Utorak, 5 Decembra, 2023

Velikosrpska politika prema Bosni, posebno nakon Kosovske nezavisnosti

Share

Pozdrav blogeri i cittaoci mog web portala. Ovaj esej se zove velikosrpska politika i posljedice nakon Kosovske nezavisnosti.

Prije par godna sam pricao, vec neke davne 2004 godine, da ako cetnicima ne bude krenulo kako treba, da ce se cetnicka retorika zaostriti u Bosni, i posebno preko ledja Bosnjacima. Pricao sam i prije, ali glavne osnove moje price su bile….

1) Pitanje Giga (Gradjanska inicijativa Gore). Cetnicka ubacena agencija i politicka stranka u Gori, koja je vec 30 i vise godina bila glavni oslonac Velikosrpske dominacije nad Gorancima, kroz uticaj Beograda na svakodnevni zivot Goranaca i njihovog drustva. Zadnjih 10 godina ova organizacija, kao i cetnicki uticaj na podrucje Gore i Dragasa, je znatno oslabio, rapidnim rastom Bosnjaka i Bosnjacke nacionalne odrednice, posebno medju Gorancima, kroz razne kulturoloske manifestacije iz Bosne, i posebno ucenja mladjih Goranaca o historiji Bosne i Bosanskim jezikom. Iako cak i neke grupe i grupacije iz sudjedne Bugarske rade na impaktu i asimilaciji Goranaca u Bugare ili ”Muhamedance” Bugare, moze se reci da najbolji pomak i porast su nacinili Bosnjaci, koji su do 60% Goranskog stanovnistva danas okrenuli u Bosnjake. Kako je plan Sanu i posebno Beograda bio da je Kosovo podijeljeno drustvo i da nece moci funkcionirati kao normalna drzava, i posebno razna omalozavanja.Uz to im je najveci adut bila osnova da kao ”Goranci” ne mogu s Albancima, kako oni zele u Srbiju, i kako raznorazna ubjedjenja da je Kosovo propali projekt. Jer pobogu cak i njihovi ”Muhamedanci” ili Muslimani ne zele da zive i razvijaju se u nezavisnom Kosovu.Propala je u vodu. Danas, sve vise Goranaca se okrece novoj drzavi Kosovo, projekt  na kojem je Beograd radio tajno vec vise od 30 godina, da bi danas bio na marginima propasti.

2) Rasprodaja Srpske imovine na Kosovu, posebno nakon Kosovske nezavisnosti.Iako je podrucje danasnje regije Gore kao populaciono mali, ali teritorijalno i znacajno velika regija Kosova bila i bijase izgubljena od Srba. Oni su radili na razbijanju Kosova, i povezivanju sto vise enklava juzno od Ibra, i posebno kao sto sam prije napomenuo. Kroz neke pripadnike Goranske nacije, da i Muslimane odijeli od Kosova. To nije proslo, cak sta vise. Sve vise i vise Srpskih naselja danas biljezi promjenu demografske strukture na Kosovo, a medju njima najvise je sela oko Pristinskog okruga: Caglavica, Laplje Selo, Preoce..itd. I U Kosovskom Pomoravlju, gdje ponajvise mladjih Srba je otislo ka zapadnim zemljama, u zadnje 4 godine, ili rasprodajom imovine Kosovskim Albancima. To daje sve vecu homogenizaciju Kosovo ka Albanskoj dominaciji i jos manje sanse da Srbija kroz demografsku strukturu stanovnistva ili makar uticaju Srba u pojedinim naseljima Kosova, insistira na regionalizaciji tog istog Kosova, i kasnijoj podjeli na interesne sfere Kosovo. Posebno ce biti znacajan popis 2011 na podrucju danasnjeg Kosova, koji ce nakon 30 godina reci detaljnu demografsku i religijsku strukturu Kosova tada. Nocna mora za Beograd, jer pitanje pojedinih naselja ce se znati, i da li je doslo do kraha ili cak i totalnog kraha Srpstva na podrucju juzno od Ibra.

