Hljeba i igara

Share

Dan poslije.

Trebalo bi da je donio i nešto pametnije. Pa je li?

Većina ga doživljava samo kao kraj vikenda i nije im posebno drag, proveli su ga ovako ovako ili onako,  spremajući se vjerovatno za obaveze koje donosi prvi dan nove radne sedmice – ako imaju sreće da su od polovine sretnika što imaju posao ili da nisu crnčili i vikendom kod privatnika.

Drugi će ga pamtiti po tome što im je donio strah i pomutnju, a nekima i teror.

Naime, od juče stižu nalozi od pojedinih dugogodišnjih članova foruma (ne ovog koji se nalazi na adresi www.bosnahistorija.com/forum) da im se brišu korisnički nalozi. Zašto? Jesu li učestvovali u raspravama za koje se interesovala policija? Nisu. Zar se ne bi sada trebali osjećati sigurno kada sad i policija prati šta se tu piše? Valjda? U čemu je problem? Vjerovatno opravdani ljudski strah da se i njima, odnosno njihovim porodicama ne desi ono što se dešavalo porodici ef. Smajića iz Brčkog. Da ne postanu žrtve plaćenih poslušnika (hotimičnih) ili nemarnih (nehotičnih) medijskih dželata.

Isti onaj medij koji je juče prenio vijest, ne provjeravajući činjenično stanje, danas piše kako porodica koja je napadnuta u javnosti uživa ogroman ugled, kako u vjerskim, tako i u građanskim krugovima.

Na vijest o hapšenju bilo je kojekakvih reakcija. Tipična reakcija ljudi koji su pročitali ono “novinsko smeće”, a da nisu ni probali da provjere da li tu ima i trunka istine bila je: “Bilo je i vrijeme da se počnu hapsiti go…”, preko onih “to je bolesnik”, “on je fašist”, “svi su oni isti”. Pa čekajte? Zar nije upravo to ono protiv čega je sva ta hajka i pokrenuta – da se stane ukraj mržnji? A šta je rezultat? Mržnja, predrasude, netolerancija, uvrede, bljuvotine na račun jedne  povratničke ugledne bošnjačke porodice. Nije li to gospodo moja i bio cilj onoga  i sličnih što se cerekaju u Haagu, po španskim zatvorima i onih koji se iz zatvora vraćaju dočekani kao heroji u gradu u kom su spaljivali desetine nemoćne starce i djecu – dobivši za to kazne kao da su prošli kroz crveno ili je neko jednostavno imao neki privatni  razlog  (ljubomora, zavist) da uglednog imama ili njegovog sina oblati? Trpi, zaboravi, šuti i ne znaj. To je moto kog izgleda moramo da se pridržavamo da ne bi i mi pali pod nečiju pasku.

Postavlja se moralno i logično pitanje da li je moguće popraviti štetu kada je već nanešena šteta ugledu ove porodice? Šta je sa nama drugima koji smo isto tako napadnuti tim izjavama – pošto smo svi dovedeni u vezu sa nečim što nismo radili? Radi nas samih i naših porodica, prijatelja mi moramo potražiti odgovor na pitanje zašto? Kako se uopšte zaštiti od neodgovornih ili zlonamjernih medija? Izgleda nemoguće, jer je većina takva. Ako se kaže da mediji kreiraju sliku društva, čemu onda da se nadamo?

Da apsurd bude veći, niko od nas lično ne poznaje osobu pod nickom elfatihdc, niti njegovu porodicu. Ni većina nas se apsolutno ne poznaje, jer ono što nas i većinu drugoh forumskih i internet zajednica okuplja je razmjena informacija i ideja.

Kako će uskoro izbori, a većina ne zna kuda udara od lihvarskih kredita i bijednih plata, valjda je bitno ljudima dati malo igara, jer hljeb je ipak skup.

Kad smo već kod toga…

Kad dobijete platu (ako ste na budžetu i dobro slušate stranačke vođe) i peMzije, ne zaboravite da ih skršite na sljedeće proizvode:

http://www.youtube.com/watch?v=84Ejrniga-8

Poleti Bošnjo da piješ najlošije sokove (LaVita), ipak su najeftiniji. Pohiti Bošnjo da jedeš Munchmallow u njemu dobiješ džaba bolan i salamu (salmonelu). Požuri Bošnjo kupi i žderi Swisslion-Takovo (srpski prehrambeni koncern u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, brata Vuka Draškovića) – četnici su spremni, samo im još para fali – recesija (ipak je od zadnje pljačke prošlo 15-tak godina).

I dok su nekima ruke do lakata u našim džepovima, daj nam “terorista” brate da nam prođe još jedan dan i da ne gledamo dok nam šleperima odvlače pare iz države – a autoputeve nam prave za cifre kao da će trajati do sudnjeg dana. Oni su nam najveći problem – ti forumaši! Ček! Eno Cece, Vece, Jece, na teVeLizoru. Joj kako drma. Uh! Ma koga briga što iste uzimaju astronomske cifre bez izdavanja računa i uplate poreza. Joj kad je vidim, ma… Jes’, jes’ – za sve je kriv onaj mali hodžin! Znao sam ja. Stalno je uz onu šejtansku spravu.

Da se vratimo Brčkom – nismo ga zaboravili, niti ćemo – naše je.

Evo jedna patriotska za našeg šefa policije u Brčkom školovanog u Boegradu:

http://www.youtube.com/watch?v=ckH2-3b2PpE

Ista muzička podloga i slični video-klipovi mogu se naći na

http://www.youtube.com/user/VUCJAKK

Kako autor piše “ukoliko neko ima sličnih pjesama može ih poslati na poslati na adresu: [email protected] postavićemo ih”. Pa navali šefe milicije.

“Pjesme mozete skinuti sa www.vucjak.com.” veli autor čije ime možete prepoznati u e-mail adresi, a ja dodajem mogle, jer je kao i kod “repera iz Brčkog sa govornom mahanom” došlo do “sukoba oko vlasti i nedostatak finansijskih sredstava”, a ne zbog rada milicionera školovanog u Beogradu.

Da ne bi morao da izmišlja borbe oko koridora i napreže mozak oko nepostojećih insinuacija na račun uglednih Brčaka evo:

http://www.youtube.com/watch?v=W1jxqXY4eJw

Da ne zaboravimo naše “Brčake” (nije slučajno pod navodnicima iako žive tamoaKAN) “repera” na “koncertima” po Banjaluci.

http://www.youtube.com/watch?v=aNfuQHXD4cc

Kad završi “milicija” sa ovim,

http://www.youtube.com/user/RCPBrcko

dobiće još zadaće i pohvalu kako provodite red i zakon, a ne selektivno hapseći nevine i ugledne ljude kao što su radili 1992 godine, te im stavljajući  na teret i ono što nikad nisu ni izjavili.

Njegova poruka i djelo, ne da nas je umirilo, nego vrlo uznemirilo – jer je očigledno zabranjeno misliti ili nedaj bože šta naglas reći – jer eto te sutra u ćuzi!

Čitaj više

Možda vas zanima...