☑ Pravila foruma i savjeti

Unsko-sanski kanton

Jack
Administrator

Re: Unsko-sanski kanton

Post Postao/la Jack » 21 aug 2025 00:39

Fin sarkofag neki izmisljeni Kraljevi nepostojece drzave 😆

Ostrovica je u brdu samo ako imas 🚚 🛻 🚛 🚒

Da slazem se
Una u Bosanskoj Krupoj je daleko ljepsa ✔️ ✅️
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 aug 2025 00:41

atif je napisao/la: 20 aug 2025 10:44 Zaboravio sam napomenuti i Hasin Vrh.
E bas ce ti on naci Hasin Vrh 😆 🤣
Jos samo sto nisi rekao da posjeti Grabez 😆 🤣

atif
Član

Post Postao/la atif » 21 aug 2025 04:51

Jack je napisao/la: 21 aug 2025 00:41
atif je napisao/la: 20 aug 2025 10:44 Zaboravio sam napomenuti i Hasin Vrh.
E bas ce ti on naci Hasin Vrh 😆 🤣
Jos samo sto nisi rekao da posjeti Grabez 😆 🤣
:))
Ako bude na Spahićima ili Jezeru onda je blizu.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 23 aug 2025 01:18

Imam malu djecu tako da ce tesko ici neko penjanje na brda. Trebaju dobra mjesta uz rijeku. Npravit cu koji snimak
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 aug 2025 18:03

Drina je napisao/la: 23 aug 2025 01:18 Imam malu djecu tako da ce tesko ici neko penjanje na brda. Trebaju dobra mjesta uz rijeku. Npravit cu koji snimak
Imas tu turisticki nacionalni park Una vodi turiste i pokazuje im mjesta.Tako da tu postoji i mali rotary voz i voza turiste i do kraja
Bihac je mali grad.Ima 1 glavnu ulicu,dzamiju dole,ima tu i tamo.Manje-vise najveci dio Bihaca su ti okolna sela koja su sad dio grada.Idi u grad neces promasiti.Nisi dosao u Hong Kong da propustis nesto vise :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 aug 2025 16:22

Manje-vise sav Bihac je u brdu.Posebno dole na jug kad ides prema Strbackom Buku.To je definitivno za posjetu.
Ova brda gore-dole ne treba da vidis nikako

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 25 aug 2025 04:57

Jack je napisao/la: 24 aug 2025 16:22 Manje-vise sav Bihac je u brdu.Posebno dole na jug kad ides prema Strbackom Buku.To je definitivno za posjetu.
Ova brda gore-dole ne treba da vidis nikako
Postavit cu par snimaka za koji dan. Ne ocekujte previse jer s manjom djecom teze ide slikanje. Ali potrudit cu se i napisat cu moje utiske. Rekao sam Jacku prosle godine da cu dobaciti i do nase Krajine. Prigovarao mi je kako previse sprtam po srednjoj Bosni. Paeto covjek sam od rijeci

Plan je da posjetim japodske otoke i sam grad. Ako neko ima i preporuku za dobru lokaciju gdje se moze dobro jesti. Uz rijeku/ vodu ako je moguce. I hrana je bitna 😶 :P

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 aug 2025 23:07

Srednja Bosna je uska kao uski burek.Nemas sta da vidis sem ako nisi ljubitelj dzamija.Iako u Travniku su imali makar kakve cevape dole.Vitez usko prasnjavo selo.Ostalo da ne pricam.Donji Vakuf ti dodje kao neki Sanrgi-La grad iz magle kad predjes onu planinu.Ostalo da ne pricam uvrijedit ce se neki.Jajce je neko fino brdasce ugodno za oko.Neka ljepsa verzija Kljuca :mrgreen:

Vecina gradova Krajine su zapadnog stila.Siroke ceste,siroke avlije,siroke rijeke.Nemas uskih brdasca,kotlinica itd.Cazin je za Vitez Las Vegas.Da ne pricam dalje

Drago mi je da si obisao moju Krajinu.Taj kraj ima srce.A ima i lude ljude tako.Opet sta se moze.Ne moze svak bitii kulturan :D

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 aug 2025 23:10

Japodski Otoci su mahom juzno od Bihaca.Naselje Racic.

