Subota, 9 Decembra, 2023

Plav i Bosnjaci: porijeklo prezimena

Share

Plav i Gusinje:

1. Šalje
1.1. Omeragici
1.2. Cauševici, Plav (Doselili 1861. g. iz Brovice (Ðakovica), porijeklom su Šalje)

Utemeljivaci i osnivaci danasnjeg Gusinja su Omeragici. Prvi koji je primio Islam dolaskom Turaka u ove krajeve 1455. godine je Omeraga Salja, a  njegovo ime bjese Deda Salja, katolicke vjere, Albanac. Tadasnje turske vlasti dadose Omer-agi velike posjede u Gusinju i Plavu.  Omer-aga imao je dva sina, Hasan-agu i Tahir-agu.  Hasan-aga napravio prvu kucu iznad rijeke Grncara i osnova Omeragica mahalu u Gusinju, a njegov brat Tahir-aga osnova Omeragica mahalu u Plavu. Bili su jako odani turskoj vlasti i kod Turaka dobise veliki ugled kao i kod   starinskog   ilirskog stanovnistva. Zbog velike odanosti turskoj vlasti djecu Omer-age poslase u Istambul na skolovanje i tako potomci Omer-age postase dizdari (upraviteiji) Gusinja, Plava i Bihora od 1461 – 1590.  Omeragici su Salje, ilirsko pleme, nacionalno  se  izjasnjavaju Bosnjacima. Dali su veliki broj visoko obrazovanih ljudi.  Iz turskog perioda cuveni su Smail­aga i Adem-aga Omeragic.

1.3. Šaljani – u Brezojevici iz Šalje u Albaniji.

2. Turci
2.1. Bašagici
2.2. Bumbarevici
2.3. Kapidžici
2.4. Hodžici
2.5. Koke – iz Anadolije.
2.6. Pejici
2.7. Selimovici
2.8. Cauševici, Gusinje
2.9. Šehovici
2.10. Bardakici – po drugima su Kuci
2.11. Banderi – ranije poznati kao Smahionovici (Smajljevici), porijeklom su iz Anadolije.
2.12. Cirikovici, ogranak su im Ðutovici i Olevici – iz Anadolije
2.13. Birulici – Plav
2.14. Smakocevici
2.15. Sadici
2.16. Šestovici – Gusinje, prešli iz Kiceva kod Bijelog Polja.

Sa osnivanjem Gusinja prema turskim tefterima iz 1461. u Gusinju su zivjela turska plemena  Basagi, (Basagici), Bumbari (Bumbarevici), Kapidzi (Kapidzici), Hodze (Hodzici), Koke, Peji (Pejici), Selimi (Selimovici) preci  velikog bosnjackog knjizevnika,   Mehmeda Mese Selimovica.  Causi (Causevici), Sehu (Sehovici) Bardaki (Bardakici), Banderi, Cirik (Cirikovici), Biruli (Birulici), Smakoli (Smakocevici), Sadi (Sadici), Sestani (Sestovici).   

2.17. Šabanagici
2.18. Redžepagici
2.19. Pašici

Omeragici gube vlast dolaskom Veli-bega 1590. godine koga je skadarski vezir imenovao za glavnog dizdara Gusinja i Plava. Veli-beg je iz provincije Horosan koja je bila u sastavu Otomanske turske imperije, a danas ta provincija pripada Iranu. Veli-beg je imao tri sina: Ahmed-bega, od njega su Sabanagici, Redzep-bega, od koga su Rezepagici i Ibrahim­-pasu, od koga su danasnji Pasici.  Sabanagici su izumrli smrcu velikog junaka A1i-pase Gusinjca 1885. godine.

Od Ibrahim-pase ostala je jedna porodica Pasica u Gusinju (Mustajbega i Dzeladin-bega Pasica).  Redzepagica ima nekoliko hiljada koji vode porjeklo od ove velike begovske porodice.  Iz ove ugledne begovske porodice poniklo je na stotine visoko obrazovanih ljudi, (akademika, nekoliko doktora nauka, visokih oficira, diplomata, advokata, knjizevnika…)

Redzepagici su turskog porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.  Odigrall su veliku ulogu u sirenju islama na ovim prostorima.  Bili su gospodari punih 400 godina od Vrmose do Sjenice.  Iz ove porodice ponikie su tri pase: Ibrahim pasa, Mehmed pasa i Ali pasa.  Bili su u prljateljskim vezama sa Corpasicima i Hajdarpasicima u Bihoru, a takodje i sa Mahmutbegovicima u Peci.  Danasnji Begoli u Peci su potomcl Mahmutbegovica).

