Vuk Brankovic nije izdajnik

Share

http://akademediasrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=416;srpski-mitovi-istine-i-zablude&catid=38;cat-komentari-vesti&Itemid=54

 

On naglašava da je jedna od najvećih istorijskih zabluda, koji je proizveo Kosovski mit predstavljanje Vuka Brankovića kao izdajnika, iako je istorijski dokazano, da to u stvarnosti nije tako bilo.

– Neverovatnom hristijanizacijom celog događaja, sve je prikazano po sistemu crno-belo , tako da bude shvatljivo svakom običnom čoveku, ali je od tada na nacionalnom planu potpuno izgubljen osećaj za realnost – kaže Janković.

On otkriva da naša istoriografija ima veliki problem poznavanja perioda turskog prisustva na Balkanu, što je više od pet vekova stvarne okupacijei dogadjanja tokom iste.

Postoje dokumenti da Srbija u tom vremenu ne bi bila politički i vojno usamljena i ostavljena od drugih evropskih država da je Car Dušan kome je , kao i Knezu Lazaru pred boj na Kosovu nudjeno da prime katoličanstvo. Takodje je istorijska istina, da u Kosovskom boju Vuk Branković nije bio izdajnik, kako je prikazano u pesmama i predanjima, naprotiv.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ThJN6hlCS-U

 

Znaci ovaj film ne vrijedi pisljiva boba, citaj naucna fantastika

 

 

Čitaj više

Možda vas zanima...