Utorak, 5 Decembra, 2023

Historija Orizara

Share

Centralna Makedonija tacnije jugozapadno od Velesa,na udaljenosti od oko 6km, na padinama brda Bair lezi selo Gornje Orizare.Pored reke Topolke izmedzu dvije velike  Fabrike Svilarski kombunat Nonca Kamisova i Keramicka industrija Boris Kidric nalazilo se i Doljne Orizare. Medzutim zbog velikih vrucina koje su uobicajne u ovom dijelu Makedonije i samog mesta polozaja Doljneg Orizara,pored reke Topolke i velike koncentracije insekata pogotovo KOMARACA stanovnici ovog sela su morali da se isele i napuste Doljne Orizare.

Odkada se spominje Gornje Orizare nemam tacnih podataka isto kao da je selo TREBALO da nestane sa karte da nije bilo  NAS. Jos sa dolaskom Turka na Balkanu Orizare naseljavaju iskljucivo Turci.

Turci su bili vredan, posten i bogat  narod. Po Orizarskim Atarima kazu, da je uspevalo osim Urmi i Banana sve ostalo.

U Orizarima su zivjeli Suniti,koji su bili vecinsko stanovnistvo. Zbog toga je i za ocekivati da su i bogatiji bili. Imali su u sred sela veliku Dzamiju. Izgradili  su i veliku crkvu mada tada u selo nije bilo kriscana? Sa iseljavanjem Turaka za Tursku, ono malo pravoslavaca koje je ostalo neko vrijeme u Orizare, zapustili su je i razgrabili iz nje sve sto se ponijeti moze tako da je od crkve ostalo samo «Zapustena rusevina».

Jednu trecinu sela sacinavali su Siti. Oni su svoje Vjerske obrede obavljali u sada porusenu Tekiju, od koje je ostalo samo Turbe sa tri mezara. Sa njihovim boravkom u Orizarima izgradili su jos tri manja Turbeta koja su u starom groblju.

Poslije Drugog Svetskog Rata SFRJ je doijela zakon o iseljavanju onih Turaka za Tursku koji su u Turskoj imali nekoga. U pozadini tog zakona stajalo je iseliti SVE Muslimane (Turke) tamo gde him je mesto. Najaktivniji u realizaciji ovog zakona bijo je prvi TITIN zamenik Aleksandar Rankovic. Stradanja koja je nas jadni Bosnjacki narod preziveo od 1950 pa do 1968 su slicna onim sa dolaskom Austro-Ungarske vojske 1889-1904,onda od 1991-1995 u Bosni, ili 1992-1994 u Sandzaku. Tako da smo 1952g. putem za Tursku krenuli preko Orizara. U Orizarima se spominje prvi put 1952g. Familija JUSOVIC iz Priznja koji su dasli u Orizare «PUTEM SPASA». Danas u Turskoj zivi i radi preko 10 000 000 (milijona) Bosnjaka koji su iz tog vremana Odselili za Tursku. A samo kroz Otizare proslo je preko 200 000 koji sada zive u Istanbulska predgradza, Pendik, Kartal, Kucukoj, Alibejkoj, Besjusevler, Adaparar, Bursa, Izmir i po cijeloj Turskoj.

Oko 5 ooo je videlo NOVU SRECU u Orizarima gde i danas zive i rade.

Sa novim Stradanjima koje je zadesilo ponovo Bosnjake u Bosni, Sandzaku, Kosovu i Makedoniji menjamo kurs po nas sada mozete sresti po cijeloj Evropi,Americi,Africi,Aziji i Australiji.Za ilustraciju u Austriju nas ima 629 osobe odnosno 224 Familijeiz Orizara.

link

 

Čitaj više

Možda vas zanima...