Krasulje kod Kljuca

Share

Krasulje dolaze od rijeci nesto sto je lijepo i krasno, isto tako znaci necim ukrasiti uljepsati i zbilja su Krasulje ukrasile grad Kljuc a posebno su krasne kada se krenemo uz brdo i dođemo do njihove krasne dzamije.

Donje Krasulje imaju kakvih 100 lijepih i krasnih kuća. Selo od Kljuca udaljeno 13 km a graniči sa naseljima i selima: Peci i Gornjim Krasuljama.

U mahalama Sadikovici, Carkici, Djuzici, Smajici i Fazlici zive uglavnom ta prezimena i jos: Delalovići, Topalovići, Jamakovići Frmići Bosnići i Kazići.

I ovdje ikao i u drugim selima kljucke opcine ima bunara kao sto su. Bunar Pod vrbom.Izvor voda gradina najbolja i najpoznatija voda za piće u ovim krajevima.

U Krasuljama se moze sijati psenica, kukuruz, grah i ostalo povrće a voće; šljive, kruške, jabuke i orasi uspijeva u njivama zvanim: Prisoje, Bastine, Glavice, Bare, Močile, Prilog, Ograde, Brda, Glavice.

Ovdasnja djeca idu u osnovnu skolu u Gornje Krasulje, to isto rade i džematlije pa i djeca kada idu u lijepu krasuljsku džamiju u Gornjim Krasuljama.

U Donjim Krasuljama postoi mezarje u kome se pokopavaju ovdasnji umrli.Postoji i šehitsko mezarje.
Hadžije su Delalović Ibrahim i Đuzić Hajrudin.

Prije rata u selu je bilo tri trgovine sada samo jedna u kući vlasnistvu Hakije Fazlica.

Najpoznatiji zidari i majstori su: Čarkic Džafer, Sadikovic Safet, ima tu još majstora iz Đuzića, Smajića, Fazlića i Čarkića.

Vile, grablje, kosišta i ostali ustreb i halate je znao praviti i popravljati Djuzić Izet.

Stolarsku radnju imali su Delalović Šefik i Delalovic Refik, gdje su svoje majstorstvo pokazivali kod pravljenja vrata, prozora i ostalih stolarskih umijeća.

Od običaja treba istaći, perušanje, komušanje, kapanje, igra džandara te momačka i djevojačka sijela u zimskim noćima.

Pošto je ovaj kraj čist i zdrav, sve vise se razvija nova grana zarade i privatluka a to je bavljenje pčelarstvom. Vrijedan i uspjesan pčelar je i Čarkic Fadil.

Za kraj spominjem i “doktora” z strahe (strave), Delalović Meleću, kojoj su mnogi krasuljčani i ne samo oni, dolazili da im salije olovo u čašu i iz toga vidi kakav im je to strah dosao i da tom strahom istjera iz njih stravu.
Krasulje su zbilja krasne, samo ih treba posjetit i uvjeriti se u tu ljepotu.

Krasulje je selo koje se obnavlja i polahko budi posle ratnih zbivanja. Kuće su sve popravljene, dovedena je nova voda i struja, kao i telefoni a asvaltiran je dobar dio puta, kroz Sadikoviće, Đuziće i Smajiće. U fazi je prikupljanje financijskih sredstva od mještana i onih iz dijaspore da se uradi i ostali dio puta kroz Čarkiće i Fazliće.

Čitaj više

Možda vas zanima...