☑ Pravila foruma i savjeti

Demografske mape Bosne

aburovic
Član

Re: Demografska mapa Bosne 2013 godine

Post Postao/la aburovic » 07 nov 2013 12:39

Abdurrahman je napisao/la:Da vi samo znate kako meni ova mapa bode oci najvise zbog grijeske koja je utvrdjena a tice se granice opcina Osmaka i Kalesije gdje je u korist Osmaka na mapi napravljena grijeska za oko 5 %, dakle, Osmaci su usli u Kalesiju za oko 5 % i tako ispadaju mnogo veci no sto jesu na mapi.
Mozes li da spustis ovu kartu i da obelezis gde je doslo do prekrojavanje opcinskih granica. :what:
slika
[Imgur](http://i.imgur.com/MyXRWAE)

Vugrinec
Član

Post Postao/la Vugrinec » 07 nov 2013 13:12

Jack je napisao/la:Bratunac nisam siguran.tu sacekaj
Bijeljina 16 000 popisanih Bosnjaka

10-20% Bosnjaka tamo
Koliko Bijeljina ima popisanih?
114.663

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2013 13:22

Znaci preko 10% Bosnjaka popisanih

Burovicu.Bratunac rekose mi izmedju 37-43% Popisanih Bosnjaka, ali nacelno mi govore oko 40%.Napisi da je Bratunac izmedju 40-50%

Imamo 178 000 Bosnjaka s tim da ce kad Bileca, Trebinje, Nevesinje zavrsi.Biti to i do 180 000

Ostaju nam nepoznate ove opcine i broj popisanih Bosnjaka

Brod, Samac, Derventa
Visegrad,Rogatica, Novo Gorazde
Rudo i Cajnice

To je to.Ide ovo na preko 190 000 Bosnjaka, mozda i skoro 200 000.Ja ne vjerujem da se moze ispod 10 000 Bosnjaka popisati u ovim gore navedenim opcinama
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

aburovic
Član

Post Postao/la aburovic » 07 nov 2013 14:46

starmo je napisao/la:Mozes li da napravis mapu sa samo 3 boje, gdje smo vecina, gdje smo izmedju 30 i 50% i gdje smo ispod 30%. Tako ce se istom bojom napraviti jasnije granice onih djelove koje drzimo, djelova u kojima smo blizu vecine i djelove gdje smo manjina.
Mislim da bi bilo preglednije ono na brzake da se odma vidi kad se pogleda u kartu.
Moze, neka se kompletiraju podaci pa cemo napraviti par kombinacija tih mapa.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2013 14:51

Ovako

Nemam nista za Veliku Kladusu.Sramota, ali ganjao sam previse podataka.Kladusa mi je jedan od vaznijih ciljeva

Moram da saznam Sarajevo tih par opcina
Visegrad i Rogaticu i ono okolo sto vidis
Samac,Derventu i Brod

I to je to za mapu

starmo
Član

Post Postao/la starmo » 07 nov 2013 16:56

:vojnik2:
aburovic je napisao/la:
starmo je napisao/la:Mozes li da napravis mapu sa samo 3 boje, gdje smo vecina, gdje smo izmedju 30 i 50% i gdje smo ispod 30%. Tako ce se istom bojom napraviti jasnije granice onih djelove koje drzimo, djelova u kojima smo blizu vecine i djelove gdje smo manjina.
Mislim da bi bilo preglednije ono na brzake da se odma vidi kad se pogleda u kartu.
Moze, neka se kompletiraju podaci pa cemo napraviti par kombinacija tih mapa.
I jos jedna mala molba, mozes li da napravis mapu sa samo dvije boje, u jednu boju oboji sve opstine u kojima smo mi vecina. Tako cemo imati homogenu mapu koja pokazuje sve opstine u kojima smo vecina, neovisno o procentu samo bosnjaka. Jer u nekim opstinama nas ima od 40-50%, ali nam to ne govori jesmo li u toj opstini vecina ili opet recimo ima cisto hrvata ili srba od 50-60%. :respekt:
Pozdrav

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2013 17:06

Sana

oko 3700 srba,oko 1000 hrvata,par stotina bosanaca,ostalo sve bosnjaci

mozda nije sana od 90-100 % bosnjacka popisana

Ali je blizo ;)

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 07 nov 2013 21:19

aburovic je napisao/la:
Abdurrahman je napisao/la:Da vi samo znate kako meni ova mapa bode oci najvise zbog grijeske koja je utvrdjena a tice se granice opcina Osmaka i Kalesije gdje je u korist Osmaka na mapi napravljena grijeska za oko 5 %, dakle, Osmaci su usli u Kalesiju za oko 5 % i tako ispadaju mnogo veci no sto jesu na mapi.
Mozes li da spustis ovu kartu i da obelezis gde je doslo do prekrojavanje opcinskih granica. :what:
slika
[Imgur](http://i.imgur.com/MyXRWAE)
Ovako od prilike iako je moglo mnogo bolje biti ali mi je tesko s misem to raditi:

slika

Uploaded with ImageShack.us

Fakticki taj "krak" tu ili "krivina" postoji ali u promilima, a ne tako gdje uzima kilometre.

