Progon Bosanskih bogumila 1449 godine

Share

Te godine u decembru, nakon pismenih izjava i obecanja Bosanski Kralj Stjepan Toma Ostojic, poce da nemilosrdno pali Bogumilske crkve. Imao je potporu Hrvatskog bana Petra Talovica, i neke vlastele po Solinu i Splitu, koji su zeljeli da katolicanstvo bude jako i religija u Bosni glavna. No, Tomi Ostojicu Dubrovnik okrenu ledja, i poce da trguje i cak stiti bogumile, nakon njegovog rata sa Herceg Stjepanom katolikom Humskih zemlji, ali velikim zastitnikom bogumila.

Preko 40 000 bogumila se skupilo i otislo put Foce, koju su Turci vec drzali i Vrhbosne, i tamo su osnovali svoja naselja.

Turci Bosnom neposredno vladaju od 1418 godine, nakon smrti Hrvoje Vukcica Hrvatinica. Naime, te godine, Hrvoje  u pismu 1414 pise, u slucaju njegove smrti, da njegovu krunu i njegove zemlje, daje Muratu I, koji pak daje  Ishak begu, prvom Otomanskom namjesniku, taj dio  Bosne za upravljanje. Vec 1405 su Turci uzeli Pljevlju, Gorazde i Focu. Ishak Beg je stolovao kao prvi Bosanski plemic Islamske vjere, od 1418 do 1435. Bogumili su odavno izgubili povjerenje u Bosansku vlast. U Bitci kod Dobora 1408, 126 Bosanskih bogumilskih plemica, bijase sasjeceno. Ishak beg je volio Bosnu, i on umire te 1436 godine. Madjari su u panici, jer Turci vec drze istocnu Bosnu, mnogi Bosanski velikasi su vec poceli tajno da prelaze u dio Bosne, pod Otomanskim dijelom, i tamo su dobijali zemlje (haasove) od Ishak Bega. Ishak beg umru te 1436, i na njegovo mjesto dodje Nesuh beg, koji vlada do pada Stambola pod Otomane negdje oko 1453 godine. Iako neki pak tvrdje da je Nesuh beg umro 1452 godine.

Nesuh beg je 1436  premjestio stolicu iz Foce, u Vrhbosnu, i odatle je nadzirao dio pod kontrolom. Od bijedne kasabe, Vrhbosna, poce da dobija nove bogumile. Toma Ostojic progna ih 40 000, zaziga im kuce, i mnoge pobi. Mnogi bogumili, bijase presli u Vrhbosnu, dok je Nesuh beg bio zauzet. On poce da pravi hanove, sokake, i naprave te iste godine vodovod u Sarajevu 1436. Sarajevo se pocelo siriti, i dobi taj urbani izgled. On ce postati gradom 30 tak godina kasnije za Ishak Bega Ishakovica 1463.

Nesuh beg je gledao, i vrbovao Bosanske bogumile.On u pismu 1450, kaze im da ih nece dirati, ako dodju u njegov dio Bosne. Bogumili, proganjani od Tome Ostojica prihvatise, dok ostatak okrene put Hercegovine.

Toma Ostojic 1452 uvidi gresku, no vec su neki bogumili presli na Islam, i nisu se zeljeli vratiti pod njegovu vlast. Mnogi Bosanski plemici, javno a neki tajno, pocese da stvaraju probleme Ostojicu.

Vojvoda Vladislav  Klesic vojvoda zapadnih strana i Petar Vojsalic, gospodar donjih zemljih, rekose ne Ostojicu. Za to vrijeme padne Stambol. Petar Talovic umru te 1454 godine. Bosanski plemici su bili totalno podijeljeni sada. Neki su zeljeli savez sa Madjarima, a neki su zeljeli, da budu podanici Nesuh Bega i kasnije gazi Ishak Bega Isakovica.

Godina kada je Bosna pala je 1463. Jer tada je pao stolni Bobovac, krunsko mjesto Bosanskih kraljeva. Bosna padose mnogo prije.

Čitaj više

Možda vas zanima...