Naravno da ne vrijeđam i nisam došao da vrijeđam ili provociram. Kontam da se cijene iole relevantni podaci. Mislim da do sada nisam napisao ni jednu ružnu riječ o Bošnjacima, Bosancima i ostalima... Niti sam Hrvat kao što ovaj reče!Jack je napisao/la:Ne vrijedja covjek
Mislim da je nemoguc dobar rezultat zbog Sapne,ali i cinjenice da im je Zvornik u boljoj situaciji od recimo Bratunca
Samo vijesti molim lijepo
Da se nadovežem za ZV i Sapnu.... Sjetite se 91e.... i pogledajte danas demografsko-geografsko-političku strukturu!
Tačno je da je broj Bošnjaka znatno veći od onog broja koji se odazove na izbore, naročito poslednje, ali isto tako tačno je da dobar dio Bošnjaka iz ovog dijela RS-a svoja prava ili svoje nekretnine ima i u Federaciji, samim time zbog ovih ili onih stvari, ne žele se svi popisivati u Zvorniku. Budimo potpuno realni, kakva god situacija bude u ZVu niko ništa ne dobija što nije imao niti gubi što ima. Bošnjaci imaju predsjednika opštine, pojedine ličnosti u Sudu i opštini, sasvim pristojan udio u projektima...
Ja potpuno razumijem da su Bošnjaci bili većinski narod 91e. Ali rat i migracije su uslovile da je danas tako kako je. Znam da bi nek željeli da ima BOšnjaka u ZV 40%... Ali to nije realno,jer 25-30% Bošnjaka iz 91e danas živi u drugoj opštiini - Sapni... A da na pričam o dijaspori i jednom centru kakav je Tuzla... To mnogi zaboravljaju.. Meni ni iz džepa ni u džep... Samo pokušavam ovom jacky koliko toliko relevantne podatke slati... Jedno je slati podatke iz jednog kruga isključivo nacionalnog,a drugo iz više krugova, različitih područja...
Križevićić,Đulići,Klisa,Divič, Kula, Novo Selo... tu su podaci dobri, ali i takvi upoređujući ih sa onim iz 91e govore o minusu od čitavih 30% u odnosu na 91u...
Šta onda govoriti o gradskoj zoni.... Sjetite se postoka iz 91e, sjetite se da se radi o istom području geografski kao i danas.... Dakle radi se o 10-ak % Bošnjaka u gradu, u svim selima opštine a ima ih bogami podosta je taj proceant uduplan, ali sve na kraju upućuje na brojku od 17-21%... To su činjenice... E sad što se dijaspore tiče, vidjećemo... Ne zaboravite i srpsku dijasporu na tom području... Mnogo Zvorničana srpske nacionalnosti sa popisa iz 91e više ne živi u Zvorniku, žive u okolnim gradovima Srbije ili najvećim gradovima iste..... Ni taj procenat ne treba zanemariti... Pa i kada uđe popisivač nevažno koje nacionalnosti i traži odgovor na pitanje o statusu : izbjeglica, domorodac ili raseljeno lice, u gradskoj zoni je preko 82% lica koja se izjašnjavaju kao raseljena, tj da su migrirali iz neke sredine u ZV...
Stoga brojka u ZV je veoma čudna i teška iz više parametara. Neki kažu da nema više od 60 000, a neki opet sa svim nabrojanim parametrima brojku dižu i na čitavih 70 000 - 75000... Vidjećemo...