Stvarno je fin taj kraj.Ima dosta vikendica,uz rijeku je.Iako ja se slazem s onim iz Cazina da je Una daleko ljepsa u Bos Krupoj ili Cazinu nego u Bihacu

Imas turizam vidi kako da te odvedu dole

Hrana je ok ali nema nista posebno.Samo nema cuvene SMOKVARE.To samo mozes naci u Stocu i Mostaru :respekt: :respekt:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 aug 2025 23:20

google najbolji burek,najbolji cevapi u Bihacu.Najbolji restoran to je to

Bihac je mali grad nije to Hong-Kong pa da zapitkujes gdje da se nadjes,sta da obidjes

Doveli Cazinjana i Biscana i rekli im u 15 minuta da kazu nesto fino o drugom kraju.Nijedan nije mogao da prevali preko usta nista da pozitivno da kaze

Dobro je da nisi zavalio se u Pistaline City.Tamo u po bijela dana mozes da nastradas.Nekulturni ljudi dole fakat :mrgreen:

Pitaj.Niko ti iz Krajine nece nista reci a jos vise ce te postovati ako pitas.Tako ti je najbolje.Pitaj lokalce ili googlaj

:D

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 27 aug 2025 13:46

Bihać dobija svoju Veneciju: "Nova turistička atrakcija na Uni", evo detalja

Bihać će uskoro postati bogatiji za novu turističku ponudu koja podsjeća na romantične gondole Venecije. Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona u saradnji s lokalnim partnerima predstavila je projekat vožnje unskom lađom kroz bihaćki kanal, osmišljen posebno za zaljubljene parove, bračne i porodične izlete.

Romantična ruta kroz srce grada

Vožnja počinje u centru grada, na desnoj obali Une, a ruta obuhvata prelazak preko Betona i vožnju od gradskog parka do drugog mosta, pored zgrade iz austrougarskog perioda. Posebnu vrijednost atrakciji daje činjenica da se vožnja odvija dovodnim kanalom dužine oko 1.000 metara, koji je nekada služio i kao srednjovjekovni odbrambeni jarak – što ovoj turi daje dodatnu dimenziju „vožnje kroz historiju“.

Šetnja do „otoka ljubavi“

Nakon romantične vožnje, turisti će nastaviti šetnju pored bosanske Aja Sofije i korza, sve do gradskog „otoka ljubavi“, obilježenog skulpturom Djevojke sa Une i mostom na kojem će parovi simbolično „zaključavati ljubav“.

Ambijent uz audio-vizuelne efekte

Da bi doživljaj bio potpun, vožnja će biti obogaćena audio-vizuelnim efektima u lađi, šetnjom korzom, fotografisanjem i drugim sadržajima. Cjelokupno iskustvo pratit će skiperi – vodiči i fotografi, dok će rafting agencije u saradnji s Turističkom zajednicom Bihaća i Nacionalnim parkom Una definirati usluge i cijene.

Razvojna agencija USK naglašava da je cilj projekta stvaranje jedinstvene atrakcije koja će dodatno obogatiti turističku ponudu Bihaća i učvrstiti gradsku reputaciju destinacije zaljubljenih u rijeku Unu.
izbori bi trebali biti održavani svake godine. prije su nam obećali da ce BiH biti SAD, a sada Veneciju

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 01 sep 2025 18:58

Prekosutra cu prenijeti moje utiske. Prosao sam pravcem Kljuc- Bihac- Cazin- Velika Kladusa. Bio sam 3 dana u Bihacu.

