Porijeklo Bosanskih ljiljana, za one koji ne znaju

Share

bosanski grbTacno, Ljiljani i jesu Krscanski znak, i koristen je od raznih vladara. No, objasnjenje i simboliku Ljiljana ne vide mnogi Kraljevski Lillium Bosniakum, ili Bosanski Ljiljan je jeftinija, ali AUTOHTONA kopija Bosanskih vladara Kotromanica, posebno Stjepana Kotromanica, koji je zamjenio stari dinastiji grb Subica, dvoglavog orla, kada su oni vladali Bosnom nekih 20 tak godina od 1299-1318, neki kazu cak 1315 je dosao Stjepan na vlasti.

Nakon, sekcesije vladara Subica, nakon raznih kratkotrajnih vladara Bosne, koji su dosli nakon smrti Kulina Bana 1204, od Stjepana Kulinica 1205-1231, do Mateja Ninoslava do cirka 1250, vlada od 1232 i ostalih vladara. Zadnjih godina, Bosna dospjeva, pod uticaj Hrvatske plemicke obitelji Subica, iz Bribira, koji su od tamo vladali od 1220 tih godina, kada im je Madjarski regent dodjelio plemicku povelju i velike posjede u Dalmaciji, i grad Bribir Vojvoda od Anzua i Napuljska Kraljevina kao juzni centar Francuskog uticaja, kasnije i cijele Francuske heraldike i plemicnih familija, npr mozete uvijek vidjeti neizostavne ljiljane na portretima Luja 14, i ostalih Francuskih vladara. Ljiljani su s te strane, vjesto kopirani od Stjepana i pocela je heraldika Kotromanica i Bosne, posebno Tvrtka, koji je prosirio granice Bosne do svoje smrti oko 1391, na najvecu mogucu razinu.

Takodjer je istina, da Bosanski Ljiljan je Autohtoni produkt Bosne i veoma se razlikuje od necaka Francuskog Ljiljana, i posebno dinastije Anjou, odakle je derivacija Ljiljana izvedena i heraldika Kotromanica krenula Hrvatski Grb je izveden iz jedne stare Hrvatske price. Bijase jedan stari Hrvatski vladar, pametan ali lakomislen. Tu, on oko 1000 godine dodje u roblje Mlecana, i Mletacki Kralj, ljubitelj igre Saha, nacu da je Hrvatski kralj dobar igrac. Kako je Mletacki vladar bio nepobjediv u igri saha, i u dvorima mu nije bilo ravnog, on se s Hrvatskim kraljem nagodi, ako mu on uspije da pobjedi 3/3 u sahu, da ce ga pusti na slobodu.Ime tog Hrvatskog kralja, jer posebno oko 1000 su se smjenjivale dinastije, mislim da je Mutimir, ali mozda, opet mozda grijesim. Kako, Hrvatski kralj vidi da ga je sah spasio, on odluci da kao nacionalni simbol proglasi sahovnicu, tj sahovsko polje, kojim je pobjedio Mletackog vladara Dandola. Bosanski Ljiljan, je ipak drugacija vrsta ljiljana, od Francuskog ljiljana, kao i vrsta, te se ne moze reci da su Bosnjaci efektivno plagijalizirali nesto takvo. Najmanju ruku, mozete reci posudili, ili iskopirali, ili neki blazi oblik.

Čitaj više

Možda vas zanima...