Ostrovica je u brdu samo ako imas
Da slazem se
Una u Bosanskoj Krupoj je daleko ljepsa
E bas ce ti on naci Hasin Vrh
Imas tu turisticki nacionalni park Una vodi turiste i pokazuje im mjesta.Tako da tu postoji i mali rotary voz i voza turiste i do kraja
Postavit cu par snimaka za koji dan. Ne ocekujte previse jer s manjom djecom teze ide slikanje. Ali potrudit cu se i napisat cu moje utiske. Rekao sam Jacku prosle godine da cu dobaciti i do nase Krajine. Prigovarao mi je kako previse sprtam po srednjoj Bosni. Paeto covjek sam od rijeci
izbori bi trebali biti održavani svake godine. prije su nam obećali da ce BiH biti SAD, a sada VenecijuBihać dobija svoju Veneciju: "Nova turistička atrakcija na Uni", evo detalja
Bihać će uskoro postati bogatiji za novu turističku ponudu koja podsjeća na romantične gondole Venecije. Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona u saradnji s lokalnim partnerima predstavila je projekat vožnje unskom lađom kroz bihaćki kanal, osmišljen posebno za zaljubljene parove, bračne i porodične izlete.
Romantična ruta kroz srce grada
Vožnja počinje u centru grada, na desnoj obali Une, a ruta obuhvata prelazak preko Betona i vožnju od gradskog parka do drugog mosta, pored zgrade iz austrougarskog perioda. Posebnu vrijednost atrakciji daje činjenica da se vožnja odvija dovodnim kanalom dužine oko 1.000 metara, koji je nekada služio i kao srednjovjekovni odbrambeni jarak – što ovoj turi daje dodatnu dimenziju „vožnje kroz historiju“.
Šetnja do „otoka ljubavi“
Nakon romantične vožnje, turisti će nastaviti šetnju pored bosanske Aja Sofije i korza, sve do gradskog „otoka ljubavi“, obilježenog skulpturom Djevojke sa Une i mostom na kojem će parovi simbolično „zaključavati ljubav“.
Ambijent uz audio-vizuelne efekte
Da bi doživljaj bio potpun, vožnja će biti obogaćena audio-vizuelnim efektima u lađi, šetnjom korzom, fotografisanjem i drugim sadržajima. Cjelokupno iskustvo pratit će skiperi – vodiči i fotografi, dok će rafting agencije u saradnji s Turističkom zajednicom Bihaća i Nacionalnim parkom Una definirati usluge i cijene.
Razvojna agencija USK naglašava da je cilj projekta stvaranje jedinstvene atrakcije koja će dodatno obogatiti turističku ponudu Bihaća i učvrstiti gradsku reputaciju destinacije zaljubljenih u rijeku Unu.
[/url]Tacno. A granica je na samom izlazu iz grada Velika Kladusa. Cim se izade iz grada ima krivina nizbrdo i odmah granica. Nisam nikad obracao paznju ranije. I ovaj islamski centar je 100m od granice. Gros radova je uraden a vidio sam i desetak radnika tako da to napreduje.

Prekucali sve već, Cazin je u svakom segmentu jači, pa i broj stanovnika je na našoj strani, ali eto Bihać je još uvijek administrativni centar, pa eto, šlepa se nekako za Cazinom.Drina je napisao/la: ↑03 sep 2025 07:04Tacno. A granica je na samom izlazu iz grada Velika Kladusa. Cim se izade iz grada ima krivina nizbrdo i odmah granica. Nisam nikad obracao paznju ranije. I ovaj islamski centar je 100m od granice. Gros radova je uraden a vidio sam i desetak radnika tako da to napreduje.
Iza je Vojnic. Tu su vecinom zivjeli Srbi i taj dio je totalno zapusten. Meni lici na Istocnu Bosnu danas. Losa uska cesta, puno porusenih i neobnovljenih kuca i izgleda pusto. I sam Vojnic je polupolupan i vecina objekata je u rusevnom stanju. Vidio sam 5 radnika kako obnavljaju neki mostic u Vojnicu. Lice na ljude iz Nepala/Pakistana. Uglavnom nema nista dok se ne dode na nekih 10km od Karlovca gdje se izbije na izuzetno dobru i kvalitetnu magistralu.