Za sada slika islamskog centra u izgradnji. U HR. 100 m od granice. Impozantno zdanje. Nema veceg do Karlovca.

url=https://ibb.co/NdfD3Fng]slika[/url]

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 sep 2025 21:10

To je Maljevac,odmah uz granicu.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 sep 2025 07:04

Jack je napisao/la: 01 sep 2025 21:10 To je Maljevac,odmah uz granicu.
Tacno. A granica je na samom izlazu iz grada Velika Kladusa. Cim se izade iz grada ima krivina nizbrdo i odmah granica. Nisam nikad obracao paznju ranije. I ovaj islamski centar je 100m od granice. Gros radova je uraden a vidio sam i desetak radnika tako da to napreduje.

Iza je Vojnic. Tu su vecinom zivjeli Srbi i taj dio je totalno zapusten. Meni lici na Istocnu Bosnu danas. Losa uska cesta, puno porusenih i neobnovljenih kuca i izgleda pusto. I sam Vojnic je polupolupan i vecina objekata je u rusevnom stanju. Vidio sam 5 radnika kako obnavljaju neki mostic u Vojnicu. Lice na ljude iz Nepala/Pakistana. Uglavnom nema nista dok se ne dode na nekih 10km od Karlovca gdje se izbije na izuzetno dobru i kvalitetnu magistralu.

Moji utisci

Varcar Vakuf. Nisam isao u sami grad ali ono sto sam vidio uz magistralu i nije tako lose. Kvalitet puta je dobar i kuce koje se nalaze usput su solidne i u dobrom stanju. Ne cini se da tu lose stoje. Bar ovako na oko. Varcar Vakuf je vrlo blizu Jajca

Ribnik. I ako tamo ima sume i brde mora se reci da tu ima i ogromna i dobra poljana i prava je steta sto nismo poklopili i Ribnik jer je to dobar komad zemlje za bosanske prilike. Dobra ravnina

Kljuc. Tu sam pravio malo duzu pauzu. Sto se tice samog gradica i naselja koja se mogu vidjeti s magistrale on dobro izgleda. Kvalitet puta je odlican i kuce su dobrostojece. Ali se jasno vidi da nema naroda. Nema nikakvog prometa i malo ljudi na ulici. Dosta kuca sa spustenim roletnama sto je znak da su vlasnici negdje daleko. Inace i tu izmedu Kljuca i Bosanskog Petrovca ima dobre ravne zemlje. Vrlo pogodno za stocarstvo npr ali ja nisam vidio niti jedne krave ili ovce. Sve je neobradeno i prepusteno prirodi.

Bosanski Petrovac. Magistrala prolazi pored grada a nisam stajao tako da ne znam kako izgleda. Uz magistralu i na ulazu u grad ima Ina pumpa. Manja. Isto ogromne neobradene poljane.

Bihac. Tu sam proveo 3 dana. Boravio sam u gradu ali isao sam da vidim strbacki buk i japodske otoke van grada.

Put do strbackog buka je nov ali vrlo uzak i krivudav sto je prilicna sramota. Tu nisu ulozena dovoljna sredstva da se napravi kavlitetan put. Do strbackog puta se dolazi kroz Ljutocku dolinu. To je selo ali je bolje sredeno od mnogig gradova u Bosni. Imaju trotoar kroz vecinu naselja i trenutno se gradi i ostatak. Tu su Srbi pobili masu nasih ljudi 1992. Ima i izgraden i spomenik uz sami strbacki buk koji govori o tome.

Moja zapazanja za Bihac.

