Pitanje poturica u Srbiji

Share

Mnogi su naravno, ne hiljadu, vec i milion puta, culi, neki vise, a neki i manje puta, da su Bosnjaci ili Muslimani, potomci Srba. Sta je istina ovdje? Ako je istina, da su Bosnjaci potomci Srba? Onda bi bila efektivna i historijska demografska podloga za vrijeme Otomana, i Muslimani u Srbij 1459-1804(1867). Zadnja cifra je kada je zadnji Otomanski vojnik napustio Beogradsku tvrdjavu i Srbiju. Iako ce se kasnije Srbija siriti. Ali, o tome malo kasnije.

Istina, je kao sto je Nedim Filipovic zabiljezio, da u Srednjovjekovnoj Srbi, i onoj Srbiji, poslije pada Smedereva, vlaski etnos je prevladavao, a ne Srpski. Takodjer, je istina, da Islamizacije medju vlasima u Srbiji nije bilo, u tolikom obliku. Zadnji Otomanski popis, nam kaze, da je bilo nekih 40 000 pripadnika Islamske vjere u Srbiji, bez Sandzaka, neke 1840 godine. I da Islamizacije, nije ni bilo. Ako, vec ne postoji trend, kao sto nije ni postojao, o ISLAMIZACIJI Srbije, kroz naselja, i na stoljecima, iako su eto ”Turci” poturcivali” sve odreda. Postavlja se glavno pitanje ovdje: zar ne bi bilo vise Muslimanskih naselja, vise zabiljezenih Muslimana i pripadnika Islamske vjere u Srbiji. Jer po Seoskim naseljima, bi se gledalo, da li je doslo do Islamizacije u Srbiji ili ne. Putopisac Evlija Celebija, kaze, da su Bosnevi ili Bosnjaci naselili preko 700 gradova Otomanske carevine izvan Bosne. On Bosnjake vidi od Irana, a posebno ih vidi u Madjarskom, Budimu, gdje su Bosnjaci prevladavali, i nekim krajevima, danasnje Vojvodine (Kanjiza), ili Slavonije. Koncept Poturica, je odbijen od samog Celebije, i ostalih Turskih sultana, koji su Bosnjake slali na razne krajeve carstva.

Nakon pada Vojvodine, za vrijeme Beckog, rata, i kasnije cijelog tog kraja, oko 1710 godine. Prostor Vojvodine, gdje su postojala par gradova Bosnjackih, koji su nestali, i gdje su Bosnjaci naseljeni, gubi Bosnjacko stanovnistvo.

Strani putopisci od Kiklea, do ostalih, nam kazu da u Srbiji, za vrijeme Otomanske vlasti, nema Muslimana toliko.Samo se Uzice spominje kao velika Turska varos, a u selima, ima veoma malo Muslimana, mogu se i prebrojati cak. Mnogo prije progona Muslimana. Sto znaci, da termin Poturica, ne vrijedi za vecinu Srbije. Jedino seosko naselje, gdje bi moglo da bude nesto ”Poturica” je Krupanjska regija, i 16 sela, koja su bila naseljena Muslimanima. U ostatku Srbije, sem u gradovima, a u gradovima je prevladjivalo Tursko ili Bosnjacko stanovnistvo uglavnom doseljeno s strane.

Kada ponestane argumenata, jer Muslimani i nikad nisu zivjeli po Seoskim dijelovima Srbije. Sem Krupnja.I nesto oko Sabca. Gubi se i valdina teza  o Poturicama, i Poturcivanju, kada nije bilo Muslimanskih sela, barem u stotinama, cak jedva u desetinama u toj Srbiji. Onda, slijedece teza se prebacuje na Sandzak.

Etnicki procesi Bosnjaka u Sandzaku, i pitanje etnosa

Regija Sandzaka, je opustosena, za vrijeme Beckog rata 1683-1699. Nakon sto je Sarajevo zapalio temeljito Eugen Savojski oktobra 1697, s juzne strane, Austrijske trupe pod komandom Pikolominija, prave strahovite zlocine nad Muslimanima Sandzaka, i unistavaju svako Islamsko prisustvo, nakon sto su zauzeli neka mjesta. Novi Pazar i posebno Skoplje bijase strahovito poharani i popaljeni. Nakon mira 1699. I nakon sto je regija danasnjeg Sandzaka ispraznila. Otomani, dovlace, pobunjene katolike sa Albanskih brda, u neke regije. Kao sto se da vidjeti.

Popis papskih Misionara 1721 na regiji Pestera, Sjenica-Novi Pazar za one koji ne znaju. Klimente su bile Albansko katolicko stanovnistvo.

Cak 90% Stanovnistva i Bosnjaka Tutina su porijeklom iz 4 Albanska plemena: Hoti, Salje, Korce, Klimente. I jos ih ima

Sve se moze procitati i pogledati ovdje.

g

Čitaj više

Možda vas zanima...