Moji utisci
Varcar Vakuf. Nisam isao u sami grad ali ono sto sam vidio uz magistralu i nije tako lose. Kvalitet puta je dobar i kuce koje se nalaze usput su solidne i u dobrom stanju. Ne cini se da tu lose stoje. Bar ovako na oko. Varcar Vakuf je vrlo blizu Jajca
Ribnik. I ako tamo ima sume i brde mora se reci da tu ima i ogromna i dobra poljana i prava je steta sto nismo poklopili i Ribnik jer je to dobar komad zemlje za bosanske prilike. Dobra ravnina
Kljuc. Tu sam pravio malo duzu pauzu. Sto se tice samog gradica i naselja koja se mogu vidjeti s magistrale on dobro izgleda. Kvalitet puta je odlican i kuce su dobrostojece. Ali se jasno vidi da nema naroda. Nema nikakvog prometa i malo ljudi na ulici. Dosta kuca sa spustenim roletnama sto je znak da su vlasnici negdje daleko. Inace i tu izmedu Kljuca i Bosanskog Petrovca ima dobre ravne zemlje. Vrlo pogodno za stocarstvo npr ali ja nisam vidio niti jedne krave ili ovce. Sve je neobradeno i prepusteno prirodi.
Bosanski Petrovac. Magistrala prolazi pored grada a nisam stajao tako da ne znam kako izgleda. Uz magistralu i na ulazu u grad ima Ina pumpa. Manja. Isto ogromne neobradene poljane.
Bihac. Tu sam proveo 3 dana. Boravio sam u gradu ali isao sam da vidim strbacki buk i japodske otoke van grada.
Put do strbackog buka je nov ali vrlo uzak i krivudav sto je prilicna sramota. Tu nisu ulozena dovoljna sredstva da se napravi kavlitetan put. Do strbackog puta se dolazi kroz Ljutocku dolinu. To je selo ali je bolje sredeno od mnogig gradova u Bosni. Imaju trotoar kroz vecinu naselja i trenutno se gradi i ostatak. Tu su Srbi pobili masu nasih ljudi 1992. Ima i izgraden i spomenik uz sami strbacki buk koji govori o tome.
Moja zapazanja za Bihac.
- ceste odlicne
- grad je cist sto je milina za vidjeti. Vecina gradova u Bosni su smecarnice na otvorenom. Bar ja nisam vidio smece tamo gdje sam bio. Ovaj uzi gradski dio cist i bas je to ugodan osjecaj.
- U Bihacu sam vidio dosta zastava za ljiljanima a i nekoliko plakata sa citatima rahm. Alije Izetbegovica i u biti znatno je vidiljivo da se u Bihacu drzimo tekovina ARBIH.
- U glavnoj ulici je puno poslovnica banaka sto malo umrtvuje taj prostor. Takode u glavnoj ulici je Konzum i nisam vidio drugih supermarketa a nema ni pekara niti nesto slicno. Bilo bi dobro maci Konzum iz centralnog dijela jer oni tu kupe dobar dio kajmaka.
- Sto se tice hrane probao sam cevape dole u ovome objektu Cardak. To je bilo po preporuci a iskreno ja ih ne bih preporucio drugima. Nisu mi se svidjeli i cak bih rekao da je to nesto drugo a ne cevapi. U restoranu na japodskim otocima sam jeo teletinu ispod saca i tu je bilo dobro i isto po preporuci.
- Primjetio sam da ima manje pekara i piljara od srednje Bosne npr.
- Zanimljivo da sam svugdje dobijao racun i to vrlo brzo sto nije slucaj u drugim krajevima. Pogotovo Srednja Bosna gdje dosta poslovnih objekata radi divlje.