- ceste odlicne
- grad je cist sto je milina za vidjeti. Vecina gradova u Bosni su smecarnice na otvorenom. Bar ja nisam vidio smece tamo gdje sam bio. Ovaj uzi gradski dio cist i bas je to ugodan osjecaj.
- U Bihacu sam vidio dosta zastava za ljiljanima a i nekoliko plakata sa citatima rahm. Alije Izetbegovica i u biti znatno je vidiljivo da se u Bihacu drzimo tekovina ARBIH.
- U glavnoj ulici je puno poslovnica banaka sto malo umrtvuje taj prostor. Takode u glavnoj ulici je Konzum i nisam vidio drugih supermarketa a nema ni pekara niti nesto slicno. Bilo bi dobro maci Konzum iz centralnog dijela jer oni tu kupe dobar dio kajmaka.
- Sto se tice hrane probao sam cevape dole u ovome objektu Cardak. To je bilo po preporuci a iskreno ja ih ne bih preporucio drugima. Nisu mi se svidjeli i cak bih rekao da je to nesto drugo a ne cevapi. U restoranu na japodskim otocima sam jeo teletinu ispod saca i tu je bilo dobro i isto po preporuci.
- Primjetio sam da ima manje pekara i piljara od srednje Bosne npr.
- Zanimljivo da sam svugdje dobijao racun i to vrlo brzo sto nije slucaj u drugim krajevima. Pogotovo Srednja Bosna gdje dosta poslovnih objekata radi divlje.
- Vidio sam puno arapskih turista. Ima ih bas puno i ocito da se taj kraj svida njima zbog prirodnih ljepota
- Vidio sam dosta i oglasa za iznamljivanje soba, apartmana itd sto znaci da se turizam dobro razvio

Uglavnom nisam vidio nista negativno. Svidio mi se grad i okolina.

Cazin. Po onome sto sam vidio rekao bih da je to jedan od najjacih gradova u Bosni. Djeluje bas dinamicno i ima masa poslovnih objekata i vidi se zivost na svakom koraku. Ako poredim sa Bihacem rekao bih da je Bihac neki covjek od 40 godina. Onako sreden, snazan ali nije vise u nekom elanu nego lagano se odrzava u formi. Na drugoj strani bi Cazin bio neki momak od 20 god. Jak, pun energije i u fazi izgradnje. Malo nesreden ali to je zbog "mladosti". Ne sumnjam da ce prestici Bihac po svim parametrima pa i po broju stanovnika. Imaju velika i jaka sela. Sredena i dobro povezana.

Putevi su isto dobri. Prema meni medu najboljim u Bosni. Pricam o kvalitetu asfalta, sirini puta, oznacenju. Ima krivina ali sami putevi su kvalitetno izgradeni.

U Cazinu je puno poslovnih objekata koje drze lokalni ljudi. Vidio sam dosta ima nekih benzinskih, poslovnica s prezimenima lokalnih ljudi. Znaci da se poduzetnistvo dobro zamahalo. Evo npr punio sam gorivo U Ostroscu . Benzinska Duzelic. Nikad cuo prije za njih. Ali ocito da se bave svacim.

slika

Kuce i objekti u Cazinu djeluju modernije nego u ostatku BIH. Sigurno spada u top 3 opcina u Bosni po izgledu infrastrukture.
U Cazinu sam jos kupovao neke stvari u apoteci, pekare i jeo. Sve 5.

Velika Kladusa. Tu sam sam prosao autom. Izgleda dosta monotonije i ima vise starijih kuca. Nekako mi izgleda sablasno ako mogu tako reci. Ali to je samo dojam onoga sto sam mogao vidjeti iz auta.

Uglavnom potez Bihac-Cazin djeluje beton. Kljuc - Petrovac su pusti i to se vidi golim okom. Velika Kladusa ne znam sta bih rekao. Sablasno ali ima ljudi.

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 03 sep 2025 08:01

Drina je napisao/la: 03 sep 2025 07:04
Tacno. A granica je na samom izlazu iz grada Velika Kladusa. Cim se izade iz grada ima krivina nizbrdo i odmah granica. Nisam nikad obracao paznju ranije. I ovaj islamski centar je 100m od granice. Gros radova je uraden a vidio sam i desetak radnika tako da to napreduje.

Iza je Vojnic. Tu su vecinom zivjeli Srbi i taj dio je totalno zapusten. Meni lici na Istocnu Bosnu danas. Losa uska cesta, puno porusenih i neobnovljenih kuca i izgleda pusto. I sam Vojnic je polupolupan i vecina objekata je u rusevnom stanju. Vidio sam 5 radnika kako obnavljaju neki mostic u Vojnicu. Lice na ljude iz Nepala/Pakistana. Uglavnom nema nista dok se ne dode na nekih 10km od Karlovca gdje se izbije na izuzetno dobru i kvalitetnu magistralu.

