacim.

U Bosni gledam da maksimalno kupim ono sto je proizvedeno u Bosni.

Ali ne samo to. Prije dvije godine sam u Sarajevu kupio kameru. Svake godine kupim cipele i neke druge gardarobe u Bosni. Jednom sam kupio GSM. Mislim nije proizvedeno u Bosni ali ipak je to novac koji je ubacen u Bosni. Sve to ja mogu uzeti vani ali ipak gledam da ubacim sto vise novca u bh ekonomiju. Tako pravimo promet nasim ljudima a to je jako vazno.
.
Iskreno potrosim gomilu novca bez ikakave potrebe. Npr u Gorazdu sam u trafici kupio sve bh novine, plus neke DVD + dopune za tel kartice itd.... blizu 200KM. Skorom sve te dopune sam ostavio rodaku, novine nisam ni procitao, DVD ne znam ni gdje su. Malo dalje je bila neka piljara gdje sam od zene kupio kupina, malina + voca i ostavio ih u auto i onda sve to bacio u SA jer su se bile ugrijale nije bilo ni za sta. U Sarajevu ponovo uzeo sve isto.

Nema smisla da kazem koliko potrosim za nekih 15-tak dana u Bosni jer to nije normalno i bespotrebno je ali sta ja znam meni je drago da zaradi neko nas. Ostavljao sam i po 50KM baksisa kad bih se sisao u Bosni....

To vjerovatno nije normalno ali neka....vazno je da obrce izmedu nas. Trebamo pogurati jedni druge. Pa koliko ko moze.
.
Ali bih se slozio s onima koji kazu da treba forsirati kvalitet. Ne mozes ocekivati od nekoga da kupuje domace samo radi toga sto je domace.
Mora se imati neki kvalitet kako u samom proizvodu tako i u ambalazi, prezentaciji i svemu ostalom.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

edin
Član

Post Postao/la edin » 26 okt 2012 12:35

To sam ja Drina govorio. Super je da ti ostavis tako ako mozes, ali takvi su rijetki. I dijaspora koja i ima pare ne ponasa se tako. Zato svaka cast.
Ali to je gasenje pozara casom vode.
Nasi domaci se moraju potruditi da dignu kvalitet, takmice se sa konkurencijom, i onda kad ti milion ljudi kupuje proizvode, puno je ucinkovitije nego tako da pojedinac ostavlja radi emocionalno-patriotskih razloga po 50km za sisanje:D

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 27 okt 2012 07:15

Edo vecina dijaspore tako radi ili slicno sto je drina napiso. Normalno ima i onih koji su skrti.
Edo nevalja samo dijasporu kritikovati ima masa naseg naroda U Bosni sto stalno pa se bahato ponasa prema nasem proizvodu. Samo primjer cigara koliko ih ja vidjam sto uzimaju duhan od susjeda a nece nas. Pa kad ih pitas sto nepusis nas proizvod, dobijes odgovor kao skodi mi neodgovara ili su skuplje nase cigare.
Na sve moguce nacine se vade. :vomit:

Ali moram u cjelini rijet kad uporedim kava je svijest naroda bila npr. prije 5 god. i danas onda sam optimista.

Jer dosta vise raje danas svjesnije razmislja nego prije.

Drina isti smo i ja sam takav a kad hocu nazad pretovarim kola ko da se nema vamo u tudjini sta kupiti to je jedan dio ili primjer nase doprinosi za nas narod i zemlju koju najvise volimo. :mrgreen: :zastava: :zastava: :zastava:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 28 okt 2012 14:30

edin je napisao/la:To sam ja Drina govorio. Super je da ti ostavis tako ako mozes, ali takvi su rijetki. I dijaspora koja i ima pare ne ponasa se tako. Zato svaka cast.
Ali to je gasenje pozara casom vode.
Nasi domaci se moraju potruditi da dignu kvalitet, takmice se sa konkurencijom, i onda kad ti milion ljudi kupuje proizvode, puno je ucinkovitije nego tako da pojedinac ostavlja radi emocionalno-patriotskih razloga po 50km za sisanje:D
Dijaspora ostavi u Bosni godisnje 3-5 milijardi KM godisnje, to nije nikakvo gasanje pozara casom vode. To je ono sto ekonomiju u Bosni drzi u zivotu pokraj kredita. Kad nebude dijaspore moglo bi se lako desiti da u Bosni nastane jedna velika ekonomska kriza.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 29 okt 2012 08:54

