Subota, 9 Decembra, 2023

Sanica porijeklo naselja

Share

Nije dokazano, ali postoje misljenja da je Sanica jos u srednjem vijeku bila zupa.Pouzdaniji su stavovi da je Sanica u upravnom statusu jedno vrijeme bila u sastavu Mrenske, a kasnije zupe Brnjice-Banice, gospodara drevnog Kljuca. U tome nam svjedoce vec spomenuta presuda Hrvatinovog sina Vukosava iz 1305 godine i povelja iz 1315 godine.

Presuda Zupana Vukosava u sporu izmedju Obradovog sina Vuka sa svojom rodbinom, radi Sanica, a u ovom kratkom sadrzaju: Hrvatinov sin Vukoslav objavljuje da Vuk, sin Obradov, ima parnicu sa svojom porodicom radi Sanice (quod guidam Vilk fililus Obradi abuit causam cum sua de Zenicha ante nobiles viros). Prema tome izgleda da je postojalo pleme Sanicko i da je dolina rijeke Sanice bila sanicka plemenska zupa.

Da, navedeni podatak, zaista ima osnove, dokazuje jos jedan pravni akt, u kojem se kaze, da na podrucju Sanice, malo ima potomaka starosjedilackog stanovnistva, odnosno stanovnistva koje je ovdje zivjelo prije Turskih osvajanja. Jedino se spominje porodica Obradovica u povelji presude Vukoslava Hrvatinica, kljuckog kneza 1315 godine.

Sanica je skoro u cijelosti okruzena sumovitim padinama Grmeca, a prostire se na povrsini od 129.83 km2. Teritorija Sanica obuhvaca naselja: Sanica, Sanica Donja, Sanica Gornja, Mijacica, Medjedje Brdo, Biljani Donji, Biljani Gornji, Presjeka Donja, Presjeka Gornja, Budelj Gornji, Zavolje, Pistanica, Korjenovo.

Čitaj više

Možda vas zanima...