Moji utisci

Varcar Vakuf. Nisam isao u sami grad ali ono sto sam vidio uz magistralu i nije tako lose. Kvalitet puta je dobar i kuce koje se nalaze usput su solidne i u dobrom stanju. Ne cini se da tu lose stoje. Bar ovako na oko. Varcar Vakuf je vrlo blizu Jajca

Ribnik. I ako tamo ima sume i brde mora se reci da tu ima i ogromna i dobra poljana i prava je steta sto nismo poklopili i Ribnik jer je to dobar komad zemlje za bosanske prilike. Dobra ravnina

Kljuc. Tu sam pravio malo duzu pauzu. Sto se tice samog gradica i naselja koja se mogu vidjeti s magistrale on dobro izgleda. Kvalitet puta je odlican i kuce su dobrostojece. Ali se jasno vidi da nema naroda. Nema nikakvog prometa i malo ljudi na ulici. Dosta kuca sa spustenim roletnama sto je znak da su vlasnici negdje daleko. Inace i tu izmedu Kljuca i Bosanskog Petrovca ima dobre ravne zemlje. Vrlo pogodno za stocarstvo npr ali ja nisam vidio niti jedne krave ili ovce. Sve je neobradeno i prepusteno prirodi.

Bosanski Petrovac. Magistrala prolazi pored grada a nisam stajao tako da ne znam kako izgleda. Uz magistralu i na ulazu u grad ima Ina pumpa. Manja. Isto ogromne neobradene poljane.

Bihac. Tu sam proveo 3 dana. Boravio sam u gradu ali isao sam da vidim strbacki buk i japodske otoke van grada.

Put do strbackog buka je nov ali vrlo uzak i krivudav sto je prilicna sramota. Tu nisu ulozena dovoljna sredstva da se napravi kavlitetan put. Do strbackog puta se dolazi kroz Ljutocku dolinu. To je selo ali je bolje sredeno od mnogig gradova u Bosni. Imaju trotoar kroz vecinu naselja i trenutno se gradi i ostatak. Tu su Srbi pobili masu nasih ljudi 1992. Ima i izgraden i spomenik uz sami strbacki buk koji govori o tome.

Moja zapazanja za Bihac.

- ceste odlicne
- grad je cist sto je milina za vidjeti. Vecina gradova u Bosni su smecarnice na otvorenom. Bar ja nisam vidio smece tamo gdje sam bio. Ovaj uzi gradski dio cist i bas je to ugodan osjecaj.
- U Bihacu sam vidio dosta zastava za ljiljanima a i nekoliko plakata sa citatima rahm. Alije Izetbegovica i u biti znatno je vidiljivo da se u Bihacu drzimo tekovina ARBIH.
- U glavnoj ulici je puno poslovnica banaka sto malo umrtvuje taj prostor. Takode u glavnoj ulici je Konzum i nisam vidio drugih supermarketa a nema ni pekara niti nesto slicno. Bilo bi dobro maci Konzum iz centralnog dijela jer oni tu kupe dobar dio kajmaka.
- Sto se tice hrane probao sam cevape dole u ovome objektu Cardak. To je bilo po preporuci a iskreno ja ih ne bih preporucio drugima. Nisu mi se svidjeli i cak bih rekao da je to nesto drugo a ne cevapi. U restoranu na japodskim otocima sam jeo teletinu ispod saca i tu je bilo dobro i isto po preporuci.
- Primjetio sam da ima manje pekara i piljara od srednje Bosne npr.
- Zanimljivo da sam svugdje dobijao racun i to vrlo brzo sto nije slucaj u drugim krajevima. Pogotovo Srednja Bosna gdje dosta poslovnih objekata radi divlje.
- Vidio sam puno arapskih turista. Ima ih bas puno i ocito da se taj kraj svida njima zbog prirodnih ljepota
- Vidio sam dosta i oglasa za iznamljivanje soba, apartmana itd sto znaci da se turizam dobro razvio

Uglavnom nisam vidio nista negativno. Svidio mi se grad i okolina.

