☑ Pravila foruma i savjeti

SAD podržavale referendum o otcjepljenju RS!

sarajlija
Član

SAD podržavale referendum o otcjepljenju RS!

Post Postao/la sarajlija » 24 sep 2013 08:31

Danas procitah ovaj tekst na http://www.vijesti.ba/kolumne-komentari ... jenju.html pa odlucih da ga podijelim sa vama da malo procaskamo o ovome. Ujedno ako hocete mozete se izjasniti da li da tema ostane ili ne.

Ja ne mogu a da se ne zapitam sta ih sprjecava da opet ne pocnu sa istim razmisljanjima ili mozda ih vec imaju??

SAD su ozbiljno razmišljale da dozvole RS referendum o otcjepljenju dvije do tri godine nakon sklapanja mirovnog sporazuma i ponude stvaranja konfederacije RS sa Jugoslavijom kako bi osigurale završetak konflikta prije 1996. godine i američkih izbora.

Ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995, koji je Sendi Berger, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Bila Klintona, poslao Medlin Olbrajt, državnom sekretaru, i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o prijedlozima kako okončati konflikt. Inače, CIA objavljuje oko 300 dokumenata koji će baciti novo svjetlo na događaje tokom rata u našem regionu.

U dokumentu pod nazivom "Izlazna strategija za BiH" navedena su dva moguća scenarija za završetak rata. Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995. Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti prije američkih predsjedničkih izbora 1996. godine.

"Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju poslije povlačenja", napisao je Berger.

Berger jasno upozorava da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995, ali da je svjestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podjelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamjenu za nešto kvalitetniju teritoriju. U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

"Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dvije do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model", navodi se u dokumentu.

U preostalim tačkama sporazum se bavi taktikom kako privoliti Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, na saradnju. U taktici koju su nazvali "Ili radi, ili zaćuti" bila bi ponuđena redukcija sankcija ukoliko bude bio spreman da prizna BiH.

Drugi scenario je nepovoljniji po srpsku stranu i predviđa povlačenje UNPROFOR-a, dizanje embarga na oružje Bošnjacima i eskalaciju vazdušnih udara protiv Srba u trajanju od godinu dana. U tih godinu dana bi, prema Bergerovim procjenama, došlo do izjednačavanja situacije na frontu.

"Bošnjacima bismo jasno rekli da su nakon tih godinu dana prepušteni sami sebi", stoji u dokumentu.

Nakon isteka godinu dana, bila bi razmotrena mogućnost slanja kopnenih snaga u BiH, koje bi imale funkciju mirovnih trupa, koje bi zamijenile UNPROFOR, ukoliko bi postojala volja da se takve snage upute.

"Osim što bismo obezbijedili oružje i obuku radi pojačanja vojske bh. snaga, obezbijedili bismo im (bh. strani) efektivnu protivvazdušnu odbranu, kojom bi preduprijedili srpsku vazdušnu moć", ističu u dokumentu.

Drugi scenario predviđa i pogodnosti za Miloševića, s obzirom na to da se u ovo vrijeme SAD, iz istog razloga kao i u BiH, zalažu za brzo rješenje konflikta u Hrvatskoj.

Iako SAD razmatraju mogućnost ekonomske pomoći Franji Tuđmanu, predsjedniku Hrvatske, s ciljem odgađanja napada na Krajinu, poželjniji im je scenario prisiljavanja Tuđmana i Miloševića na mirovni sporazum.

"Treba da idemo i dalje i u mirovnom sporazumu predvidimo da Milošević Tuđmanu prepusti Krajinu u zamjenu za dio Istočne Slavonije i garanciju stvaranja konfederacije bosanskih Srba i Federalne Republike Jugoslavije nakon sklapanja mirovnog sporazuma", piše Berger.

Olbrajtova neodređena o otcjepljenju

Medlin Olbrajt, američki državni sekretar, u odgovoru od 3. avgusta 1995. Sendiju Bergeru, savjetniku za nacionalnu bezbjednost, nije isključila mogućnost referenduma o otcjepljenju RS, ali je istakla da favorizuje opciju dizanja embarga na oružje, vazdušne udare protiv Srba i predavanje odgovornosti Bošnjacima za završetak konflikta.

Napisala je da priželjkuje rješenje po kojem bi Federacija ušla u uniju sa srpskim entitetom, kako bi bio sačuvan teritorijalni integritet BiH.

O prijedlozima o referendumu i pravu na otcjepljenje Srbima, Olbrajtova je neodređena, ali ne isključuje tu mogućnost. Ona sugeriše da bi postizanje sporazuma bez vazdušnih udara u stvari pogodovalo srpskoj strani da iskoristi pravo na mirno otcjepljenje od BiH i da se "pridruži potencijalnoj velikoj Srbiji". Takođe, navela je da bi rješenje bez vojnih udara značilo i neprijatan posao u vezi s mirnom razmjenom teritorija između srpske i bošnjačke strane, kako bi se strane uklopile u plan kontakt grupe.

Za vojnu podršku Bošnjcima navela je dva uslova - da njihovo teritorijalno osvajanje ne pređe granice iz plana kontakt grupe, te da se Bošnjaci ograde od radikalnih islamskih elemenata u BiH.

(Vijesti.ba/Nezavisne)

"Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dvije do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model", navodi se u dokumentu."

Ko kaze da nam ovaj isti scenario nece ponudit ne daj Boze ponovo u nadolazecem periodu??
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

amkos
Član

Re: SAD podržavale referendum o otcjepljenju RS!

