Niksicka Golija izumire

Share

ŽITELJI GOLIJE SE NADAJU POVRATKU ŽIVOTA U NJIHOV KRAJ
Džada veza sa svijetom

Bez puta i vode, s oronulim i dotrajalim državnim i društvenim objektima, bez telefonije, prodavnice, saobraćaja, bez TV signala, trgovine, Golija je zaboravljen kraj.

NIKŠIĆ – Krstac, nekada opština sa oko 3.500 stanovnika, danas Mjesna zajednica koja jedva broji 600 žitelja, jedna je od najnerazvijenijih na području opštine i regiona. Stanovništvo desetak sela, sa isto toliko zaseoka Golije, koja je od Nikšića udaljena pedesetak kilometara, pretežno je staračko. Po riječima Veselina Vujačića, šef mjesne kancelarije, živi se isključivo od poljoprivredne proizvodnje. Tokom posljednje dvije decenije evidentna je pojava osipanja stanovništva, jer mladi odlaze u grad tražeći bolje uslove za život.

– Sve manje se ovdje momci žene, a djeca se još rjeđe rađaju. Ipak, nadamo se da će sa završetkom puta od Nikšića do granice sa Hercegovinom vratiti život i u ovaj kraj. I pored toga što nijesmo tražili nikad više nego što drugi već odavno imaju, Golija je nosila sudbinu ostalih ruralnih područja Crne Gore. Tako je ona bez puta, a ovo je inače posan i bezvodan kraj, s oronulim i dotrajalim državnim i društvenim objektima, bez telefonije, prodavnice, saobraćaja, bez TV signala, trgovine. Donedavno Golija je bila zaboravljen kraj. S obzirom na višedecenijsko čekanje asfaltiranja regionalnog putnog pravca Nikšić-Gacko, koji je najkraća veza Crne Gore sa centralnom Bosnom i Hercegovinom, nije ni čudo što smo bili skeptični kada su radovi počeli. Svima nam je poznato da bez puta nema ni života, jer je to žila kucavica svakog kraja i preduslov življenja u njemu. Nedavnim puštanjem u saobraćaj 20 kilometara puta od Vira do Javljena stanovništvo se nada da se krenulo sa rješavanjem problema u Goliji – ocjenjuje Vujačić.

On kaže da bi momke trebalo tjerati da se žene i stvaraju porodice, ostaju u svom zavičaju i pokreću privatni biznis, jer je ovo područje j bogom dano za razvoj turizma i poljoprivrede.

– I pored toga što je obnovljena matična škola u Krscu, područno odjeljenje i Dom u Javljenu, izgrađena dva repetitora za državnu televiziju i mobilnu telefoniju, dodijeljeno terensko auto zdravstvenoj ambulanti u Krscu, dodjeljivani krediti za samozapošljavanje, pružane podsticajne mjere za unapređenje poljoprivrede, stočarstva, vodosnabdijevanja i održavanja seoskih pristupnih puteva, vršen otkup stoke i stvarani povoljni životni uslovi, stanovništvo je odlazilo – navodi Vujačić, dodajući da niko od nadležnih nije se zapitao šta se to dešava sa Golijom.

– Nadamo se da će lokalna uprava ispuniti obećanja, kao i Direkcija za puteve, koja je završetak puta od Javljena do Krsca u dužini od pet kilometara planirala do kraja naredne godine, kao i rekonstrukciju dijela saobraćajnice do granice sa Hercegovinom i da će bar oni koji su sada u Goliji tu i ostati – kaže Vujačić.

Prilikom nedavne posjete zvaničnika Crne Gore na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem Goliji Veselin Vujačić je naglasio da su preduslovi opstanka i života toga kraja završetak puta, valorizacija bogatog, iako dosta devastiranog šumskog fonda, kroz kontrolisanu sječu i intenzivnije pošumljavanje i otvaranje manjih drvoprerađivačkih kapaciteta, kroz postepeno oživljavanje privatnog preduzetništva.

– Prioriteti su, po nama, i intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje, razvoj stočarstva, sa kontinuiranim i organizovanim otkupom svih poljoprivrednih viškova, uključujući stočni fond, mlijeko i mliječne prerađevine, ljekovito bilje i šumske plodove. Zahtijevamo i otvaranje makar jedne mješovite prodavnice, zašta imamo slobodan poslovni prostor, jer od Vira do granice sa Hercegovinom ne postoji nijedna prodavnica. Života u Goliji nema ni bez valorizacije graničnog prelaza kao ni angažovanja ljudi da se održi škola stara 130 godina, što je moguće jedino povratkom stanovništva u ove krajeve, kao i organizovanjem redovnog prevoza učenika i nastavnog osoblja. Paralelno sa ovim sadržajima neophodno je raditi na obogaćivanju kulturnih sadržaja – naveo je Vujačić.

L.N.

Sa 300, škola pala na 30 đaka

Odlazak stanovništva sa sela u grad učinio je da u školi na Krstcu svake godine bude sve manje djece. Prema riječima Milorada Gajića, direktora, sa nekadašnjih 300 učenika šezdesetih godina prošlog vijeka, danas osmogodišnju školu u Goliji pohađa svega njih 30.

– U područnim odjeljenjima u Javljenu i Gospiću ove godine upisana su četiri, odnosno jedan đak, dok u Bobotovom groblju, Kazancima i Štukeljinoj glavici škole su ukinute. Stagnacija broja đaka evidentna je posljednjih deceniju i po, a to iz razloga što priraštaja nema – kaže Gajić.

U ovoj školi zaposleno je deset nastavnika, koji većinom putuju iz Nikšića, tako da je, kako on navodi, problem posebno izražen zimi kada su putevi zavijani, jer su nastavnici prinuđeni da po pet i više dana ostaju u Goliji.

Radojičić: Riješićemo probleme

Gradonačelnik Nebojša Radojičić kaže da su problemi u gotovo svim seoskim mjesnim zajednicama, posebno onim udaljenijim od grada, evidentni i da će lokalna uprava raditi na poboljšanju uslova života.

– Pokušaćemo da u saradnji sa stručnjacima iz te oblasti riješimo i pitanje vodosnabdijevanja, ako to bude moguće, a uz to ćemo sa EPCG pokušati da zamijenimo dotrajale stubove za struju na tom području. Nadamo se da će i problemi u prosvjeti, poljoprivredi, kao i oko otkupa tržišnih viškova i drugi biti riješeni – kazao je Radojičić.

Čitaj više

Možda vas zanima...