Nemanjici

Share

NEMANJIĆI by Zitko

Ne samo da su Srbi kao nacija konglomerat djelova različitih pravoslavnih naroda koji je prihvatio Svetosavlje kao svoju ideju, nego da najveći Srbi i tvorci srpskog naroda nemaju etničke sličnosti ni sa tadašnjim a kamo li današnjim Srbima. Nemanjići (Nimaniji – na grčkom Νημανη) nemaju u sebi ni kap slavenske krvi.
ZAVIDA je najvjerovatnije bio Arbanes. Porijeklo pa čak ni ime i Nemanjinog oca nije pouzdano ali se zna da je on rođen u oblasti pored Skadarskog jezera koja je oduvjek bila albansko uporište. Cjelokupno stanovništvo tog kraja u 12 stoljeću su bili Vlasi i Arbanesi.
STEFAN NEMANJA je oženio katolkinju Bosanka katolkinju Anu kćerku bana Borića (Postoje teorije i da je Mađarica kćerka Borisa Kalamanosa)
STEFAN NEMANJIĆ je oženio Ana Dandolo katolkinju Talijanku unuku najvećeg uništivaca pravoslavlja mletackog duzda Enrica Dandola. Njega je kada je već bio na samrti, zamonašio njegov brat Sava. Prije toga je bio oženjen za Vizantiku Evdokiju koja je pobjegla kod njegovog brata
VUKAN NEMANJIC katolik koji je bio vazal ugarskog kralja Emerika fanatičnog katolika koga papinski poslanik naziva “christianissimus rex”. Knez Vukan piše papi da namjerava »rimsku majku crkvu poslije Boga najviše voljeti i štovati« 1202 godine Vukan je uz pomoć Mađara svrgnuo brata Stefana 1204 a onda je ovaj uz pomoć Bugara svrgnuo Vukana.
RADOSLAV NEMANJIĆ sin Grkinje Evdokije je oženio Grkinju pravoslavku Ana Komninu unuku Mihajla i Komnina Duke kojeg je Sveti Sava dao likvidirati. Pod uticajem supruge Radoslav se osećao Grkom i dodao je sebi grčko prezime Duka.
VLADISLAV NEMANJIĆ drugi sin Grkinje Evdokije je oženio bugarsku princezu Beloslavu je uz pomoć svog punca bugarskog cara Asena II zbacio svog brata Radislava sa vlasti. I njega je krunisao njegov strić Sveti Sava.
UROŠ HRAPAVI NEMANJIĆ sin je zagrizene katolkinje Ane Dandolo i praunuk Enrika Dandola je bio Mađarski vazal* To u Istorija Srba tvrdi i sam Čorović. Uz pomoć Mađara zbacio je svoga brata Vladislava sa vlasti. On je oženio Jelena Anžujska katolkinju Mađarica francuske, Vizantiske i njemačke krvi . D
RAGUTIN NEMANJIĆ sin Jelene Anžujske je bio katolik On je oženio Mađaricu katolkinju Katalinu Arpad. Njegov sin i nasljednik Vladislav oženio je također Mađaricu Constanza Morosini.
MILUTIN NEMANJIĆ drugi sin Mađarice Jelene Anžujske, oženio je Anu Terter Bugarku koja mu je dala potomka kojeg je ovaj oslijepio. Milutin je oženio i bogumilku Jelenu, grkinju Jovanu Andjelu, Mađarsku katolkinju Jelisavetu Arpad koja je bila rođena sestra žene njegovog brata i petogodisnju Bugarku Simonidu
Njihov sin STEFAN DEČANSKI je oženio Teodoru Bugarku majku cara Dušana a polslije Mariu Palaiologinu. Ovoga Nemanjića je rođeni otac oslijepio a rođeni sin ga je ubio.
CAR DUŠAN je oženio Jelenu Bugarsku. Dušanu su i majka i očeva majka sa obadvije strane bile Bugarke.
UROŠ NEJAKI je oženio Anu Vlahinju – Bugarku. Njena sestra bila je udata za sina bugarskog cara Aleksandra.

CAR DUŠAN
Majka cara Dušana je bila Bugaraka a otac polu Bugar. Njegova majka Teodora je bila kći bugarskog cara Smilca. Njegovog oca majka Ana Terter je bila bugarska princeza – kćerka Georga Tertera bugarskog cara. Dakle čovjek je bio unuk i praunuk bugarskih careva. I pored toga o njemu Njegoš laže kad pjeva “zna Dušana rodit Srpka”. Dušanova tetka Ana Neda je bila imperatorica Bugarske. I njegova žena carica Jelena Bugarska je bila Bugarkinja. Okrunio se u do tada bugarskom glavnom gradu Skoplju. Skoplje je još za Samuila bilo glavni grad Bugarske. Njega su krunisali sveštenici iz srpske Peci i iz bugarskog Trnova i bugarskog Ohrida.