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/11257 ... rbije.html

Ovo je samo oficijelni put sto i drzava primjeti, a ovdje se neubraja kad dode narod i dadne nekome 500KM ili slicno.
Cito sam negdje da se ukupna suma cijeni na 25% BDP-a Bosne. Toliko o dijaspori i gasenju pozara casom vode!
Samo u 2010. godini bh. dijaspora koja je u tu balkansku državu plasirala 2,2 milijarde dolara.
Priliv novca ostvaren u BiH od 2003. do 2010. godine iznosi ukupno oko 18 milijardi dolara, godišnji iznosi su se kretali od 1,7 do čak 2,7 milijardi dolara.

Prema podacima Centralne banke BiH, samo u protekloj godini u BiH se posredstvom bankarskih računa, ali i neformalnim kanalima, iz dijaspore slilo oko 3,4 milijarde KM, što je za 180 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu.
Prema istom izvoru, u prvih šest mjeseci ove godine iz dijaspore je u BiH stiglo 1,66 milijardi KM, što je za tri miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, kada je stiglo 1,63 milijarde KM.

Sa takvim prilivom, doznake radnika iz inozemstva predstavljaju između 13 i 14 posto BDP-a zemlje, što je duplo više od prosjeka zemalja jugoistočne Evrope. Dijaspora je, očito, ključni pokretač potrošnje i značajan mehanizama ekonomske stabilnosti zemlje
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 29 okt 2012 18:39

Ovo se u ekonomiji naziva portfolio investicije i tacno je da nije dijaspore ko zna gdje bi tad bili..ne smijem ni slutiti.. i za srbistan je isto ovako ko za Bosnu..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

marli
Član

Post Postao/la marli » 08 nov 2012 11:54

Ma samo naše kupovati, kad vidim na ulici da neko pijucka JANU povraća mi se :vomit: , bar tu NIKO ne može reći da ima bolji okus od neke naše vode :D
Mlijeko i mliječni proizvodi-samo naše
mesna industrija-samo naše
tečni sapuni-samo naše
sokovi-samo naše Hepok, Bona, Vitalis itd
vreće za smeće-samo naše
brašno. ulje, šećer-samo naše

Zadnji smo u Evropi po svim statistikama, e pa onda ćemo po tvrdoglavosti biti prvi :fes:
Šalu na stranu, kupovinom naših proizvoda opstaju naši radnici i naše firme, najbolji primjer je HEPOK, 200 radnika ima, a prije par godina nije ni postojao. Još jednom da ponovim: SAMO NAŠE.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 08 nov 2012 16:03

bravo marli, samo nase ! :zastava:

sto je dobro suho meso vimes visoko...mmmmm :huhu:

marli
Član

Post Postao/la marli » 09 nov 2012 17:55

Šta smo para dali u zadnjih 10 godina na proizvode iz srbije, hrvatske, slovenije, evrope itd mogli smo imati autoput i biti švicarska.
Osim toga zaklaše nas kantoni, 10 kantona, 100 ministara-to je jednostavno nenormalno stanje. Moje je mišljenje da naši ljudi iz inostranstva ne uplaćuju preko westerna i da ne dolaze preko ljeta i za Bajram da bi ovaj bijedni i nenormalni sistem totalno potonuo.

