Subota, 2 Decembra, 2023

POPIS STANOVNIŠTVA U BIH – BOŠNJACIMA SE PRIPREMA PREVARA VELIKOG KALIBRA

Share

   http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56540

 

 

Prije par dana. Upita me jedan poznanik s Facebooka? Jack? Pa, kad će objaviti rezultate popisa stanovništva? Odgovorio sam mu tad, ali i svima vama. Kad namjeste dovoljno Bošnjaka, da bude kako oni žele. Tad će objaviti popis. Krenimo znači od neregularnosti oko popisa stanovništva, prije, tokom i nakon popisa stanovništva:

1) Iako je početak popisa trebao da bude 1/4/2013. Čak i službene novine su rekle da će biti tad. Odjednom se taj rok probija, i popis biva odložen sve do 1/10.2013. Valjda do metodologije? Tako je bio zvaničan odgovor.

2) Federalni zavod za statistiku je namjerno dobio znatno manje popisnih listića nego što su oni tražili. Pa dok je popis trajao, Bošnjaci Prijedora, Zvornika, Foče i Doboja su satima morali čekati da se isprintaju novi listići i podijele Bošnjacima. Iako svaki zavod za statistiku mora da ima najmanje 100 000 ekstra popisnih listića. Jedino se je kod nas moralo sve da štampa, dok je trajao popis.

3) Neke malverzacije prilikom popisa. Dovoljno je reći da je čovjek bio zadržan. Popisivač Srbin koji je popisivao Srebrenicu a živio u Bajinoj Bašči (Srbija). Zašto? Pa, zato što je to krivično djelo. Dovlačenje popisnih materijala u svoju kuću na teritoriji druge države. No, dotični nije uhapšen, i veoma je brzo pušten kući.
Plaćanje popisivačima da izmisle Srbe po Brčkom. Gdje je stranka SNSD plaćala Srbe, pa makar i izmišljene.

 

4) Mijenjamo pravila i metodologiju. Iako, su sve agencije za statistiku odgovorile potvrdno, još prije popisa da je metodologija završena stvar. Da se nema šta vise raditi ili rješavati oko tog. Jer pitanje METODOLOGIJE je trebalo da bude riješeno prije popisa, i posebno pitanje KONAČNOG broja stanovništva? Kako to da se u decembru 2014, odjednom javlja nova promjena u samim zahtjevima iz agencije za statistiku RS o novom broju “KONAČNOG” stanovništva toga entiteta i famozno pitanje br 40? Iako su Srbi zvanično prihvatili metodologiju kao i sve ostale strane. Zar nije čudno? Kako to da se odjednom mjenjaju pravila igre. Pa to je, kao kad bi igrao fudbal. I penal ne bi bio u 16-tercu nego možda na 30 metara van gola. Jer nova pravila se pišu iz agencije za statistiku Rs.

5) Lažu me, lažem te. Iako je direktor tada Zdenko Milinović dobio upute iz Eustata da se ne TREBA. Ne treba staviti ENTITETSKO državljanstvo i da POPISNICE neće imati entititetski predznak. Kako što su prve štampane popisnice bile. Odjednom naš Zdenko mijenja pravila usred igre i dodaje “naknadno” entitetsko državljanstvo. Dotično se je pokazao kao nekompetentan statističar, jer se je cijelo vrijeme dogovarao s zvaničnom Banja Lukom a ne sa Sarajevom. Iako je bio u tom istom Sarajevu. Nego je radio uvijek po Srpskim željama.

6) Vrijeme je da ja pobjegnem s direktorske pozicije. Nek drugi kolo vode. Odjednom u januaru 2015? Pojeo vuk magarca? Zdenko nas Milinović više nije direktor agencije za statistiku. Sad je neko drugi? Nezapamćeno da jedan šef statistički daje otkaz ili dobija novu poziciju a da nije rijepšio apsolutno ništa. Sem ponižavanja Bošnjaka. Ako smrdi glava, ne smrdi rep. Ili po latinskom HOMO HOMINI LUPUS. Čovjek je čovjeku vuk. A ovog puta Aska je bila naš naivni Bošnjak koji je vjerovao u neku pravdu.