Jednom sam davno prije 5-6 godina imao jednu raspravu gdje sam isto pravio problem oko ove karte i to na forum.hr kad sam pisao. Vise sam se bavio vjerskim temama na tom forumu ( nekad bilo davno, vise tamo ne pisem vec godinama ). I s jednim sam Srbinom se raspravljao i on je uzeo poseban kalkulator na osnovu kojeg je "izmjerio" i rekao mi da sam u pravu i da se radi od nekih, koliko se sjecam, 6, 5 % ili tako nesto, otrgnute teritorije opcine Kalesije u Osmacima.

Isto tako mozete vidjeti na google maps pod satalit kako je napravljena velika grijeska u opcini Zvornik ili danas ti Sapni gdje su naselja Jusici, Nezuk i slicno pripale manjem bh entitetu iako to cetnici nisu mogli drzati cijelo vrijeme i ostalo je u nasim rukama. No, danas entitetska linija ili prolazi kroz ta naselja a mnoga su po toj mapi pripala "rs" sto sam se ja sokirao kad sam vidio jer znam da to pripada vecem bh entitetu danas. Dakle, i tu se zakinulo pa kad se ovako napravi karta, "rs" izgleda bas ono kao velika a ne mrsava.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2013 21:24

Fojnica dobijam izmedju 8200-9000 Bosnjaka.Mogla bi boja da bude slabija za Bosnjake ovdje.Popisano je 13 000.Pretpostavljam.Ostalo su sve Hrvati jer dole fakat i nije bilo Srba, znaci od 4000-4800 Hrvata.Svasta je moguce za Fojnicu

Konjic nasih je nesto malo vise od 24 000.Od 26 300 popisanih 2630/26 630.Mislim da ide ovo na preko 90% cistih

Sanski Most je na granici.Skoro 1000 popisanih Hrvata i izmedju 3500-4000 Srba kraj, ali javljaju mi oko 3700.Ima nesto Bosanaca 10% od 47 400 =4740.Nesto su nam Bosanci pokvarili slavlje

No, kazem.Sacekaj jer jos nije jasno.Tu je na samoj granici Sanski Most

Onaj dio Visegrad-Rogatica-Cajnice necu se time baviti.Nek vi pokazite meni da znate naci podatak, tako vi dostavite ovdje nesto.Ganjat cu ja znaci gore Derventa-Brod-Samac i taj dio.Mozda

Mapa izgleda dobro

Kakanj je isto na granici kao Sanski Most.Ne znam.Oko 38 900.A Bosnjaka haman 35 000 Popisanih.Ima tu i znacajna Romska populacija.I on je kao i Sanski Most.Na samoj granici

No, kazem.Ako i bude 80-90% Sanski Most i Kakanj.Nije katastrofa, jer realno nas je dole preko 90%

Imam primjedbe na Stolac.Znate da nemam vremena gledati mapu, jer ganjam podatke.Crtati je lakse nego naci podatak.No, imam primjedbu za Stolac.Vidit cu malo detaljnije ovdje

:chef:

Takodjer i za Bosanski Petrovac.8000 popisanih skoro me malo zabrinjava.Moglo bi biti jos gore za nas ovdje ako bude 5:3 za njih

Gornji Vakuf je na samoj granici izmedju 67-72% Bosnjaka.Nas broj i procent raste ovdje.U to budite uvjereni

No, cuj.Mozda bude kakva preinaka ovdje minorna

Ostaju onda Sarajevske opcine gore

Vidit cemo za Kladusu

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2013 22:07

Kotor Varos 22 000 popisanih/7000 Bosnjaka=30-40% Bosnjaka a ne 20-30%

Prijedor je izmedju 27 000-31 000 popisanih Bosnjaka.Bilo je dosta manipulacija u nekim sredinama pa se ne zna tacan broj

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 07 nov 2013 23:25

Trenutni raspored stanovnistva po regijama u BiH:

slika

Uploaded with ImageShack.us

Ukoliko neko moze, zeli i zna, neka izmijeni odredjene naslove opcina jer sam kartu koristio u kojoj su bili ovakvi nazivi. Potrebno je izmijeniti sljedece opcine:

Kozarska Dubica u Bosanska Dubica, Novi Grad u Bosanski Novi, Kostajnicu u Bosansku Kostajnicu, Knezevo ( haha ) u Skender Vakuf, Brod u Bosanski Brod, Samac u Bosanski Samac i Gradisku u Bosansku Gradisku.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 08 nov 2013 00:23

@abdurrahman: mene nesto interesuje oko zamjene tih imena. da li su ta nova imena (bez bosasnki/bosanska) jedina oficijelna ili se mogu koristiti i stara imena PO ZAKONU?

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 08 nov 2013 02:34

e-din je napisao/la:@abdurrahman: mene nesto interesuje oko zamjene tih imena. da li su ta nova imena (bez bosasnki/bosanska) jedina oficijelna ili se mogu koristiti i stara imena PO ZAKONU?
Ustavni Sud BiH je presudio da bude promjena imena spomenutih općina. Nažalost. Da se zovu bas onako kako to vlasi hoće. Izmijeniti ćemo to mi ako Bog da.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 08 nov 2013 02:58

Abdurrahman je napisao/la:
e-din je napisao/la:@abdurrahman: mene nesto interesuje oko zamjene tih imena. da li su ta nova imena (bez bosasnki/bosanska) jedina oficijelna ili se mogu koristiti i stara imena PO ZAKONU?
Ustavni Sud BiH je presudio da bude promjena imena spomenutih općina. Nažalost. Da se zovu bas onako kako to vlasi hoće. Izmijeniti ćemo to mi ako Bog da.
aBd.

mislim da to nije dobro odradjeno. trebalo se ici na foru da npr na Bosanskom jeziku bude Skender Vakuf a na Srpskom Knezevo.

isto kao sto se recimo na Bosankom kaze Bec a na njemackom Wien ili Engleskom Vienna.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 08 nov 2013 06:14

Abdurrahman je napisao/la: Isto tako mozete vidjeti na google maps pod satalit kako je napravljena velika grijeska u opcini Zvornik ili danas ti Sapni gdje su naselja Jusici, Nezuk i slicno pripale manjem bh entitetu iako to cetnici nisu mogli drzati cijelo vrijeme i ostalo je u nasim rukama. No, danas entitetska linija ili prolazi kroz ta naselja a mnoga su po toj mapi pripala "rs" sto sam se ja sokirao kad sam vidio jer znam da to pripada vecem bh entitetu danas. Dakle, i tu se zakinulo pa kad se ovako napravi karta, "rs" izgleda bas ono kao velika a ne mrsava.
Sve to jednostavno nije mjerodavno. Evo recimo na Google Earth kad gledaš entitetsku liniju između Gračanice i Petrova (BPS) ona ide po sred BPS, a zna se da tu linija ide po sred Spreče, dakle tu su oni kao zakinuti.

U principu gdje tačno linija ide ne zna se iz razloga što je u Daytonu crtana na mapi takve razmjere gdje je milimetar na mapi značio 50 metara širine u stvarnosti.

starmo
Član

Post Postao/la starmo » 08 nov 2013 06:40

Mozda da i ovu tzv entitetsku granicu trunku podebljamo da vidimo gdje i u kolikom procentu je prelazimo.

Musa Kesedzija
Član

Post Postao/la Musa Kesedzija » 08 nov 2013 09:56

e-din je napisao/la:
Abdurrahman je napisao/la:
aBd.

mislim da to nije dobro odradjeno. trebalo se ici na foru da npr na Bosanskom jeziku bude Skender Vakuf a na Srpskom Knezevo.

isto kao sto se recimo na Bosankom kaze Bec a na njemackom Wien ili Engleskom Vienna.
Slazem se sa tobom u vezi imena gradova a jos bi iso i dalje tako da sto vise nasem narodu narocito mladom narastaju omrzne nametnuta imena tko bi na primjer rekao na Bosanskom Varcar Vakuf a na Genocidnom Mrkonjic grad i slicno .

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 08 nov 2013 15:28

.
Zadnja izmjena: Zenicaninn, dana/u 24 sep 2025 15:23, ukupno mijenjano 1 put.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 08 nov 2013 15:39

Ne trolaj temu

Ja nisam nista rekao za Busovacu

Vukosavlje sam dao cifre 2350 Bosnjaka,1080 Hrvata i ostatak su Srbi

U Brckom smo vecina popisanih

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 08 nov 2013 16:18

Jack je napisao/la:Ne trolaj temu

Ja nisam nista rekao za Busovacu

Vukosavlje sam dao cifre 2350 Bosnjaka,1080 Hrvata i ostatak su Srbi

U Brckom smo vecina popisanih

Neznam.. mozda si zaboravio. Na temi popisa si napisao da smo u Busovaci vecina, pa je i Aburovic crtao karte izmedju 50-60%, tako da sam se ponadao da je to tacno.
Jack je napisao/la:Rekao sam i reci cu jos jednom

Ako nas izbrise 200 000.Morat ce njih 220 000

U Brckom imas 7000 Hrvata, popisano 19 000
Dobreticima 300 Hrvata, popisano 2100

Nakon masovne manipulacija i popisivacina, nakon pokusavanja svega i svacega

Nas procent ide izmedju 53-54% kao stalni i to je to.Nema dalje od tog

Blamaza i totalni poraz, kako Srba i Hrvata

Bosnjaci vecina u gradu Jajcu i opcini nakon popisa
Bosnjaci vecina u opcini Srebrenica
Bosnjaci vecina u opcini Busovaca i Novi Travnik
Bosnjaci vecina u Brckom

U Stocu je popisano izmedju 5000-6000 Bosnjaka

Najveca pobjeda u Mostaru gdje je popisano oko 53 000 Bosnjaka.Totalna dominacija
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Odgovorite