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 10 nov 2012 21:07

Iskreno,ja kupujem samo Bosnjacke proizvode i to koji se proizvode na slobodnom djelu Bosne :fes: .Kupujem i neke proizvode iz rs ali koji su vlasnici Bosnjaci kao naprimer Semberka Janja.Nikad nebi uzeo Sarajevski Kiseljak pored Tesanjskog,Tuzlanskog i Bihackog iz prostrog razloga sto je Kiseljak u Bosni a isto kao i da nije.Glupo mi je kupovat "domace"proizvode a ko cu ja snjima podrzavat Herceg Bosnu ili Republiku Srpsku. :rat:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 11 nov 2012 15:40

bravo ciljuge 1 :zastava:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 11 nov 2012 22:51

Ciljuge.Mislim da se dio Zivinica zove Ciljuge, ako ne grijesim, ali rijetko kada grijesim.Zemlja vam je fina.Skoro izgleda onaka kao u Prijedoru. :zastava:

Kiseljak je skroz okruzen Bosnjacima.Sam jug Kiseljaka je drzala Armija Bih i to uopste nije problem.Do nas je da promjenimo sliku, a imamo i finu situaciju u Kiseljaku.Bas cu postaviti demografsku mapu Kiseljaka

Ono sto mi ne treba da radimo je gdje Hrvatski element samostalan, ne ovisi o nama, gdje nema Bosnjaka

Violeta iz Gruda.Mislim, zar nema kakav wc papir, izvinite na rjecniku a da nije Violeta.I ne kupovati Lastu Capljinsku.

Sto se tice Fisa i Viteza, tu su mi osjecanja podjeljena.Kraj je izolovan, ali njima ostaje pare
Ja sam kupovao tu Janu, ja ne znam sta je sta, odakle je

Odsad necu.Zivim dalje od vas, pa ne pratim cije je sta :vojnik2:
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 12 nov 2012 13:41

Ciljuge.Mislim da se dio Zivinica zove Ciljuge, ako ne grijesim, ali rijetko kada grijesim.Zemlja vam je fina.Skoro izgleda onaka kao u Prijedoru.

Jack nisi pogrijesio. Pun pogodak tu je svake srijede velika pijaca. Ciljuge nisu daleko od centra Zivinica. :mrgreen: :zastava:

A za kupovinu moras uzeti sebi vremena pa svaki produkt okrenuti i citati odakle je i cije je.

Ja kad sam u Bosni u prodavnici osjecam se ko u biblioteci najvise vremena provedem u citanju, da nebi gluho bilo pogrijesio ali imeni se par puta omaklo. Sto se u nasem narodu kaze " kod ociju brez ociju" bilo i neponavlja se. :zastava:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 nov 2012 14:23

Imam jedno pitanje. Ko drzi ovu firmu BLUE GOLD d.o.o. i prodaje vodamaja? Firma je u Maoci u Brckom. Prvi put sam ovu vodu vidjeo ove godine u Sarajevu i kupijo je.
http://vodamaja.ba/eng/index.php?option ... Itemid=455
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 nov 2012 15:45

prvi put cujem za ovu vodu..da je bošnjacka bilo bi vodo Amela npr.. :rocky:

marli
Član

Post Postao/la marli » 13 nov 2012 04:10

Što se tiče tolaet papira imaju tri proizvoda: iz banjaluke, iz gruda i iz tuzle. Tuzlanski (zove se extra) možeš kupiti samo u bingu, eto koliko smo blokirani u svakom smislu, znači nema ga uopšte u ponudi. Ostala dva toaletna papira možeš kupiti na svakom ćošku. Zvao sam tuzlu, pričao sa gospođom, kaže jednostavno ne možemo nigdje da uđemo. Pa neki dan ugledam prvi put tečni sapun iz zenice u granapu u komšiluku, nigdje ga ja drugo nisam vidio u sarajevu. znači nemaš u sarajevu proizvod koji se proizvodi 60 km dalje???? Ne osuđujem nikoga, što kaže krhan više sam sam sebi smiješan jer sam i ja kao u biblioteci, a ne u prodavnici. Ali naravno NE ODUSTAJEM, jednostavno je bolje da novac cirkuliše unutar bih, a ne da konstantno curi iz bih. Jebe se i njemcima i švicarcima i švedima, oni proizvod kompjutere, auta i da ne nabrajam, a mi ovo jada od prehrambene industrije ne možemo od stranih proizvoda da održimo u životu. Sve to povlači jedno za drugim: nema naših firmi-znači nema naših radnika-znači nema uplata u penzioni i druge fondove-znači nema penzija-znači bijeda, jad, čemer, neimaština, upadanje u kladionice, pljačke pumpi... Hajde da ovo zamislimo: od ukupne mjesečne potrošnje 50 km koje smo trošili na strane proizvode da prebacimo na domaće proizvode-mislim da bi došli do strašne cifre.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 nov 2012 06:25

ja se slomih trazeci taj toaletni papir extra u interexu.. sve sam pretrazio..nema ga na mapi.. to je steta..

a onaj fox papir cije je to..to sam jednom u skafi uzeo..

