Koliko Rasani vladaju Bosnom (by Jack)

Share

Srbija je tri puta vladala Bosnom.

1 Period, je period Caslava Klonimirovica, tj Castimira, kako se zvao za crkvene osobe. Naime, Castimir je zarobljen 923 godine, za vrijeme Bugarskog cara Samuila 893-927 godine, i negdje je oko 930 uspio da pobjegne iz zarboljenistva. Tu je uspio da nametne, patriotsku pricu medju Rasanima, iako neki i danas misle da su ga Bugari, pustili, jer ionako Raska od formiranja 786 godine, pretpostavlja se za Vojseslava, pa do Viseslava i Mutimira oko 893 godine, je bila klanska podijeljena drzava.Vojimirovici, ne postoji Srbi. Rijec Srbin, oznacava sluga Sorb, ili Serv sluziit, Tsorbianus sluzenje, Sorbo, sluga, Srb sluga na Slavenskom. Cak, sta vise, a  o tome cu poslije, Rastko, sin Stefana Nemanje je imao obicaj da kazem, Srb rab bozji Srb, znaci sluga boga. Srbi kao narodi oznacavaju sluge. Oni su nestali. Vlasi su zamjenili Srbe danasnje.


No, vratimo se Castimiru.Kao sto sam rekao, na prijesto Raske 931 dolazi Castimir.Za to vrijeme, Bosna je bila Hrvatska pokrajina, pocev od 753 godine, kada je Bosna zabiljezena kao jedna od mnogih Hrvatskih pokrajina, u Methodusu, Hrvatske zemlje i upravljanje Hrvatskim zemljama, najstariji dokument pisani na papiru, ako odbijemo neke na plocama.

Nakon smrti Tomislava velikog oko 929 godine, Hrvatska dolazi do mini gradjanskog rata, gdje se mjenjaju razni vladari. To, iskoristava Castimir kralj Rasana, kada uzima Bosnu, bas za vrijeme, kada je Konstantin Ucenjak ili Porfirogenet VII, vladao Bizantanom.Naime, on je bio vladar u sjeni, pravi vladar je bio Konstantin Fokas okrutni, Bizantski car.

944 godine, pocinje kriza u Hrvatskom saboru, kao i medju crkvenim i plemickim obiteljima. Naime, neki su optuzili vladajuceg kneza Pribinu, da je ubio kralja Miroslava oko 948 godine. To je iskoristio Caslav i oko 945 je vec uzeo Bosnu, ali i ne zapadni dio danasnje Bosne.

Castimir vlada Bosnom od pisanja Konstantina Ucenjaka Dei 949, do 960.

953 se skuplja udruzena Hrvatska Madjarska vojska protiv Castimira, i u bitci kod Cvilinskog mosta, njih Castimir pobjedjuje. I vlada do 960.

U Bitci kod Savskog nasipa 960, Madjari uspijevaju da zarobe Castimira, i poraze mu vojsku.

Naime, njegova smrt je bila teska.Madjari su mu svezali ruke i noge, stavili su mu kamen oko vrata, dok je Castimir, potonuo u Savi.

Srpska vlast 15 tak godina, 1 pokusaj.

2 Pokusaj

Za vrijeme Kulina, oko 1166 godine, Bosansku krunu uzima mladjahni kralj Srba, tj Rasana Stefan Nemanja.Od plemica, do Raskog kneza i vladara. On ce vladati do 1200 godine.Stefan Nemanja ce uzeti Bosansku krunu, putem miraza, jer mu je zena Ana, sestra Kulina i Konstantina loseg, Bosanske kraljevske porodice Kolomanovic, kasnije Kotromanic.

Stefan nakon smrti Konstantina oko 1173 godine, totalno vlada Bosnom.Naravno, Kulin, nakon smrti Konstantina, jer mu je bio stariji brat, odlucuje se da je on sada zakonski vladar Bosne, a ne Stefan i Ana, njegova sestra, i pocinje od 1174 da pise pisma Stefanu Nemanji da lijepo ode sa prijestolja Bosne, ili ostalo

Naravno Stefan je nastavio da vlada Bosnom, do 1180, kada gubi par vojnih akcija protiv Kulina, i daje mu svu Bosnu.

3 Pokusaj Srbije je najkraci

Trajao je godinu dana. Desio se za vladavine Stefana Dusana silnog 1331-1355, kada je on na zimu 1350/1351 presao sa 50 000 vojnika i okupirao dijelove Bosne. Na tvrdjavi u Srebreniku, Bosnjani su bacali teske kamene kugle, na njegove vojnika, a sam Dusan je rekao, da su Bosnjani teski heretici i nekrscani, jer on dolazi da ih oslobadja, a oni iza zasjeda ubijaju njegove vojnike. Sad, sto je vlastela bila krscanska kao i veliki gospodar Srebrenika Stjepan Zlatonosovic, to je do nekih drugih.

Čitaj više

Možda vas zanima...