Po najstarijem predanju kod naroda ovog kraja pominju se Kurd-Mehmed i njegov brat Kurd-Ali-beg. Sam termin “kurd” asocira da su oni odnekud dosli i da su dio turskih velikodostojnika koji su sa svojom vojskom dolazili na novoosvojena podrucja. Medjutim, prema nekim zapisima, preci Ali-pase Sabanagica, poznatijeg kao Ali-pase Gusinjca, su zapravo porijeklom iz sjeverne Albanije. U tim zapisima pominje se da je zivio neki Velija, koji je imao tri sina: Sulejmana, Sabana i Redzepa. Od najstarijeg, Sulejmana, su postali Sulejmanpasici ili samo Pasici, koji danas zive u Gusinju; od Sabana su Sabanagici, znaci preci Ali-pase Gusinjca, a od Redzepa su danasnji Redzepagici. Potvrda za ono sto se navodi u tim zapisima je cinjenica da Pasici i Redzepagici jos nijesu sklopili brak izmedju sebe, zbog navedene rodbinske veze.

Ali-pasa je Nahijom (Nahija se zvala citava oblast od Gusinja do Budimlja) vladao pune 44 godine. Od njega je duze vladao samo kralj Nikola, na Balkanu.

Otac Ali-pase Sabanagica, Hasan,zbog nesposobnosti, vladao je samo godinu dana. Cak mu je iguman Djurdjevih stupova, Mojsije Zecevic, rekao: “Doci cu i zapalicu tvoje dvore i babove, jer je tvoj babo moje.”

Hasan je sin Djul-bega, a on sin Mehmed-begov.

2.20. Muljkovici – od Cirikovica, došli iz Anadolije.

3. Kuci
3.1. Bardakici, iz Stijepa kod Zatrijepca, ogranac Šcepala, iseljeni za Gusinje.
3.2. Šabanagici
3.3. Redžepagici
3.4. Pašici

Šabanagici – Porijeklom iz Grijema kod Skadra.
Redžepagici – Iz Koca (Kuci) prešli kod Gusinja, pa se jedni prozovu Šabanagic, a kod Plava kao Redžepagic – Gredic, a drugi kao Dizdarevic i kasnije preseljeni kod Rožaja kao Redžepagic. Od jednih u Plavu i kao Gradanin. U Viševo i Prnjavoru (Redžepagic).
Pašici – potomci VEli-bega iz Grijemira (Ženmir), Skadar, kao ogranak Redžepagica kod Plava.

3.5. cekici – Kuci iz Burze kod ZAtrijepca, iselili u Gracanicu i Plav.
3.6. RAdoncici – kod Gusinja, ogranak Adžijatovica.
3.7. Koljenovici
3.8. Lukovici – ogranak Radoncica, VUjoševica iz Orahova u Kucima. Od njih su kod Gusinja, u Rudom Polju i Metehu (Plav).
3.9. Abdici
3.10. Rašici
3.11. Malagici

Radoncici i Koljenovici: doseljeni u Gusinje 1636. godine.  Pripadaju plemenu Kuci iz Orahova, ilirskog su porijekla, nacionalno se ojsecaju Bosnjacima.  Njihovi rodjaci su Lukovici, Abdici, Rasici i Malagici.  Iste godine primili su Islam i doblil od bega Sabanagica planinu Bor i Bradu vezirovu.  Najvece su pleme u Limskoj dolini (ima ih 10.000 zajedno sa Koljenovicima).  Imaju veliki broj obrazovanih ljudi.  Iz plemena Koljenovica ponikao je Dzafer ­pasa veliki vojni strateg Osmanske imperije.

3.12. Nikocevici – U Kucima grana Mrnjavcica, od kojih su u Zagradu (Gusinje), Zatrijebcu (Kuci) i kod Kosovske Mitrovice. doseljeni u Gusinje 1645. godine, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primili su Islam.

3.13. Sujkovici, Koce (Kuci) i kao Neculovic, zatim Redžic, Mekulic-Mekulovic, Ulic (u Gusinju), Šarkinovic, od kojih su kasnije u Plavu. MEKULIc – kod Plava i kasnije MEKULI 1913. g. ogranak Sujkovica-Nuculovica, grana Nenada u Kucima.
3.14. Kurtagici, ogranak Pasuljevica iz Koca (Kuca), preselili kod Gusinja i jedni kao Seferagic.
3.15. Šarkinovici, u Pravu i Brezojevicama 1820. g. od Kuca.
3.16. Kikovici, kod Plava (1660. g.) iz Kuca, i kao Žiga.
3.17. Bajrovici
3.18. Bicici, Gusinje
3.19. Lalicici, kod Gusinja i Plava i Lazama, Dolji, Dosudu i Akanju, Crmnici, došli iz Koca (Kuca).
3.20. Mrkulici, Krivodoljani, porijeklom iz Kržanje u Kucima, prešli kod GUsinja i Plava.
3.21. Šabovici – 1878. g., jedni od Ðurdevica predu kod Plava i Gusinja (1856. g.) gdje su kao ŠABOVIC, te od njih su u Kosticima, Bogacima i Brestoviku (Bijelo Polje), od kojih su KALAC kod Rožaja i BEGANOVIC u Podgradu (Rožaje).
3.22. Redžici – ogranak SUjkovica u Plavu, Rudom Polju i Brezojevici.
3.23. Redžematovici – od Koca (Kuca), od njih su u Prnjavoru kod Plava (1860. g.).
3.24. Ferovici – kod Plava i Bijelog Polja, jedni kao Šabovic, ogranak Ljuhara iz Fundine u Kucima.

Sujkovici, Kurtagici, Sarkinovici, Kikovici, Bajrovici, Bicici, La1icici, Mrkuljici, Sabovici, Redzici i Redzematovici doseljeni su u plavskogusinjski kraj 1595. godine.  Pripadaju plemenu Kucima, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.  Iste godine su primili islam.  (Cuveni junaci Ramo Sujkovic, Omer aga i Zejnil aga Kurtagic, Murat Bajrovic, Mehmed i Jusuf Lalicic, Dino Mrkuljic, Jakup i Hasan Ferovic).  Basici i, Jevrici i Lalici doseljeni u Gusinje 1550. iz Ljesa.  Ilirskog su porijekia, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.

3.25. Nekovici
3.26. Miljevici
3.27. Hadžialjevici
3.28. Gacevici
3.29. Damjanovici, Gusinje i Laze
3.30. Ðurkovici
3.31. Ðukanovici, u Plavu, od Bakocevica iz Kuca

Nekovici, Miljevici, Hadzialjevici, Gacevici, Damjanovici, Djurkovici i Djukanovici  doseljeni 1711. godine.  Pripadaju Kucima, ilirskog porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.

3.32. Pirovici – Ducici i Koce (Kuci), u 18. vijeku prešli u Gusinje, a drugi u Srbiju.
3.33. Medunjani – kod Gusinja i Plava, kasnije i kao BEškovic, doseljenici iz MEduna (Kuca), a jedni otišli u Rožaje pa u Istok (Metohija).
3.34. Beškovic – Plav, i kao Dreškovic, došli iz Meduna.
3.35. Suljici
3.36. Pepici – ogranak Vujoševica (Ðurdevica) iz Kuca, i kao Ibricevic kod Gusinja.
3.37. Kucevici – Prnjavor kod Plava, porijeklom od Kuca.
3.38. Derviševici – Zatrijebac (Kuci), od njih su u Plavu, Lazu, GRncaru i GUsinju. Odatle jedni u Berane.
3.39. Nuševici – iz Krivog Dola (Kuci), prešli kod Plava i GUsinja.
3.40. Krcici – u plavu i okolini doselili se iz Kuca (oko 1860. g.), ogranak Govorkovica iz Kuca.
3.41. Miljevici – došli iz Ledina u Kucima.
3.42. Neljevici-Neljkovici, god Gusinja, porijeklom iz UBala (Kuci), ogranak Mrnjavcevica.
3.43. Jakupovici – Dosude kod Gusinja
3.44. Seferagici – ogranak Kurtagica
3.45. Džurlici – iz Koce (Kuca)
3.46. Dreškovici – iz Kuca
3.47. Hadžijic-Baletic – Plav, iz kuca
3.48. Husovic – Meteh (Plav) iz Kuca.
3.49. Mackic – iz Koca (Kuci) kod Podgorice, prešli u MEteh i Prnjavor kod Plava.
3.50. IBric – OGranak Mackica, Kuci.
3.51. Purišici – iz Jabuke i Koce (Kuci), srodnici sa Ivanovicima, Marima, Ivancevicima (od njih su Cucovici) u Fundini (Kuci); u plavu kao Berulici.
3.52. Berulici
3.53. Reckovici – U Plavu, iz Bezjove i Zlatice u Kucima.
3.54. Palavrtic-Palavrt – u Dosudu, Zagradu kod GUsinja, Gornjoj Ržanici i Metohiji – od Kuca.
3.55. Grgovic – u Plavu, iz Kuca.
3.56. Hadžimušovic – u Plavu, srodnici Ferovica, Durovica, Jadadica i Šabovica.
3.57. JAdadici – Plav.

4. Bjelice
4.1. Bektaševici – Dolja i Kruševo
4.2. Loncarevici – ranije Milic, kao i Bektaševici.

Krajem 1495. godine Gusinje naseljavaju Bekteci (Bektesevici) iz Rijeke Crnojevica.  Kao muslimani su dosli u Gusinje ilirskog porijekla su i nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Mulici i Kobilici su od Bektesevica i jedan su rod.  Dali su veliki broj ucenih ljudi (sin Abdulaha Bektesevica, Ejup Bektes rodjen u Gusinju u vrijeme Kemal pase Ataturka zavrsio je visoke vojne sko1e u Njemackoj za vojnu industriju i bio je ministar u vladi Turske u periodu od 1929 – 1933.).

Staro prezime Milic ili Memcevic. U Bjelicama (Cetinje) tri brata predu u Banjkanje kod Zatrijepca (Kuci) gdje su od njih Nektaš i Bektaševic, i jedan prede u blizinu Gusinja. OD Gusinja neki preselili u okolinu Novog Pazara.

5. Hercegovci
5.1. Cekici

Cekici: doseljeni u Gusinje 1625. godine iz Hercegovine.  Stara vlastelinska porodica iz doba Kulina bana i Herceg Stjepana.  Ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.  Primili Islam 1540. godine.  Dolaskom u Gusinje beg Sabanagic dodjeli Cekicima planinu Va1usnicu, Kosticu i Herlec i danasnji prostor od Cekica dzamije do Ali pasinih izvora.  Bili su veliki junaci, imali su najbolju konjicu na prostoni Sabanagica nahije, najbolje muzicare i pjevace, trgovce i zanatlije.  Ucesnici su mnoglh ratova u Osmanskom carstvu.  Od Gusinja do Jemena, od Gusinja do Budirna, od Gusinja do Kavkaza i od Gusinja do Moreje.

6. Hoti
6.1. Hoti, doseljeni u Gusinje 1645. godine, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primili su Islam. Bili su veliki ratnici u doba kraljice Teute i Osmanliskog carstva. Hoti su veliko pleme u Gusinju, a Grude, Kastrati i Nikocevici su malobrojni. šPrvobitno OT – HOT, došao predak Lazar Keca iz Pipera, i njegov predak je bio iz Kceva-Ceva od Ozrinica.

7. Grude
7.1. Grude, doseljeni u Gusinje 1645. godine, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primili su Islam. U Grudama (Tuzi) poticu od potomaka Ðon Sume, od njih su kod GUsinja, kod Plava.

8. Kastrati
8.1. Kastrati, doseljeni u Gusinje 1645. godine, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primili su Islam. U Gusinju, Višnjevu i Kruševu.

9. Lješani
9.1. Bašici, kod Plava i varoši doseljeni sa Baše kod Lješa u Albaniji, pa ovdje jedni kao: BAŠA, ili BALŠIC. Isto tako je i kod Gusinja, odatle jedni otidu u Zoranice, Bistrica kod BIjelog Polja.
9.2. Jevrici, po majci Jevri iz porodice Bašic.
9.3. Lalici, u Bogajicima kod Plava, doseljenici iz Skadra.

Basici i, Jevrici i Lalici doseljeni u Gusinje 1550. iz Ljesa.  Ilirskog su porijekia, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.

10. Klimente
10.1. BAlici
10.2. Musici
10.3. CAnovici, u Plavu, Bogacima, Višnjevu i Ðurickoj Rijeci.
10.4. Vukelji
10.5. Ljajici
10.6. Musici – od Klimente

Balici, Musici i Canovici su Klimente, ilirskog prorijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, doseljeni u Gusinje 1698. godine iz Vuklje.

Vukelji – doseljeni u Gusinje 1675. godine iz Vuklje, Klimente Ilirskog porijekla, osjecaju se Bosnjacima.  Cuveni junak iz ovog plemena Ibro Vukelj, ucesnik bitke na Noksicu 1879. i na Grebenu 1911.  Beg  Sabanagic dodijeho je selo Dolju Vukljima

10.6. REkovici – u Bogajicima (Plav) doseljeni (oko 1858. g.) iz Klimenata (Albanija) 1875. g.
10.7. Rugovci – ogranak klimenata iz Rugove, od kojih su u Akanji i Viševu kod Gusinja, te Vojnom Selu i Babinom Polju.
10.8. Lekovici – u Gornjoj Ržanici i Vojnom Selu kod Gusinja, porijeklom Klimente-Vuklje iz Sj. Albanije.
10.9. Salici – u Skicu kod Gusinja, od Klimenata.
10.10. Sinanovici – u Plavu, ranije poznati kao Kutevici, živjeli u Kucima u 16. vijeku.
10.11. Vucetovic-Vusanj, Ðonbalic,Zosovic – iz Vuklji u Klimentama (S. Albanija), doselili u Ðuricku Rijeku, odatle u Vusanje i druga mjesta.

11. Bokeci
11.1. Deljani, i kao Delji – Bokec – Bonkec i Denjanin, ranije bratstvo u Zatrijepcu, potomci Delje, i kao Jusufdokic i Piralic u Zeti, Dinoši (Tuz), Peci. Od njih su u Plavu i Gusinju. Porijeklom su iz Hercegovine, a jedno vrijeme živjeli su u Bajicama (Cetinje).
11.2. Ljucevici-Lucevici, iz Donjeg Zatrijepca iz Kuca, došli u Kruševo (Gusinje).
11.3. Pjetrovici, ogranak Ðuravcevica (Bonkeca), u Bonkecima i Budezima (Budeca), Zatrijebac, od kojih su prešli kod Gusinja i u Plav oko 1861. g.
11.4. Ferhatovici, Bonkeci iz Zatrijebca, Kuci, prešli u Budovicu, Gusinje i Vojno Selo kod Plava.
11.5. Ðeševici, Plav i Bojagici.

Deljani, Ljucevici, Pjetrovlci, Feratovici i Djesevici – doseljeni u Gusinje 1699. godine, pripadaju plemenu Bokeci, Ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primill su islam.

12. Piperi
12.1. Pirovici – Ducici i Koce (Kuci), u 18. vijeku prešli u Gusinje, a drugi u Srbiju.
12.2. Šujaci – i kao Šujica, iz Pipera u GUsinju.

Pirovici i Sujaci doseljeni su u Gusinje 1711. godine.  Piperi su, ilirskog su porijekla, ocjecaju se Bosjacima.

12.3. Jasavici – ogranak Novica, preseljeni u Prnjavor kod Plava.

12.4. Todici

13. Nepoznato
13.1. Srdanovic – Velika i Komorani kod Plava i Gusinja, Meteh i Jari (Plav) 1855. g.c srodnici su im u Istinicu (Pec).
13.2. Ahmetovici – Gusinje
13.3. Ibrahimagici – porijeklom iz Skadra
13.4. Kobilic – Gusinje
13.5. Julevic – Gusinje
13.6. HAdžialjevici – gusinje
13.7. Toskic – grncar kod Gusinja
13.8. Ahme(t)mulic – Plav
13.9. Aksalic (Haskalic) – Plav i podrucni Skic, Brezojevice, PRnjavor, došli iz Kolašina 1880. g.; Luge i Murino, gornje Polimlje.
13.10. Bajraktarevic – Plav i okolina.
13.11. BAkovici – PRnjavor-Plav
13.12. Cecunjanin – Bogajici-Plav
13.13. Dešici – Plav
13.14. Gutici – Komorac i Prnjavor
13.15. Hadžovici-Mujovici – Plav.
13.16. Iz Žabljaka na Skadarskom jezeru, došli u Plav.
13.18. Kolašinac – došli iz Kolašina, u Plavu
13.19. Markovic – Vojno Selo, Plav
13.20. Mehmedovic – Vojno Selo, Plav
13.21. Metjahic – Hakanje, Vojno Selo, Plav.
13.22. Mustafalic – Plav
13.23. Šahmanovici – ZAvršje i Ðuricka RIjeka kod Plava.
13.24. Šiljkovici-Behrovici, u Plavu
13.25. Selimanjin – Plav.
13.26. Šarovovic – Plav, Ðuricka Rijeka, Bogajici.

14. Bratonožici
14.1. Muminovici – Rastoke (Nikšic) u Brskutu, ogranak Cadenovica. U Plavu.
14.2. Durakovici – Plav i Gusinje, od BUkumira.
14.3. Novovici – iz Jablana u Bratonožicima, Gusinje.
14.4. Ziljkici – ogranak Cadenovica u Bratonožicima, prešli u Plav i Vojno Selo.

15. Bjelopavlici
15.1. Tošici – ogranak Pešica u Prnjavoru (Plav)
15.2. Kadici, njihov ogranak su Mulamekici.
15.3. Mulamekici
15.4. BAšuljevic, od Pešica iz Bjelopavlica, jedni se preseliše u Kuce, pa u Zatrijebac, a onda u okolina Plava i Berana.
15.5. Pupovici – U Prnjavoru i okolini Plava, porijeklom iz vršegrmaca u Bjelopavlicima; ogranak Pešica; živjeli u Kucima.
15.6. Kojici – Prnjavor (Plav), ogranak Pešica iz Jovanovica u Bjelopavlicima, preselili u 18. vijeku u okolinu Plava zajedno sa Pupovicima.

16. Starosjedioci
16.1. Jarovici

17. Vasojevici
17.1. Kacamakovici – ogranak Culafica, u Plavu, od Vasojevica.

18. Cuce
18.1. Kandici – Kandici, Elezovici i Draganici su od tri brata, od njih Kandici žive u Metehu, Skicu i Komoraci.

19. Rovcani
19.1. Markišici, u Vojnom Selu i Plavu.

20. Ceklin (Rijeka Crnojevica)
20.1. Ogranak Osmancevica (Ðuricana), doseljenika od Rijeke Crnojevica, ranije Ðuraševic, žive u Prnjavoru (Plav); od njih su u Plavu Osmancevici.
20.2. Gavazovici.
20.3. Osmancevici

Gusinje je podijeljeno po mahalama. Najstarija je Omeragica, pa Bektesevica,  Ibrahimagica, Cekica, Radoncica i Hotska.

Plavljani i Gusinjani najbolje su se osjecli pod upravom Bosne, jer su dosli u dodir sa narodom srodnim po vjeri, jeziku i krvi.  Zato svoj jezik nazivjau bosnjacki.

Ovi podaci i zapisi uzeti su iz knjige – geografija kosovskog vilajeta, objavljena u Istambulu 1852. godine iz poglavlja Karada ve Ordu (Cma Gora i narod, str. 78, 79, 80, 81, 82, i 83. Autori knjige Rifat Basa i Salih Akaj.  Knjiga  je  napisana  na staroturskom jeziku.)

Svi istorijski izvori govore da su Bosnjaci, Albanci i Crnogorci ilirskog porijekla.  Jedan dio Albanaca srbiziran je, a to su: Nemanjici, Balsici, Mrnjacevici, Crnojevici, Bjelopavlovici, Karadjordjevici, Kastratovici i Vasojevici, itd. To je ucinjeno pod uticajem ruske i carigradake patrijarhije koja je slavizirala i asimirala veliki dio ilirskog stanovnistva.

Čitaj više

Možda vas zanima...