Ima li pravoslavlja u Bosni prije Turaka

Share

Sta kaze sinod SPC, i poznati Srbi historicari i popovi SPC?

Sematizam Banjalucko-Bihacke Srpske mitropolije iz 1901 kaze:

U Pounju, kao i u cijeloj Bosanskoj Krajini, nije bilo pravoslavnog naroda prije Turaka.Ti su krajevi potpadali pod Hrvatsku kraljevinu, vise Ungarija, jer nije bilo Hrvatske tada.

Arhimadrit Ruvarac kaze nema Srba u Bosanskoj Krajini.

Vladimir Corovic kaze, da nema dokaza da je u Bosni prije Turaka postojala jedna, znaci jedna pravoslavna bogomolja.Ipak, on kaze da ima jakih dokaza da je Manastir Papraca, bila tu i prije Turaka

M. Dinic Srpski historicar kaze:

Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni, Hum i dijelovi Rasa se izuzimaju.Misli se na Prijepolje, Milesevu nije bilo u Tvrtkovog doba pravoslavnih.Za nas je ovo pitanje definitivno reseno. Eto, ga >

A sta kazu ostali uceni ljudi u to doba?

Carigradski patrijars Genadije Skolarious 1453-1459 u pismu Sinajskim monasima kaze, da kadugeri(Bosanski krscani) Huma, nisu pravoslavne vjere.Sami Srpski historicari nam kazu, da nema Pravoslavlja u Bosni prije Turske, a evo ga Skolarious Carigradski patrijars, kaze da nema pravoslavnih u Humu.

Pismo Ivana Kapistrana branitelja Beograda Papi Kalikstu III 4/7/1455:Kapistran kaze.Bosanski krstjani nijesu pripadnici Istocne crkve, dapace da oni radije vole umrijeti u nevjeri, nego prihvatiti vjeru Rasana.

A. Solovjev u Fundajatima 133-134 stranica kaze:

Bosnjani su pripadici Crkve Bosanske.

SPC proklinje Bosnjane, i naziva ih krivovjernim u 14 i 15 stoljecu.

Iduci i prije Sava Nemanjic, osniva 7 Biskupija SPC.

Nijedna u Bosni. Trabunja je do Save bila Katolicka regija.

Sava Nemanjic salje episkopa Hilariona u Ston da preobrati pripadnika Rimskog obreda tamo.Nakon 22 godine, Pravoslavni episkop se vraca, i kaze da nije preobratio nikoga, i da tamo vladaju ”raskolnici”.Oznaka za nevjernika, tog doba.

Kako sam kaze: ”Ni vrh'ovine n'ima, ni biri, ni jedinog dohodka niotkuder”.

U 22 Godine rada Spc koja je osnovana za Save, nijednog dukata nisu dobili iz Stona, a svi su bili katolici, a u vecoj vjeri Bosnjani.Ston je bio sastavni dio Srpske drzave, do 1333, kada je za 8000 perpera prodat Dubrovcanima, od tadasnjeg cara Dusana, kraljevm vsih Serbalja.Ugovoru je tada prisustvovao i sam Kralj Stjepan Kotromanic, iako svi pripadnici moderne Srpske historijske skole, pricaju da nije.U Osminama(Osam godina) Dubrovcani su isplatiti Dusana.

Čitaj više

Možda vas zanima...