Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

Tvrtkovo uzimanje Boke

Share

Godine 1371 Srpski Kralj Uros Nemanjic je umro, ne ostavivsi iza sebe muskog djeteta, pa je tako kraljevska loza Nemanjica izumrla. Zbog toga je doslo do razmirica i podvojenosti medju vlastelom koja je bila pod njegovom upravom. Svako je poceo da vlada samostalno krajevima koji su bili pod njegovim upravama.

U to vrijeme Trebinje, kao i veci dio mjesta zvan Boka, koji je jedan velik zaliv, bijase pod upravom imenom covjeka Balsa. Taj se covjek prezivao Balsic. Tvrtko je od Balse prvo uzeto tvrdjavu Trebinje i jos neka mjesta na morskoj obali. Da bi se osigurao od Balsina napada, ban Tvrtko sagradio je jednu tvrdjavu na mjestu gdje se ulijeva rijeka Neretva u more, koje se zove Basternik, a drugu u okolici Draceva na morskoj obali i dao joj naziv Kastel Novi.Spomenuti ban godine 1373/1374 dao joj je ime Sveti Stefan. Mislim, da je ovdje greska.

Mislim da se radi o Herceg Novog od Svetog Save, jer je baba Tvrtka bila Jelena Gruba, kcerka cara Dusana, pa mislim da Muvekkit ovdje gresku pravi veliku.

 

Čitaj više

Možda vas zanima...