Mujo Hrnjica

Share

Mujo Hrnjica je rodjen na pocetku 17 stoljeca, oko 1600 godine. Imao je takodjer dva brata. Braca su mu se zvala Halil i Omer.

Pravo ime Muje Hrnjice, je Mustafa Turcalovic. Hrnjica mu je nadimak. Otac od Mustafa Turcalovica je rodjen u pokrajini Erzurom, danasnja Turska. Mati mu je kcerka Hurem Age Kozlice, Kninskog vladara za Otomana. Otac mu je ubijen, kada je Mustafa imao desetak godina. Sa, majkom seli u Udbinu jedno vrijeme, i onda dolazi da zivi u tvrdjavi Sturlic. Kasnije se selo u Veliku  Kladusu.Po predavanju, isao je na sastanak sa Bosanskim Valijom u Banja Luku. No, u Podzvidu, su harali neki banditi, i sve su ubijali. Tako je Mustafa prosao kroz klanac, i sve je razbojnike pobio. Kada je pasao cuo i vidio Mustafu u Banja Luci, odluci da ode u Kladusu, vidi kucu tog heroja. Kako Mustafa nije imao nesto zemlje, Pasa mu rece, koliko koraka napravis, tvoja ce zemlja biti.Tako i Mustafa uradi. Pasa, mu dade pare, a Mustafa obeca, da ce stititi Krajinu od nevjernika. Zajedno sa Taletom Licaninom, otpjevani su u junastvu i medju krscanima, citaj danasnjim Hrvatima.Mustafa Turcalovic je ubijen od istog jednog pakostog heroja Muje Katarice, u zasjedi. Naime Mustata, citaj Mujo je imao bezbroj rana od oruzja, ali nikad nije pogledao. Sam Mustafa je rekao, mene jedino zlatni metak moze da ubije. Tako, ga je Katarica ubio, zlatnim metkom.

Mujo Hrnjica i njegova zemlja su danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.Njegovi dvori na Pasinim vodama, je danas stara Tvrdjava Muje, koja je i danas u dobrom stanju Kladuse.

Braca Halil Turcalovic je ubijen u zasjedi kraj Banja Luke, zajedno sa Taletom Licaninom. Omer je ubijen kraj sela Korenica, od vlaskog vojvode Stojana.

Čitaj više

Možda vas zanima...