3) Crna Gora i pitanje nezavisnosti 2006. Sjecate se referenduma u Crnoj Gori prije par godina.Kada je na instistiranje Beograda i samo Beograda porasla  i prerasla evoluciju novi drzavni zakon, po kojem apsolutna vecina biraca ”55”% moze i samo tada moze da glasa za Nezavisnost Crne Gore, iako po svim normama zapadne demokratije, dovoljna je minorna apsolutna vecina 50%+1 glas. Taj glas i procenti su porasli za 5%.Igra Beograda i zapadno ponizavanje je bilo jasno. Beograd je jasno kalkulisao da ce Crna Gora i dalje biti u sastavu Srbije, jer jednostavno oni nisu vidjeli da 55% biraca Crne Gore ikako mogu da glasaju za nezavisnost Crne Gore. Njihove igre i planovi su propali, ili ‘prdnuli” u cabar, jer Bosnjaci su se masovno odazvali u Crnoj Gori, kako oni iz dijaspore i zapadnih zemalja, i presudili drzavnost i dali Crnoj Gori i Crnogorcima drzavotvorni projekt zvan Crna Gora, nesto sto nije postojalo od raspustanja Podgoricke skupstine 1918. Sto je najzanimljivije u danasnji Crnogorski ustav je uvedena klazula ili zakon da se Crna Gora moze ponovo spojiti s Srbijom, ali samo ako 2/3 njenih gradjana odluci za spajanje s Srbijom. Jos jedna teska i nepremostiva prepreka za Beograd.

 

4) Pitanje Srpskog nestanka u Hrvatskoj i svodjenja Srba na nacionalnu manjinu. Kako Beograd svakog dana ima sve manje i manje uticaja na prostoru danasnje Hrvatske, posebno zbog lose demografske situacije u Hrvatskoj. Ponajvise u zadnjih par godina i povecanog mortaliteta Srba na Kosovo. Postavlja se pitanje. Ako danas nema coban ovcica na prostoru bivse RSK i te ovcice su stare i izlapjele. Onda coban mora da se okrene novom stadu.

 

Pitanje Bosne kroz sve regije

Nakon sto su Bosnjaci unistili cetnicko planirani projekt Gore i Opolja, unistili ideju Srbije i izlaska na topla mora.I nakon sto su Srbi ostali bez jedne cesme zvana ”RSK”. Cijela vanjska politika Srbije se je naravno okrenula ka Bosnjacima, kao glavnim krivcima za propast par velikosrpskih planova i programa. To se ponajvise odvija kroz institucije, perfidna omalozavanja Beograda za Bosnu, i planove koje Beograd stvara za Bosnu danas, ponajvise zbog planova koji su im prije propali u vodu, a dobrim dijelom i bas zbog Bosnjaka.

Plan je naravno jasan. Radit ce se na politicarima medju Bosnjacima, koji bi zamjenilu ulogu Kvislinga i razne Vichy provincije Bosne i poceli da izdaju Bosnjake i Bosnjacki narod, i posebno kroz promjenu ustavu, posebno oko popisa i raznih stvari. Da dadnu ustavnu i pravnu podlogu o postojanju Sumske i eventualnom referenduma.Cetnicima se zuri. Bosnjaci su im pokvarili par planova. Zbog toga zvanicni Beograd rezi i pijeni. Jer zna da mora ostvariti jednu ”pobedu”.

Takvo stanje je danas teze za zvanicni Beograd nego prije 15 tak godina. Danas sve vise Bosnjaka se osjeca Bosnjacima. Ne postoji Brcko kao etnicki Srpski grad s 99% Srba i ovdje se stvara novi Mostar. Svacije i nicije, sto je opet lose za Srbe jer im bas Brcko kvari koridor za Srbije. Podijeljen medju gradskim naseljima, bez Srpske policije, entitetskog glasanja i posebno bivse ratne linije razdvajanja. Je veca nocna mora za Srbe danas nego za Bosnjake. Bosnjaci su od skoro 100% Srpskog grada prije 10 godina uspijeli da se izbore za svoja prava u tom gradu, i znacajnije promjene demografsku strukturu Brckog.

Sto se vidi na ovoj prilozenoj mapi:

 

s

 

I ova afera o Jurisicu i sve ono sto Srbija radi u zadnjih 3 godine je njihov bijes zbog neostaviranja par projekata za koje najvise krive Bosnjake. I zato mislim da ce ako neki nas idiot ili balija u Bosnjaka ne proda Bosnjake za saku dukata. Da ce se Srbi naci za 10 tak godina u poziciji rastuceg Bosnjackog nacionalizma, koji ce nadam se, biti spreman da pocisti Vlasku stoku iz Bosne. Jednom za sva vremena.

 

Čitaj više

Možda vas zanima...