Obicaji i etnologija Bosnjaka Sandzaka

Share

Dobar dio Sandzackih Bosnjaka, posebno oni sa Pesterske visoravni, je Ilirsko-Albanskog porijekla. Samo na Pesterskoj visoravni nalaze se prezimena poput: Fijulj, Skrijelj, Fijuljanin, Part, Pepic, Kolj, Koljevic, Koljendar, Sain, Surt, Kurt, Aliv, prezimena Ilirskog etnosa i etnologije, koja su se slavizirala a neka i ne.

Njih je doveo na Sandzak, Mehmed Pasa Corovic Nevesinjac oko 1700 i neke godine. Nakon Beckog rata 1683-1699, na prostoru gdje danas Pester, zemlja je opustjela, jer tu je prolazila Austrijska vojska za Pikolominija, koji je zapalio Skoplje.

Kako su begovi imali problema sa opustjelim selima, posebno Cor Pasa Nevesinjac, Sandzacki beg i upravnih, oni su odlucili da Katolicke Klimente, i Malesore, iz danasnje Malesije Madhe i Sjevera Albanije nasele na te krajeve. Ti ljudi su bili katolici, do 1800 godina, pa se i danas javlja kripto-krscanstvo medju njima, bogumilizam. Svi do redom, su tvrdi Bosnjaci na Pesteru, bivsi Albanci. Od Aliverovica, do Ugla Sjenickog, Rasinovica i raznih naselja, koja su naselili Albanci.

Čitaj više

Možda vas zanima...