Utorak, 5 Decembra, 2023

Iz historije Bihaca: naselje Kralje

Share

KraljeNaselje Kralje je jedini dio Bihaca, koji nije promjenio svoju etnicku strukturu.

Bihac je dobio status grada od kralja Bele IV oko 1260 godine. I Bihacki kapetani do 1592 su bili uglavnom Hrvati te Madjari.

1592 godine, godinu prije Sisacke bitke, dodje pred gradske zidine Vlah iz plemena Banjana Hasan Pasha Predojevic, pod gradske zidine, i poce da opsjeda najtvrdji grad, sve do Kupe.

Tako, utabori se on na brdu Debeljaca danasnjem i ceka opsadu Bihaca. Okruzuje on Bihac, samo krscanski branitelji bas nece na viru da predaju grad.Posalje lukavi Hasan Pasha Predojevic uhode u Bihac, koji se preobukose u krscansku odijelo. Tamo su sa gradjanima naselja Kralja, odrzali dogovor, ako ih pusta u taj dio grada, njihove crkve ce ostati, nece biti suznji Turcima, i moci ce bez prisile ispovjedati svoju katolicku viru

I tako dodje dan i noc. I pukose linije, bas u Kraljama Bihackim.Kada su branitelji vec skopcali da je Bihac pao, udje iz Kralja vojska  Hasan Pase Predojevica. Tamo je grof Lamberg, predao grad, bez ispaljenog metka, jer mu je Hasan Pasa svilene haljine dao zeni, zlatnika talirskih onih tvrdjih Turskih, a grof Lamberg, je to prodao sa uzitkom.

 

 

Čitaj više

Možda vas zanima...