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 nov 2012 06:26

marli je napisao/la:Što se tiče tolaet papira imaju tri proizvoda: iz banjaluke, iz gruda i iz tuzle. Tuzlanski (zove se extra) možeš kupiti samo u bingu, eto koliko smo blokirani u svakom smislu, znači nema ga uopšte u ponudi. Ostala dva toaletna papira možeš kupiti na svakom ćošku. Zvao sam tuzlu, pričao sa gospođom, kaže jednostavno ne možemo nigdje da uđemo. Pa neki dan ugledam prvi put tečni sapun iz zenice u granapu u komšiluku, nigdje ga ja drugo nisam vidio u sarajevu. znači nemaš u sarajevu proizvod koji se proizvodi 60 km dalje???? Ne osuđujem nikoga, što kaže krhan više sam sam sebi smiješan jer sam i ja kao u biblioteci, a ne u prodavnici. Ali naravno NE ODUSTAJEM, jednostavno je bolje da novac cirkuliše unutar bih, a ne da konstantno curi iz bih. Jebe se i njemcima i švicarcima i švedima, oni proizvod kompjutere, auta i da ne nabrajam, a mi ovo jada od prehrambene industrije ne možemo od stranih proizvoda da održimo u životu. Sve to povlači jedno za drugim: nema naših firmi-znači nema naših radnika-znači nema uplata u penzioni i druge fondove-znači nema penzija-znači bijeda, jad, čemer, neimaština, upadanje u kladionice, pljačke pumpi... Hajde da ovo zamislimo: od ukupne mjesečne potrošnje 50 km koje smo trošili na strane proizvode da prebacimo na domaće proizvode-mislim da bi došli do strašne cifre.

ima i toaletni papir zewa (hrvatska) i onaj srpski, paloma se zove ja mislim...

marli
Član

Post Postao/la marli » 14 nov 2012 07:33

Ma ima i nekih turskih, srpskih, hrvatskih itd. Eno tuzlanska dita je propala, radnici dvije godine nisu dobili platu. Znaš li gdje se samo mogao kupiti ditin tečni sapun za ruke-u bivšem merkuru, današnjem amko komercu. A zatrpan si recimo nekim drugim stranim sapunima. Ditin je fakat bio dobar sapun, ipak je to firma sa tradicijom, fina takođe i ambalaža ali džaba. Ne znam, nisam pametan, znam samo da se ogroman novac odlijeva preko granice, a ovdje raste nezaposlenost. Jadna nam majka kad komšije uđu u eu i istaknu u doljanima zastavu EU. Svakako nas j... pri izvozu mlijeka i jaja, zamisli tek od iduće godine kakav će im biti režim?

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 nov 2012 08:06

Sami smo krivi. Niko nam nije kriv sto kupujemo i prodajemo tude umjesto svoga. Ovdje nije sve do kupaca nego i do trgovina koje robu nabavljaju.
Zato je potrbeno pokraj toga da se prica o tome da se kupuju domaci proizvodi i da se vise prodaju domaci proizvodi.

Ako imate u komsiluku manjih trgovina, pricajte sa vlasnikom da nabavlja samo domace proizvode. Pomozite im u tome da naprave sebi liste sta da nabavljaju. To je i za njih jedna vrsta reklame.

Evo naprimjer pocecemo sa osnovnim stvarima:
Miijekare i proizvodi:
Proizvodi od Megle (Bihac), oni imaju dvije, jedna je u Bihacu a druga je kod ustasa. Mora da pise na proizvodu: Proizvodi Megle Bihac

Voda ?????

So
Tuzlanska So
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite