☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

turkmenistanac
Član

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la turkmenistanac » 05 okt 2013 08:04

Jack je napisao/la:Ne vrijedja covjek
Mislim da je nemoguc dobar rezultat zbog Sapne,ali i cinjenice da im je Zvornik u boljoj situaciji od recimo Bratunca

Samo vijesti molim lijepo
Naravno da ne vrijeđam i nisam došao da vrijeđam ili provociram. Kontam da se cijene iole relevantni podaci. Mislim da do sada nisam napisao ni jednu ružnu riječ o Bošnjacima, Bosancima i ostalima... Niti sam Hrvat kao što ovaj reče!

Da se nadovežem za ZV i Sapnu.... Sjetite se 91e.... i pogledajte danas demografsko-geografsko-političku strukturu!
Tačno je da je broj Bošnjaka znatno veći od onog broja koji se odazove na izbore, naročito poslednje, ali isto tako tačno je da dobar dio Bošnjaka iz ovog dijela RS-a svoja prava ili svoje nekretnine ima i u Federaciji, samim time zbog ovih ili onih stvari, ne žele se svi popisivati u Zvorniku. Budimo potpuno realni, kakva god situacija bude u ZVu niko ništa ne dobija što nije imao niti gubi što ima. Bošnjaci imaju predsjednika opštine, pojedine ličnosti u Sudu i opštini, sasvim pristojan udio u projektima...

Ja potpuno razumijem da su Bošnjaci bili većinski narod 91e. Ali rat i migracije su uslovile da je danas tako kako je. Znam da bi nek željeli da ima BOšnjaka u ZV 40%... Ali to nije realno,jer 25-30% Bošnjaka iz 91e danas živi u drugoj opštiini - Sapni... A da na pričam o dijaspori i jednom centru kakav je Tuzla... To mnogi zaboravljaju.. Meni ni iz džepa ni u džep... Samo pokušavam ovom jacky koliko toliko relevantne podatke slati... Jedno je slati podatke iz jednog kruga isključivo nacionalnog,a drugo iz više krugova, različitih područja...

Križevićić,Đulići,Klisa,Divič, Kula, Novo Selo... tu su podaci dobri, ali i takvi upoređujući ih sa onim iz 91e govore o minusu od čitavih 30% u odnosu na 91u... ;)

Šta onda govoriti o gradskoj zoni.... Sjetite se postoka iz 91e, sjetite se da se radi o istom području geografski kao i danas.... Dakle radi se o 10-ak % Bošnjaka u gradu, u svim selima opštine a ima ih bogami podosta je taj proceant uduplan, ali sve na kraju upućuje na brojku od 17-21%... To su činjenice... E sad što se dijaspore tiče, vidjećemo... Ne zaboravite i srpsku dijasporu na tom području... Mnogo Zvorničana srpske nacionalnosti sa popisa iz 91e više ne živi u Zvorniku, žive u okolnim gradovima Srbije ili najvećim gradovima iste..... Ni taj procenat ne treba zanemariti... Pa i kada uđe popisivač nevažno koje nacionalnosti i traži odgovor na pitanje o statusu : izbjeglica, domorodac ili raseljeno lice, u gradskoj zoni je preko 82% lica koja se izjašnjavaju kao raseljena, tj da su migrirali iz neke sredine u ZV... ;)

Stoga brojka u ZV je veoma čudna i teška iz više parametara. Neki kažu da nema više od 60 000, a neki opet sa svim nabrojanim parametrima brojku dižu i na čitavih 70 000 - 75000... Vidjećemo...

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 05 okt 2013 08:21

evo podaci za dva gradska dijela ZV-a ne mogu imenovati zbog anonimnosti popisivača!!!

reon G-35

PopisaniH: 124

Srba - 106
Bošnjaka - 18

Pravoslavlje - 102
Islam - 17
Ateista, Agnostika - 5

reon G-B15B

Popisanih: 113

Srba - 108
Bošnjaka - 3
Mađar - 1
Ostali - 1

Pravoslavlje - 106
Islam - 3
Agnostici i ostalo - 4

Roger Wilco
Član

Post Postao/la Roger Wilco » 05 okt 2013 08:34

turkmenistanac je napisao/la:
Prema podacima kojima raspolažem jedan dio Bošnjaka koji je zatečen u opštinama Srpske se uopšte nije želio popisivati u RS, već zahtjeva da se piše u FBIH... :roll:
Srbin?
Zvornički Srbin?
Čamu mimikrija?

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 05 okt 2013 08:41

Pa i meni nije jasno zašto se ljudi ne žele popisati, nevažno za ime... Biće da primanja (za šehide i pale borce nisu ujednačena u oba entiteta pa zbog toga) imaju ključnu ulogu, kao i stalno mjesto boravka...

Evo još podataka sa terena za još dva gradska dijela.

Reon G- 54

Popisano : 128 lica

Srba 112
Bošnjaka 14
Ostalih 2

Pravoslavlje 112
Islam 14
Ostalo 2

Reon GS-C3 (dio grada sa najmlađom populacijom)

Popisano : 143 lica

Srba 120
Bošnjaka 11
Bosanaca 7
Ostalih 5

Pravoslavlje 121
Islam 14
Ostalo 8

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 05 okt 2013 08:44

Jesul bosanci vecinom izjasnjavali kao ostalo/ateist ?

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 05 okt 2013 08:47

stižu podaci samo tako :)

jedno zvorničko selo, do sad prikupljeno (4 dana)

popisano: 279

Srba 236
Bošnjaka 43

Pravoslavlje 236
Islam 40

elma89
O ovim podacima koje sam iznio, najveći broj ateista dolazi iz reda srpskog naroda, mada radi se o malom uzorku i teško je pravit zaključne procjene. Ono što je za sada jasno je da su svi koji su se izjasnili kao Bosanci (na osnovu ovog iznijetog) sa bošnjačkim imenima, ali nisu svi stavili Islam, mada 80% jest. ;)

Sve zavisi, barem na osnovu dosadašnjih podataka... Jedan se frajer izjasnio kao Mađar i Pravoslavac.... a na jednom mjestu prema podacima čovjek se izjasnio kao Bošnjak i katolik (popisivač je navodno nakon što je rekao vjersku pripadnost, ponovio pitanje i čovjek je ponovo isto odgovorio)

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 05 okt 2013 08:52

Esad je napisao/la:Evo sa interesovanjem pratim najvažniji događaj na planeti od završetka rata, preko ovog foruma.

Imam dva pitanja, ako može neko da mi odgovori?
1 - Procenat Bošnjaka u čitavoj BiH će, kako sad stvari stoje, biti iznad 50%? Stekao sam ovaj utisak čitajući prethodne postove.
2 - Evo Jack pominje odgađanje popisa. O čemu se radi? Kako se može odgoditi kad je već počeo?

Nadam se odgovorima i hvala.
Sellam Esade,
e ovako stvari stoje:
1.Procenat Bosnjaka na nivou BiH je vec za prva 2 dana utvrdjeno presao 50%,jer se narod masovno i iskljucivo popisuje kao Bosnjak pa cak i u sredinama poput Mostara,Tuzle i Sarajeva,a ost opcinama da ne govorim..dok je u RS odziv na popis kao i upucenost Bosnjaka sta i kako iznenadjujuca za sve,pa iskreno i za mene,al tu i jeste problem,jer se Bosnjaci masovno popisuju u Banja Luci,Prijedoru,Doboju,Derventi(koja ce garant imati prvi put u svojoj historiji vise Bosnjaka nego hrvata na nivou opcine)kao i po Podrinju....

2.bojeci se masovnog odziva i znatno drugacije etnicke slike RS od one koja bi trebala Dodiku dolazi do raznih propusta i problema-popisivaci ne zele da popisuju odsutne clanove,ne dopustaju popis imovine,ponistavaju popisni materijal,sve zivo provjeravaju,a usto i sam popisni materijal nije siguran jer na dan popisa nije postojala centralna baza tj mjesto gdje ce se taj popisni materijal skladistiti (Skladistiti ce se u nekakvim halama u privatnom vlasnistvu u Lukavici-dio sarajeva u RS, sto je po meni pozitivno jer taj Srbin garant ce paziti bolje na taj materijal,jer vjerovatno i iskljucivo posluje sa Bosnjacima iz Sarajeva pa mu i nije cilj istima se zamjeriti),pa pojedinci koji se boje Bosnjaka i da bi Bosnjaci mogli preci 56% sto je svima iznenadjenje pa i meni samom,a Bosanski jezik 60% pocinju osporavati popis kao nije regularan i bojkot istog il prekid,al od toga nema nista;

I naravno ako te sta bude interesovalo pitaj svakako....

natalitetlija
Član

Post Postao/la natalitetlija » 05 okt 2013 08:53

Jack je napisao/la:Evo i mene popisase
Junacki sam popisao se

Rekao sam joj

Nemojte mi na oci spominjati entitetsko drzavljanstvo da ne pozivcanim

Bosnjak,Bosanski i Islam naravno
+ 1 osoba

:gut:
Sve ide po planu ;)
Bošnjački prioriteti: 1. Bog 2. Bosna 3. Bošnjaci 4. Brojnost 5. Bezbjednost

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 05 okt 2013 08:55

Pricao sam sa kolegom sa faxa,on je popisivac u Vitezu,kaze da prelazimo 47%,a hrvati jedva 50%... :mashallah:

Za Jajce sam siguran da imamo vecinu i to vec sad preko 55%,narod se masovno popisuje kao Bosnjak....Sellam iz Jajca! :rocky:

Tuzlak04
Član

Post Postao/la Tuzlak04 » 05 okt 2013 09:44

Moja stara, koja je dosad bila zakleta Bosanka i koja nije htjela da cuje za termin Bošnjak, popisala se jučer kako treba bez ikakvog pritiska od mene :D . Proradila pamet u zadnjim momentima.

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 05 okt 2013 10:08

Imal rezultata iz Tuzle? ili je jos uvijek ono sa 100 popisanih sve?

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 05 okt 2013 10:10

Tuzlak04 je napisao/la:Moja stara, koja je dosad bila zakleta Bosanka i koja nije htjela da cuje za termin Bošnjak, popisala se jučer kako treba bez ikakvog pritiska od mene :D . Proradila pamet u zadnjim momentima.
popis cini cuda. imam vise slicnih slucajeva u familiji i kod prijatelja. nevjerovatno.

mislim da je prije svega akcija "bitno je biti bosnjak" odradila svoje u kombinaciji sa IZ naravno.

Tuzlak04
Član

Post Postao/la Tuzlak04 » 05 okt 2013 10:17

elma89 je napisao/la:Imal rezultata iz Tuzle? ili je jos uvijek ono sa 100 popisanih sve?
Ako mene pitaš, nemam ja te podatke. Barem one što sam "sumnjivce" lično ispitivao, za sad su svi Bošnjaci.

Tuzlak04
Član

Post Postao/la Tuzlak04 » 05 okt 2013 10:30

e-din je napisao/la:
Tuzlak04 je napisao/la:Moja stara, koja je dosad bila zakleta Bosanka i koja nije htjela da cuje za termin Bošnjak, popisala se jučer kako treba bez ikakvog pritiska od mene :D . Proradila pamet u zadnjim momentima.
popis cini cuda. imam vise slicnih slucajeva u familiji i kod prijatelja. nevjerovatno.

mislim da je prije svega akcija "bitno je biti bosnjak" odradila svoje u kombinaciji sa IZ naravno.

Imaš pravo. Bitno je biti Bosnjak je odradila svoje. Dodatno je ubijedila one koji nisu razumljeli posljedice . . .
Lično mislim da su neki i isprepadani ako se izjasne drugacije. Boje se šta će se desiti ako budemo manjina.Boje se ako Srba bude više, da će demokratski htjeti da izglasaju izdvajanje iz BiH. A to znaci i mogući rat koji niko ne želi (jer vecina imaju zrelu djecu za rat) Bio sam iznenađen kad je moja kolegica koja je u miješanom braku sa Srbinom, izjasnila kao Bosnjakinja kao i njena punoljetna djeca koja imaju srpska imena. Naravno njen covjek koji je zapravo Srbin, izjasnio se kao Bosanac.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 05 okt 2013 10:35

Tuzlak04 je napisao/la: Imaš pravo. Bitno je biti Bosnjak je odradila svoje. Dodatno je ubijedila one koji nisu razumljeli posljedice . . .
Lično mislim da su neki i isprepadani ako se izjasne drugacije. Boje se šta će se desiti ako budemo manjina.Boje se ako Srba bude više, da će demokratski htjeti da izglasaju izdvajanje iz BiH. A to znaci i mogući rat koji niko ne želi (jer vecina imaju zrelu djecu za rat) Bio sam iznenađen kad je moja kolegica koja je iz miješanog braka sa Srbinom, izjasnila se kao Bosnjakinja kao i njena punoljetna djeca koja imaju srpska imena. Naravno njen covjek koji je zapravo Srbin, izjasnio se kao Bosanac.
taj proces je veoma pozitivan i dugorocne gledano mislim da sve vise moze ici samo u nasu korist. zaista ce biti interesantan sljedeci popis.

osim toga moram priznati da sam veoma pozitivno iznenadjen time da Muslimane vise uopste niko i ne spominje. polahko pocinjem sumnjati da ce ih biti uopste preko 1%.

Tuzlak04
Član

Post Postao/la Tuzlak04 » 05 okt 2013 10:47

Zamolio bi da ne iznosite javno nikakve podatke, nego ako vas interesuje razmjenjujte se porukama. Popisivači su potpisali izjavu tajnosti, a vidim da ga nekako krše.Ako sam dobro povezao, prošli forum je bio predmet istrage.

Ili stavite ovu temu pod ključ sa pristupom određenih forumaša

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2013 10:54

Podatci su javni samo za vece gradove:Sarajevo i Tuzla

Sela,manja sela ili dijelove grada nemojte iznositi,mogu nas provaliti.Ovako je rekla -kazala

Turkmenistanac

Zamolio bih te da pogledas u moj nick.Pise Jack a ne ''Jacky''

Podsjecas me na onu retoriku poluglupih skutora s kamenjarskog foruma.Podatke nemam nista,saznat cu ja do Lihtenstajna vise,tako ima jos par dana.Sad sam morao neke stvari da obavim ali ponovo sam tu

Hvala i drzite se teme,kljuc nije potreban
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 05 okt 2013 10:57

Ipak treba sacekati sluzbene podatke.

Prestao sam praviti bilo kakve procjene cim su potvrdili datum popisa. Cekao sam 10+ godina pa mogu jos par mjeseci.

Za sada samo treba zapisati sve nepravilnosti i bahatosti popisivaca koje idu nama na stetu
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2013 10:59

Ono je crveni dio Tuzle..Necu reci moja mahala ali nije Batva :lol:

Gledaj.Uvjeren sam da prelazimo 50%.Zasto?
Izlaznost iz 15 tak opcina mi kaze da Bosanci ne prelaze 5% nigdje,sumnjam da ce ih u Tuzli kad sela krenu biti vise od 3%
Srbi manje-vise ne dolaze u Federaciju i nema tog soka.Oni su svoja sela prodali:Malesici,Podlugovi,Ljubnici,pa jos i gore oko Tuzle tipa Simin Han i Caklovici i nemaju sem mozda 2-3 sela Federacije,nijedno naselje s preko 200 Srba.U nekim selima tipa Smoluca je pustos i nema tu ni neke hice za to

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2013 11:01

Kalinovik i Grahovo bi trebali da budu popisani dosad .Obe opcine nece imati preko 3000 stanovnika.Kalinovik ako predje 2000 nek slavi

Dobar podatak za Jajce.Vitez?Ne znam

Zvornik grad?Ocekivano
Bratunac je drugi primjer,siromasan gradic.Srbi se iseljavaju.Nista industrije.Zvornik ima industriju!

Srebrenica bi trebala da bude nasa.

Odgovorite