Cetnicka naredjenja u 2 svjetskom ratu

Share

Jovan Jelovac, komandant Pljevljanske cetnicke brigade pise u naredjenju komandantu Pljevljanskog cetnickog bataljona “Bajo Pivljanin” koji je bio predstavnik opcine Gotovusa pod pov.br.457 od 10/2/1943 slijedece:

Postupite i dalje prema vec izdatom naredjenju. Hvatajte i ubijajte sve Muslimane, zene i djecu. Drzite i dalje svoj odredjeni polozaj i sporazumno sa Radom Levcem i ostalim cetnicima drzati patrole i zasjede. Hvatajte tu gubu i sve ubijajte, to je naredjenje i nasih najvisih vlasti, to je nasa svetinja, ovih dana. Radite i drzite zasjede i ubijajte sve sto vam dodje do ruke. S verom u boga, za kralja i otadzbinu.

Komandant
Porucnik

Jovan. R. Jelovac
Pecat: Komandant Jugoslovenske vojske i otadzbine
Gorski stab br.457

Zloglasni komandant Crnogorskih cetnika, major Pavle Djurisic, odnosno komandant Gorskog staba br 15, Jugoslovenske vojske u otadzbini br.1 pise 8/2/1943 komandantu Nikoli Bojevicu ovo:

Skrenuti paznju starjesinama na obezbedjenju od Drine, a izdati, pored toga, naredjenje pojedinim odjeljenjima da prokrstare teren i uniste sav muslimanski zivalj, na koji naidje.

Pod tackom 5 tog pisma stoji:

5) Stvoriti neposredne zajednicke granice izmedju Srbije i Crne Gore kao izmedju Srbije i Slovacke. Ciscenje Sandzaka od muslimanskog zivlja i Bih od katolickog zivlja.

8)U krajevima ociscenim od narodnih manjina i nacionalnih elemenata (Muslimana i Hrvata) izvrsiti naseljevanje Crnogoraca.

Govoreci kao u Srbiji, nema ni traga od Turaka, pisac nastavlja:

To je najbolji dokaz i najbolje jemstvo da cemo uspeti u ovoj danasnjoj svetoj borbi i da cemo istrebiti sve Turke, iz svih nasih Srpskih zemalja. Nijedan Musliman nece medju nama ostati.

Culi ste za uspjeh nasih boraca i u srezu Stolackom, nekad je u tom srezu bilo oko 8000 Muslimana i Katolika. Sada, osim nekoliko familija u Stocu, u samom srezu nema niti jednog Muslimana ni Katolika. Pocelo je sretno i uspjesno, treba samo istrajati i nastaviti.

Čitaj više

Možda vas zanima...