7) A šef je? Sve je bačeno na pleća zamjenika Fadila Fatića. Dok se još ne zna ko je šef agencije za statistiku Bih? Zamisli jednu veliku firmu na zapadu. I ne zna se ko je tamo šef. Ono ne zna se ko pije i plaća. Dobija drugo značenje.

8) A šta bi u aprilu 2015? Gdje ba zapelo? Iako su podaci trebali da budu objavljeni krajem aprila 2015. Takvo šta nije bilo urađeno.

9) Odlažem jer je teško prebrojati 3 miliona stanovnika: Ili još nismo namjestili Bošnjacima ispod 50%?. Tako prođe kraj aprila? Prođe kraj maja? Gdje je popis? Gdje su rezultati? Isparilo, kao Hari Hudini?

10) Dolazi šef Eustata. Objašnjava agenciji u Banja Luci pismeno kako se stvari rade. Da direktorica agencije za statistiku Federalnog zavoda Hidajeta Biščević je u pravu. Pismeno obavještava sve nadležne organe u BiH o brisanju 270 000 ljudi. Nijedna, ama baš nijedna vijest nije odjeknula kroz medije o tome, sem u Dnevnom Avazu? Slučajnost?

 

Iako je šef agencije za statistiku nevidljivi osvetnik. Ili neko ko se pita za popis, ali ne zna mu se ime. Iako je Pieter Everers u dopisu Vijeću ministara i agencijama za statistiku rekao da se popis mora raditi po metodologiji poslanoj još 16 juna. Od same agencije ni traga ni glasa. Valjda plivanje, malo brčkanja. A popis će biti. Ako ne ove, onda sigurno iduće godine. Treba namjestiti Bošnjacima.

Činjenice su da:
Bošnjaci čine preko 55% učenika osnovnih škola na području oba entiteta i Brčko distrikta školske 2013/2014. godine.
Bošnjaci čine preko 56% prvačića osnovnih škola na području oba entiteta i Brčko distrikta školske 2013/2014. godine.
Bošnjaci čine između 58-60% živorođenih procentualno u zadnjih 5-6 godina.

Dokazi su na strani Bošnjaka. Ali “nema” podataka o nacionalnoj strukturi učenika? Nema? Ili neko ne želi da dadne dotične podatke?

Plivanje u malo gustom soku. I sačekajte da nam gospođica Radmila Čičković objasni kako je broj od 190 000 popisanih Bošnjaka na području manjeg entiteta itekako prevelik. I da u internom dokumentu zvanične Banja Luke da treba biti između 87 000-102 000 “Muslimana”. Jasno ukazuje da se treba izbrisati najmanje 100 000 Bošnjaka. Samo iz manjeg entiteta. A do tad?

Do tad javiti svim popisanim Bošnjacima da će, popisali se ili ne, biti izbrisani. I da će još jedan bošnjački političar sagnuti glavu. I reći: pa u interesu “mira”. Možda je i bolje da nas popišu. Popis je prevara velikog kalibra gdje država od 3 miliona stanovnika čeka 22 mjeseca od početka popisa, da objavi konačan broj stanovnika. Ali konačnog broja nema.

 

U interesu pravde koje nema. I u interesu straha koji preovladava u zvaničnom Sarajevu. Niko ne smije da objavi konačni broj stanovnika.

Zvanično Sarajevo jer se boji. Zvanična Banja Luka, jer broj Bošnjaka nije pao na ispod 50%. Kako prikladno, zar ne?

Stari Rimljani su imali izreku: Panem et circenses. Kruha i cirkusa (igara).
A mi možemo uvijek ići u cirkus Kolorado. Jer ponižavanje Bošnjaka koje i dalje traje u samoj agenciji, samo se nastavlja.

Valjda, dok ne bude kako zvanična Banja Luka bude igrala. Mečka pleše. Bošnjak je to. A Cigan svira. Svira, iako je svirka prestala. No, jedino se naš Bošnjak mora saginjati i čekati, kad će doći njegovih 5 minuta.

 

 

 

 

Čitaj više

Možda vas zanima...