Srijeda, 6 Decembra, 2023

Zirdumova tigrova koza

Share

Naletih povremeno i na portale nasih dragih suseda, ali pak komsija skutora iz planete skutorijanac, ili Herceg Bosna. I bas mi jedan clanak onako pocne  da upada u oci. Autor doticnog clanka, inace kvazi-novinar, i kvazi portal poskok.info, jeftini seljoberski trac i internet portal iz Posusja. Poznati velegrad s 3-4 ulice, 1 trgom i 2 koze. Ime mu je bas pravo Hrvatsko inace. Nikola Zirdum. Pardon, prezime mu je Hrvatsko..Tj semitsko-tursko, pravi Hrvat inace.

Ime teme se zove ”nema vise tigrove koze”.

I nekako bih zelio jer znam da nasi skutorijanci nemaju smisla za internet rasprave, ili bilo sta slicno. Da, mi doticni gospodin Zirdum, objasni notorne gluposti ”kvazi-novinarstva, petparackog trosenja mastila i ostalog, sto samo u velikim urbanim sredinama tipa Posusje prolazi ili prelazi.

Ovdje se jasno daje na uvid, kad ako je bal, nek je maskenbal. Uvid u podjelu Bosne. Lijepo je to dragi Zirdum zamislio. Jos ljepse napisao. No, pisanje i realnost na terenu su ponekad dvije razlicite stvari.

Drvar nije demografski izmjesano mjesto,jer Drvar je homogen Srpski grad i danas. Nikola, manje viskija i rakije pij. Bolje ce ti biti. Kazes sacica Bosnjaka u Srebrenici. Pa, kako ta sacica Bosnjaka u Srebrenici. Po podatcima zavoda za statistiku tzv Republike Srpske, ima ne samo pozitivan prirodni prirastaj, za razliku od Srba, sto vec mozete naci na mojoj sekciji ”Srebrenica zivorodjeni i umrli 2008 godine”, nego jos mnogo, mnogo gluposti koje nas jadni skutorcic provaljuje i obmanjuje narodne mase, nesto sto cak i Srpski izvori poricu, pogledajte pod podatke zivorodjenih.

Istina je Nikola,da su Bosnjaci ovaj rat docekali, znaci kad je prvi metak pukao.S, zavidnih 7959 km2. Nakon zavrsetka rata. Njihov etnicki i demografski prostor se je povecao na cirka 17 000 km2. Znam, da u Posusju rijec putovanja i putovnica je uvijek oznacavala emigracija ka Zagrebu a ne Sarajevu. No Zirdum to i zna,kao i cinjenicu da su njegovi pretci masovno odlazili ka Posavini nekad, dok danas taj put je onaj prema Zadru.

Okrenimo se sad realnosti.

Prije rata Bosnjaci i Hrvati su zivjeli nacionalno izmjesani u slijedecim gradovima. Napomena, gradove ispod 10 000 stanovnika na popisu iz 1991 godine, nisam ubacio u naseljena mjesta, ili urbanu strukturu gradova. Zalim slucaj Zirdum.Ali, tvoje Posusje s 4000 stanovnika sam ubacio i jos danas ubacujem kao veliko selo.

1) Bugojno. Nacionalno izmjesan grad na popisu 1991. Bosnjaka je bilo trecinu u gradu. Danas, vecina naselja na prostoru Bugojna su Bosnjacka. Preko 90% zivorodjenih u opcini Bugojno cine Bosnjaci. I preko 80% stanovnistva. Cak 14% Hrvatskog stanovnistva u opcini Bugojno je starije od 70 godina i 31% preko 60 godina. U opcini koja ima preko 80% Bosnjackog stanovnistva danas, zavidna, ili bolje reci. Nezavidna demografska ”buducnost” Hrvata nam kazu da ce broj jednog dana biti slican onom tvom ravnogorskom Posuskom od 99,99% Hrvata, ali u ovom slucaju Bosnjaka. Ma, glavu gore.

2) Travnik. Opet jos jedan nacionalno izmjesani grad. Opcina s preko 80% Bosnjaka, gdje Bosnjaci cine i vise od 80% zivorodjenih nacionalno. I gdje su se Hrvati jedino efikasno odrzali na 6% opcine. Buducnost im je svijetla, ali zapravo pravo. No, dobro. Kod vas i demografija nije jaca strana, jer niste na vasem smijesnom portalcicu, sem tracanja kao babe, uspjeli da dadnete makar jednu relevantnu stvar, zasto je onako, kako vi mislite.

Da ne duzim dalje, i pricam s babama. Prije 10 godina, Bosnjaci su bili manjina u opcini Jajce, danas su vecina. Jos uvijek na 92% opcine Novi Travnik nema zavidnog broja Hrvata i ostali su samo starci i starije osobe. Hvo i vasi bojovnici u pravom zivotu su ipak morali da bjeze iz gradova, ali ne kasnije i da ubijaju gadove. Ma, sve je to relativno Zirdum. Ipak, Mostar i onaj dio preko Bulevara je za vas misaona cinjenica, i sami to znate. Ako je sve onako kako vi kazete, zasto malo ne promasete sahovnicom u Istocnom dijelu grada. Danas, Posavina je prodana i predana, centralna Bosna je sve manje, gradova jos manje, a Zapadni Mostar. Ostaje usamljen.

I da. Tigrova koza je sve manja. No, situacija je da su Bosnjaci dobili od pocetka rata, dobili i imaju duplo vecu teritoriju, cjelovit grad Sarajevo, Bugojno i Travnik, zahvala Mate Bobana, Konjic i Jablanica. A, zamisljena Banovina, osta bez pola navedenih gradova i mjesta. Sta se desi?

 

Čitaj više

Možda vas zanima...