Cazin. Po onome sto sam vidio rekao bih da je to jedan od najjacih gradova u Bosni. Djeluje bas dinamicno i ima masa poslovnih objekata i vidi se zivost na svakom koraku. Ako poredim sa Bihacem rekao bih da je Bihac neki covjek od 40 godina. Onako sreden, snazan ali nije vise u nekom elanu nego lagano se odrzava u formi. Na drugoj strani bi Cazin bio neki momak od 20 god. Jak, pun energije i u fazi izgradnje. Malo nesreden ali to je zbog "mladosti". Ne sumnjam da ce prestici Bihac po svim parametrima pa i po broju stanovnika. Imaju velika i jaka sela. Sredena i dobro povezana.

Putevi su isto dobri. Prema meni medu najboljim u Bosni. Pricam o kvalitetu asfalta, sirini puta, oznacenju. Ima krivina ali sami putevi su kvalitetno izgradeni.

U Cazinu je puno poslovnih objekata koje drze lokalni ljudi. Vidio sam dosta ima nekih benzinskih, poslovnica s prezimenima lokalnih ljudi. Znaci da se poduzetnistvo dobro zamahalo. Evo npr punio sam gorivo U Ostroscu . Benzinska Duzelic. Nikad cuo prije za njih. Ali ocito da se bave svacim.

slika

Kuce i objekti u Cazinu djeluju modernije nego u ostatku BIH. Sigurno spada u top 3 opcina u Bosni po izgledu infrastrukture.
U Cazinu sam jos kupovao neke stvari u apoteci, pekare i jeo. Sve 5.

Velika Kladusa. Tu sam sam prosao autom. Izgleda dosta monotonije i ima vise starijih kuca. Nekako mi izgleda sablasno ako mogu tako reci. Ali to je samo dojam onoga sto sam mogao vidjeti iz auta.

Uglavnom potez Bihac-Cazin djeluje beton. Kljuc - Petrovac su pusti i to se vidi golim okom. Velika Kladusa ne znam sta bih rekao. Sablasno ali ima ljudi.
Prekucali sve već, Cazin je u svakom segmentu jači, pa i broj stanovnika je na našoj strani, ali eto Bihać je još uvijek administrativni centar, pa eto, šlepa se nekako za Cazinom.

P.S. i Liga Prvaka je došla u Cazin :D doduše u futsalu :lol:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 sep 2025 08:20

Da. Bihac ima prednost historijskog konteksta i smatra se vecim sredistem a sada su tu i institucije USK pa to daje na znacaju.

Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.

To i ubrzati izgradnju aerodroma koji je osim komercijalne svrhe i strateski objekat

I fali promocije te regije. Sport je jedan od nacina. Za sada nemamo niti jedan jak sportiski klub iz USK od ovih popularnijih sportova. Tu mora da se probije neko (kosarka, fudbal) i to bi bi doprinijelo vidljivosti.

Meni je jedino nezgodno sto sam vidio dosta neobradene zemlje. Tu postoji bas veliki potencijal. Mislim na ovaj kraj Bosanski Petrovac-Kljuc a i oko samog Bihaca. Mada je to generalno problem u cijeloj Bosni

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 03 sep 2025 08:55

Mora se forsirati Hercegovina i Krajina. To neće učiniti niko osim Hercegovci i Krajišnici. Sarajevo je samo sebi dovoljno i od gledanja u Sarajevo da oni nešto poduzmu, možemo samo šiju istegnut.

Brze ceste prema Krajini i Hercegovini su prioritet.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 03 sep 2025 08:56

Drina je napisao/la: 03 sep 2025 08:20 Da. Bihac ima prednost historijskog konteksta i smatra se vecim sredistem a sada su tu i institucije USK pa to daje na znacaju.

Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.

To i ubrzati izgradnju aerodroma koji je osim komercijalne svrhe i strateski objekat

I fali promocije te regije. Sport je jedan od nacina. Za sada nemamo niti jedan jak sportiski klub iz USK od ovih popularnijih sportova. Tu mora da se probije neko (kosarka, fudbal) i to bi bi doprinijelo vidljivosti.