Nikada nije ratovao protiv Bugara i do večine zemlja se dočepao na osnovu nasljestva bugarskog Jezik kojim je pisao svoj zakonika je današnjim Srbima nerazumljiv i visestruko bliži bugarskom nego bosanskom jeziku kog su moderne Serbi prozvali srpski. Sam Dušan pisao je povelje na grčkom jeziku i potpisivao na grčkom, njegov zakonik pocine Rijećima “Kodeks velečasni u Kristu ljubljeni, makedonski (u nekeim prepisima piše grčki) car Stefan, srpski vladar, bugarski, mađarski, vlaški, dalmatinski, Arbanaški, i mnoge druge regije i zemlje.” (Lj. Stojanović, Stari srpski zapisi i natpisi) trona.

Car Dušan je ukinuo srednjovjekovnu srpsku državu Rašku. On se, nakon što je dobio u nasljedstvo mnoge bugarske zemlje, proglasio carem Grka, Srbe Bugara i Arbanese. Inače Dušanovo carstvo je trajalo samo 9 godina od 1346–1355. Njegovog sina Uroša nejakog osamostaljena lokalna vlastela nije priznavala te možemo reci da se Dušanovo carstvo raspalo sa Dušannovom smrču.
Nije samo Dušan ženidbom stekao bugarsku titulu i posjede, njegov polubrat Simeon Paleolog, je zendbom za kćerku Iōannēsa Komnēnosa Doukasa, Komnenu Angelinu postao vladar Epira. Titulu vladara Epira je kasnije stekao Toma Preljubović (Thōmas Komnēnos Palaiologos) na isti način ženidbom za kćerku Simoenovu. To je u to vrijeme bila sasvim normalna pojava. Srpski istoričar Luka Mičeta nedavno je objavio do sada siroj javnosti nepoznatu činjenicu da je car Dušan neuspjesno pokusavao svoju kćerku da uda za turskog cara Murata

Bio je žestoko krvoločan poznat po takozavanom micubisenju kazni iz njegovog zakonika gdje se uzareno zeljezo prislanjalo na lice zrtve ćime mu se cijelo lice potpuno nestajalo. Hiljade ljudi je Bugarskom i sjevernom Grčkom hodalo bez lica i ociju u vrijeme ovoga krvnika. 1331 u Zvečanu godine ubio je rođenog oca Stefana Dečanskog (srpskog svetca koji je napravio manastri Dečani).

Među srpskim nacionalističkim kvazintelektualcima postoji teorija da je ime Stefan (Stjepan) u stvari neka Nemanjićka titula. Pa prema tome ko god na ovim prostorima nosio to ime bio je Srbin. Stefan je inače grčko ime Στέφανος (Stéfanos) Devet rimskih papa je za sebe uzelo ime Stefan. Tri “hrvatska kralja” bili su Stjepani prije nego je Nimani (Nemanjići) i stupila na istorisku scenu. Pet je Mađarskih Stefana (Istvan) od kojih cetvorica prije nego se pojavio prvi Nemanjić Stefan. U doba Skenderbega albanski katolički biskup zvao se Stefan. U doba Nemanjića tri su Stefana vladala Moldavijom te ta teorija nema blage veze sa istinom.
Inače interesantno je da ni jedan Nemanjić nije umro kao kralj prirodnom smrču niti u herojskom boju za svoju zemlju. Svi Nemanjići su zbačeni ili ubijeni od strane drugih Srba. Stefan Nemanja, Stefan Nemanjić i Milutin su zbačeni i umrli u manastirima. Stefan Uroša Nejakog su ubili Srbi, Car Dušan je otrovan u Devolu (današnja južna Albanija), Stefana Dečanskog je ubio njegov sin Dušan, Stefana Konstantina je ubio njegov brat Stefan Dečanski, Stefan Uroš je umro u zarobljenistvu u koji ga smejstio njegov sin Stefan Dragutin, Radoslava je zbacio Vladislav a Vladislava je silom zbacio i zatočio Stefan Uroš, Konstantina je razapeo njegov brat Stefan Dečanski. Braća Uroš i Dragutin su ratovali oko trona i oko Dragutinove žene . Isto su činili i Stefan Nemanjić i njegov brat katolik Vukan koji su jedan drugog zbacivali sa trona a Stefanova žena Eurdokija je isla od jednog do drugog brata.

NEMANIĆI I BOSNA
U cijelom period postojanja nemanjičke države od Nemanje do Dušana Raška nije zavladala ni jednim dijelom Bosne. Kada u 12 stoljeću Stefan Nemanja napravio srpsku državu njegova država se u svom največem usponu, u vrlo kratkom periodu, prostirala od Drine do Niša. sveti Sava je Nemanju nazvao “autokratom i vladarom cijelokupne srpske zemlje”. Dakle čak i tvorac srpstva sveti Sava, poznat po svojim pretenzijama na albanske i bugarske krajeve, je znao da Bosna nikada u svojoj istoriji nije bila srpska zemlja.

U Zahumlju su kratko vrijeme zahumski knezovi bili u vazalnom odnosu ćas prema Nemanjićima ćas prema Vizantiji ćas prema Mađarima ali je još davne 1326 bosanski ban Stjepan II Kotromanić taj bogumilski kraj oslobodio i trajno pripojio Bosni.

 

Prepisano iz knjige:Nesagoriva Bosna  u vjecitoj vatri.Autor nisam ja

Čitaj više

Možda vas zanima...