Prijepis visokog carskog fermana iz 1751

Share

Prepis iz carske sluzbe Silahsora:

Plemenitom i cijenjenom musiru koji uredjuje svijet, koji osmisljava sve drzavne poslove, rjesava potrebe naroda, postavlja osnove pravednosti i srece, koji je obdaren miloscu Svevisnjeg, sadasnjem mutesarrifu Bosanskog ejaleta, mome veziru Abdi-pasi, neka mu Allah ucini velicinu trajnom, kada primi ovu visoku carsku naredbu, stavljam na znanje slijedece:

Ti si jedan od mojih najistaknutijih vezira, od najboljih i najpoznatijih, jedan medju najostroumnijim, koji ima rjesavati sva pitanja, pa u svakom pogledu zasluzujes milost i naklonost, zbog cega ti iskazujem svoju najvecu carsku milost svojim fermanom od 7 sewvala 1164 godine (29/8/1751) kojim sam ti dodjelio Bosanski ejalet, a koji ostaje i dalje na tebi. Tako je odluceno.

Po mom carskom fermanu, kao i do sada, Bosanski ejalet, sa Hercegovackim sandzakom, ostaje i dalje na tebi. Ti ces time, kao i do sada upravljati.

Naredjujem kako slijedi:

Prema carskom fermanu i dalje ces ostati valija Bosne sa Hercegovackim sandzakom, i kao i do sada njime upravljati. Ti ces odrzavati red, stititi raju i narod, i obavljati sve ostale povjerene ti duznosti u ime carskog velicanstva, i zalagati se na tome, koliko god mozes da se vise nad rajom i narodom, ne cine bilo kakva nasilja, i odstupanja od zakona. Toga se osobito kloni i cuvaj. Takvo to primi na znanje i osloni se na ovaj casni znak.

Napisano 7 sewwala 1164 godine(29/8/1751) u bogomsticenom Carigradu.

Autor: Salih Sidki Hadzihuseinovic Muvekkit
Knjiga: Povijest Bosne
Priredio: Jack/Anes

Čitaj više

Možda vas zanima...