Meni je jedino nezgodno sto sam vidio dosta neobradene zemlje. Tu postoji bas veliki potencijal. Mislim na ovaj kraj Bosanski Petrovac-Kljuc a i oko samog Bihaca. Mada je to generalno problem u cijeloj Bosni
Problem sa aerodromom je što je u Golubiću i bihaćani sami nisu dali da bude na Srbljanskom Platou, jer bi više koristio Cazinu, po nekoj njihovoj logici...
Uglavnom, taj aerodrom i ako se napravi će 150 dana u godini biti neupotrebljiv, tako da taj aoerodrom je bolje da se ne napravi, neka halale pare što su do sad dali i neka prave na Srbljanskom Platou gjde jedino i može biti, samo pristupni put treba, turci su ga već htjeli napraviti (koncesija) i koštao bi 10 puta manje (mada nebitno jer bi išao pod koncesiju, ne bi ga građani plaćali) i bio bi 10 puta bolji i mnogo veći. To u Golubiću ostaviti da bude sportski aerodrom kao što i jes', drugu primjenu teško da može imati.

Pruga, Cazin-Bihać, ko će prokopati tunel onoliki???. Ili misliš da malo nagaze sa prugom teritorij Cazina kod Ostrošca na Uni i to je Krupa - Cazin - Bihać? Što već postoji, tzv Unska Pruga.

Sport u Bosni je je jedna sramota, pogotovo ti popularni sportovi, tako da sumnjam da bi nam pomgolo da je klub sa prostora USK prvak BiH.
Kao što je MNK Bubamara Cazin prvak BiH trenutno, pa se i igra Liga Prvaka u Cazinu...

Brza cesta Bihać - Cazin - Kladuša će biti.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 sep 2025 00:45

Ribnik je zesca vukojebina.Jedino sto valja dole je tamo gdje kamenolom danas(SANA COP)u Zablecu.Kao i onaj mali dio dolinice bez rijeke vidi pod Ribnik.Slabo ti znas taj kraj,Mrkonjic Grad izgleda lijep,Ali vjeruj mi bolje.Nije

Grad tako izgleda jer ga gledas s visine kad ides cestom Sarajevo-Bihac.Ali kad sidjes dole.Kaldrma herav grad,nikakav.Odudara od Krajiskih gradova totalno.Mozda jedino imas BALKANU kao neki resort manji,neki pandan Plivskim jezerima

Bosanski Petrovac je ok,ali je surov kraj.Vjetar tamo ubi zimi.Nema rijeke i izlozen je svakvih promjenama.Sto se tice Bihaca on je na boljem polozaju.Dok u Cazinu su brda mala nesto slicno Prijedoru.Velika Gomila nema ni 1000 metara nadmorske visine.

Velika Kladusa nisam tamo bio nikad pa ne bih znao.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 sep 2025 00:53

Nema od tog nista.Nemas ni 20 km od Travnika do Zenice.Trebao bih da spojis Zenicu s Travnik preko onih brda prvo.Pa,ako bi to uspio.Ako.Onda bi iz Travnika morao do Jajca.Imas postojecu cestu koja je vise horror show preko Komara.Ali zeljeznicka pruga se ne isplati dole.Morao bih da ides i kopas prugu kroz Dnoluke.Da bi sisao do Jajca.A to kosta para.I to kosta milijarde maraka.Ako bi uspio do Jajca.Onda bi imao sta?

Rampu koju bi ti cetnici udarili u genocidnoj.I to bi bio kraj puta.Do Kljuca ne bi mogao.A da li se isplati takvo sta.Imas vec postojecu prugu B,Krupa-B,Novi i dalje prema Prijedoru i Banja Luci.A u Cazinu ljudi se mlate za 10 duluma zemlje.I kad bi pruga prosla dole.To bi unistila taj kraj totalno.

Nema sanse i nece se desiti.Pa ja bih bio zadovoljan kad bi realizirali prugu do Travnika.A kamoli sta dalje :respekt:

Odgovorite