Nedjelja, 3 Decembra, 2023

Kult licnosti: Khan Krum (800-814)

Share

Krum dolazi na vlast oko 800 godine. Neki kazu 799, dok je Irena II vladala Bizantom, koja ce 802 biti protjerana od novog Bizantskog cara Niciforusa 1. Te 800 za Zapadno-Franackog kralja je krunisan Karlo Veliki.

Kako su titule Cara bile proglasavane od 330 godine, i kako je samo jedan mogao da bude car na zemlji, to je bilo ravno izdaji, postojanje dva cara.Od 330 godine, careve je obicno proglasavao Bizant, i samo Bizant je imao pravo da proglasava careve.

Nakon 797 godine, kada Irena II dolazi na vlast, mnoge Pape su sokirane da je zena vlasnik svih dobara bozjih na zemlji. Oni se 800 godine, odlucuju na potez proglasavanja Karla Velikog, za Zapadno-Franackog Kralja.

Te godine, dolazi na vlast jedan mali bradati pagan. Njegove ime je Krum.Krum ili Khan Krum je bio Bugarski Khan. Bugari na ovo podrucje dolaze oko 600 godinem ali sila su tek postali za Kruma.

Krum pali i zari Dobrudzom, i prosiruje svoje Bugarsko carstvo. Prvo se obracunava sa Irenom, u par malih bitaka, ali kako Irena bijase poslana u samostan na Princeza Otoku.

Na rec dolazi Nicifor. Nicifor je bio religiozni fanatik, koji nije dopustao pogresno sliikanje freski, i obicno je uz ljubiacaste cicme Basilea, imao i krunicu koja ga je stitila od pagana.

Nicifor i Krum ratuju od 802-811 godine.

808 godine, oni sklapaju mirovni ugovor.Plan je bio da Krum dodje do vrata Konstantinopola, ali odjednom vrata se zatvorise za njima. No, Krum divljak kakav je je i bio, uspijeva pobijeci. On se zaklinje da ce imati glavu Nicifora 808 na pladnju.

811 godina i bitka kod Vratnica. Dan je 24/7/811.

Zadnji dan Niciforusa 1 zivota. Dolazi do planinskog prijelaza Vratnica. Bugari su bili nomadi i nisu nikad imali obicaj da ratuju u polju, nego u gorama. Nicifor dolazi.On kruzuje Kruma.

Krum je u teskom polozaju. Odjednom strijelice pocese da lete. Lete i lete na 1000 komada. Macevi sjecu. Krum dolaze i jednim ostrim zamahom sablje. Sjece glavu Niciforu.

Poslije toga je zgulio mu lobanju i iz njegove glave pio vino do kraja zivota, tj do 814 godine.Za njegova vlast, i vlasti mu sina Omurtaga, Bugarsko carstvo je bilo najvaznije carstvo Balkana.

 

Čitaj više

Možda vas zanima...