Položaj Bošnjaka u Otomanskom carstvu

Share

Bosnjaci, ponekad kao i najelitnije snage Otomanskog carstva, su bili slati u daleke krajeva, ponekad protiv Safavidske Perzije, a poznati su po tome, u skrsavanju Arapskih buna tokom 18 stoljeca. Najpoznatije Bosnjacko mezarje na Africkom kontinentu se nalazi u mjestu Alzir, glavnim gradu Alziru. Mnogi Bosnjaci su bili uposleni kao tjelohranitelji i na Egipatskom dvoru. Jedini poraz Napoleona u njegovoj ”Egipatskoj

kampanji” je dozivljen od Dzezir Pasa, i Napoleon se divio tom covjeku, koji ga je porazio. Najveca katastrofa Bosnjaka izvan granica Bosne se je desila na Odzakovu 1730 tih godina, u vrijeme najvecih poraza Osmanlija.Nekih 17,000 Osmanskih vojnika je poginulo, uz mnogobrojne Ruse.

Sto se tice polozaja na dvoru.Otomani su Bosanski jezik cesto govorili, i bio je prican dosta kao i Arapski (govor vjere) i Turski (Nacije). Ipak najvecu tragediju Bosnjaci dozivljavaju nakon 1878, kada je dio Bosne pripao Turskoj, dok je jedan dio ostao u Austriji.

Bosnjaci su slati u udaljenije krajeve carstva, pa je bilo preko 700 Bosnjackih naselja, izvan granica Bosne. Neka od njih su poznata, po herojskoj zrtvi Bosnjaka, opsada Kanjize za Beckog rata, ili bitka kod Ocakova, kada je 17 000 Otomanskih vojnika, nekih 90% poginulo, kada ih je oko 100 000 Rusa napalo. Veoma malo je prezivio. To su bila vremena od 1720-1770, kada ponavljam bile su velike Arapske bune, pa su u tom periodu ljudi slati u udaljenije krajeve carstva da suzbijaju bune, nerede, ucestvuju u ratova. Zadnji takav sukob je bitka kod Krima, kada Bosnjacki zapovjednik sa Bosnjackom cetom, nije htio da preda neku tvrdjavu kod Simferopola danasnjeg, i rekao je. Mozete preko mene mrtvog. Rusi su se divili tim ljudima, pa ono sto je ostalo zivo u Krimskom ratu 1853-1854, je poslato u Bosnu. I vecina njih je dobilo medalje od Sultana, radi pozrtvovanosti.

Čitaj više

Možda vas zanima...