Novi Istanbul na Pešteru!

Share

Vesti

Novi Istanbul na Pešteru!
Raseljeni Turci uskoro će dobiti svoj grad u Srbiji, nedaleko od Tutina

Novi Istanbul na Pešteru!

Petak – 24.09.2010
Srbija će u narednih nekoliko godina dobiti pravi pravcati turski grad! Kako „Alo!“ saznaje, u okviru planirane industrijske zone na Pešterskoj visoravni, u opštini Tutin, turska i srpska vlada planiraju da nastane do 20.000 ljudi, pretežno naših državljana turskog porekla, izbeglica sa Kosova i onih koji će se u sklopu readmisije iz evropskih država vratiti u Srbiju!

– Posao prostornog planiranja i projektovanja budućeg „malog Istanbula“ poveren je Jugoslovenskom institutu za urbanizam i stanovanje (Juginus). Za sada se sve drži u tajnosti, zbog reakcija javnosti, tvrdi odlično obavešteni izvor „Alo!“
Da je tako, uverili smo se juče kada smo pozvali Juginus. Naime, zaposlena osoba koja se nije predstavila uveravala je našeg novinara da je sve to najobičnija „patka“.
– To nije tačno. Institut ne radi ništa u području Peštera. Ne znam odakle vam ta informacija.

Međutim, za razliku od Juginusa, u opštini Tutin uopšte ne kriju da se planira izgradnja naselja u blizini sela Leskova.
– To je istina. Pre neki dan su tim povodom ovde bili i ambasador Turske Ali Riza Čolak i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, potvrdio je za „Alo!“ neimenovani službenik opštine Tutin.
Priču o izgradnji turskog grada na Pešteru potvrđuje i činjenica da u naselju koje je najbliže predviđenoj industrijskoj zoni, a koja bi, barem po najavama, trebalo da zaposli nekoliko hiljada radnika, živi samo 335 ljudi.
– U toku je izrada planske dokumentacije i urbanističkog plana područja, pošto usred ničega prave grad – tvrdi izvor „Alo!“.
Kao što je to slučaj i sa industrijskom zonom na Pešteru, glavni finansijer celokupnog kompleksa je turska vlada, koja će samo u prvoj fazi izgradnje investirati 30 miliona dolara. Iako niko još uvek ne može sa sigurnošću da potvrdi kakav vid industrije je planiran u blizini granice sa Crnom Gorom, u Tutinu pretpostavljaju da se radi o agrarnoj i prehrambenoj. Naručilac projekta stambenog naselja kod pešterskog sela Leskova je, prema našem izvoru, Vlada Srbije.
Pored Juginusa, odgovore na pitanja u vezi sa budućim naseljem u blizini sela Leskova juče nismo dobili ni iz kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Mirka Cvetkovića, niti od konzularnih predstavnika Turske. Kako nam je rečeno u ambasadi, do ponedeljka niko neće moći da odgovori na naša pitanja.

 

Vraća se 150.000 ljudi!

U narednom periodu u Srbiju iz 29 evropskih zemalja će biti vraćeno do 150.000 osoba, prema osnovu sporazuma o readmisiji. Većina osoba koje će se vratiti na osnovu ovog sporazuma su albanske, romske i turske nacionalnosti.
Pored toga, Srbija je zemlja sa najviše izbeglica u Evropi, jer ovde trenutno živi 86.000 izbeglica i 210.000 interno raseljenih lica iz svih republika bivše SFRJ.

 

Četiri velika projekta

Prilikom nedavnih poseta Novom Pazaru, ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu i premijer te države Taib Erdogan obećali su veliku pomoć Sandžaku, posebno oko izgradnje magistralnog puta Novi Pazar – Sjenica, regionalnog kraka Novi Pazar – Tutin i industrijske zone u Leskovi kod Tutina. Pored toga, deo trase budućeg autoputa Beograd-Jadran trebalo bi da prođe preko Peštera. Za izvođenje radova, vrednih više od milijardu evra, zainteresovano je nekoliko turskih kompanija.

Čitaj više

Možda vas zanima...