- Vidio sam puno arapskih turista. Ima ih bas puno i ocito da se taj kraj svida njima zbog prirodnih ljepota
- Vidio sam dosta i oglasa za iznamljivanje soba, apartmana itd sto znaci da se turizam dobro razvio
Uglavnom nisam vidio nista negativno. Svidio mi se grad i okolina.
Cazin. Po onome sto sam vidio rekao bih da je to jedan od najjacih gradova u Bosni. Djeluje bas dinamicno i ima masa poslovnih objekata i vidi se zivost na svakom koraku. Ako poredim sa Bihacem rekao bih da je Bihac neki covjek od 40 godina. Onako sreden, snazan ali nije vise u nekom elanu nego lagano se odrzava u formi. Na drugoj strani bi Cazin bio neki momak od 20 god. Jak, pun energije i u fazi izgradnje. Malo nesreden ali to je zbog "mladosti". Ne sumnjam da ce prestici Bihac po svim parametrima pa i po broju stanovnika. Imaju velika i jaka sela. Sredena i dobro povezana.
Putevi su isto dobri. Prema meni medu najboljim u Bosni. Pricam o kvalitetu asfalta, sirini puta, oznacenju. Ima krivina ali sami putevi su kvalitetno izgradeni.
U Cazinu je puno poslovnih objekata koje drze lokalni ljudi. Vidio sam dosta ima nekih benzinskih, poslovnica s prezimenima lokalnih ljudi. Znaci da se poduzetnistvo dobro zamahalo. Evo npr punio sam gorivo U Ostroscu . Benzinska Duzelic. Nikad cuo prije za njih. Ali ocito da se bave svacim.
Kuce i objekti u Cazinu djeluju modernije nego u ostatku BIH. Sigurno spada u top 3 opcina u Bosni po izgledu infrastrukture.
U Cazinu sam jos kupovao neke stvari u apoteci, pekare i jeo. Sve 5.
Velika Kladusa. Tu sam sam prosao autom. Izgleda dosta monotonije i ima vise starijih kuca. Nekako mi izgleda sablasno ako mogu tako reci. Ali to je samo dojam onoga sto sam mogao vidjeti iz auta.
Uglavnom potez Bihac-Cazin djeluje beton. Kljuc - Petrovac su pusti i to se vidi golim okom. Velika Kladusa ne znam sta bih rekao. Sablasno ali ima ljudi.
Problem sa aerodromom je što je u Golubiću i bihaćani sami nisu dali da bude na Srbljanskom Platou, jer bi više koristio Cazinu, po nekoj njihovoj logici...Drina je napisao/la: ↑03 sep 2025 08:20 Da. Bihac ima prednost historijskog konteksta i smatra se vecim sredistem a sada su tu i institucije USK pa to daje na znacaju.
Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.
To i ubrzati izgradnju aerodroma koji je osim komercijalne svrhe i strateski objekat
I fali promocije te regije. Sport je jedan od nacina. Za sada nemamo niti jedan jak sportiski klub iz USK od ovih popularnijih sportova. Tu mora da se probije neko (kosarka, fudbal) i to bi bi doprinijelo vidljivosti.
Meni je jedino nezgodno sto sam vidio dosta neobradene zemlje. Tu postoji bas veliki potencijal. Mislim na ovaj kraj Bosanski Petrovac-Kljuc a i oko samog Bihaca. Mada je to generalno problem u cijeloj Bosni
Nema od tog nista.Nemas ni 20 km od Travnika do Zenice.Trebao bih da spojis Zenicu s Travnik preko onih brda prvo.Pa,ako bi to uspio.Ako.Onda bi iz Travnika morao do Jajca.Imas postojecu cestu koja je vise horror show preko Komara.Ali zeljeznicka pruga se ne isplati dole.Morao bih da ides i kopas prugu kroz Dnoluke.Da bi sisao do Jajca.A to kosta para.I to kosta milijarde maraka.Ako bi uspio do Jajca.Onda bi imao sta?Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.