Post Postao/la amkos » 24 sep 2013 08:53

Kad je neko licemjer od njega možeš sve očekivati, zato me i ne čude neke stvari, ako su istinite i tačne.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 24 sep 2013 12:11

Ni mene ovo necudi. Oni rade sve sto je njima u "interesu". Do sad je njihov interes isao vise u nasu korist, ali to neznaci da ce i tako nastaviti.

U svakom slucaju, mi moramo se postavljati kao strana koja je "uz zid" i da mi nemamo prostora da popustamo nista, jer smo vec popustili stvaranje genocidne i stalnu diskriminaciju uz podjelu svu vlast na 3 kad nama realno pripada puno vise.

Isto tako, trebamo traziti saveznike u okruzenju protiv takvog scenarija. Naravno, Hrvatska i CG tu izgledaju realni. To ne znaci da priznajemo treci entitet ili takve gluposti, nego da njima dokazemo da nije ni u njihovom interesu da imaju veliku srbiju na svojoj granici. Rat izmedju Bosnjaka i genocidasa u genocidnoj se lahko moze prebaciti i u Sandzak a i u istocnu Slavoniju (Brcko je na samoj granici). Sa bilo kojim ratom imao bi stotine hiljada izbjeglica u Hrvatskoj iz zapadnog dijela genocidne.

Moramo se dobro pozicijonirati da nam se ovakva rjesenja i planova nemogu nametnuti.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 sep 2013 12:14

Postavlja se par pitanja ovdje

Da li je ovo jos jedna u nizu cetnickih propagandi od laznog Bono Voxa, do George Clooney Srpske podrske, do raznih dezinformacija ovdje

No, krenimo redom

Iako Daytonski sporazum je smece od sporazuma.Amerikanci su bili jedini koji su isli ka Bosnjackih tezama o ujedinjenu grada.Tako, Eu je bila skroz za opciju da se nista ne mijenja, ratna linija nek bude kraj svega tog, posebno u Sarajevo.To bi znacilo da cirka 100 000+ prijeratnog stanovnistva Sarajeva s naseljima:Otes, Grbavica, Vraca, Kovacici dobar dio, kao i Aerodromsko naselje, Nedzarici, Rajlovac, Ilidza, Luzani, Osijek, Doglodi,Vogosca,Blagovac,Hadzici bi bilo u Srpskim rukama.Bosnjaci bi imali fakat, grad u gradu, nemogucu situaciju kada Srbi blokiraju sve i svasta.Zahvaljujuci bas toj Americi, pomjerena je linija kod danasnjeg spomen parka Vraca, uzeta je sva teritorija prema Mostaru i Zenici, kao i da su Srbi spali na svega par kvartova danas:Lukavica, Vojkovici i dio Dobrinje.Apsurd Dobrinje i entitetske podjele koja vlada tamo, bi bio daleko gori ako saznas, sta da su ova gore naselja Srpska.Danas su sva ta naselja Bosnjacka demografski

Koridor prema Gorazdu.Uspostavljanje koridora prema Gorazdu, sirine 5-8 kilometara, s jakom demografskom zonom Bosnjaka danas, koja prevladava u nasem dijelu Trnova:Presjenica, Ledici i Pendicici su nasa naselja.Bjelasnica, Igman su nase planine, kao i dobar dio planine Treskavica s Malom Cabom.Nasa je i gore Visocica.Srbi danas drze pola Trebevica, oko 1/3 Treskavice, i to je to.Nemaju vise strateski vazna brda koja okruzuju grad, i koja mogu Sarajevo, ali i Gorazde da ugroze.Ovim putem smo mi njima totalno umrtvili Trnovo kao gradic.Entitetska linija prolazi kroz Trnovski Potok mali potocic posred Trnova, gdje mi drzimo oko 50 tak kuca, a Srbi veci dio grada/sela.Zamisli da je sitguacija takva da Srbi drze dobar dio Sarajeva.Sta bi tek bilo

Uspostavljanje jedne jake zemljane veze Sarajeva i Mostara.Bosnjaci su dobili Boracko jezero, Velez skoro svu planinu, ali i cijelo Podvelezje, danasnja linija je 10 km od centra Nevesinja(Prijecke strane u Rabini), A, u ratu je bila 20 km od Nevesinja + i 10 km od Mostara.Mi imamo daleko vise teritorije u Mostaru danas, nego za rata, kao i prije rata, sto je realnost.I ona je homogena

I+ Brcko.Zapamti.Brcko je jedini razlog zasto cetnici ne smiju.To, kao i nase uzimanje Vlasica u ratu, kao i ostalih vecih planina, cinjenice da Sarajevo vise nije podijeljen grad, kao sto je naprimjer Mostar, ili sad u miru Brcko, daje cetnicima itekako razloga za paniku.Da su Amerikanci pritisnuli, mogli su dati Srbima Brcko, prosiriti im koridor, ali nisu

Ne, ja mislim da je ovo bas napravljeno zbog novog konflikta, a ovog puta mi drzimo najvaznije planine, prijevoje, releje, imamo vojnu industriju, i u ratu misaona cinjenica je bila povratak u Krajinu

Danas, mi drzimo Cazin, Kladusu, Buzim, Kljuc, Sanski Most i Bosansku Krupu, a u zadnje vrijeme, sve vise i vise Jajce je nas grad

Daytonski sporazum je uzeo nam jedan od najvaznijigh gradova Krajine:Prijedor.Poslije Banja Luke, i najvazniji grad tog regiona.Kao i Doboj koja je vazna zeljeznicka raskrsnica

Srbi imaju problema u Podrinju, iseljavanje tu traje i uz neku agresivniju politiku, mogli bi nesto da uradimo tamo
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 02 okt 2013 19:24

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=50235
MAĐARSKA, BUGARSKA I NAROČITO TURSKA BILI SU NAJVEĆI ZAGOVARAČI VOJNE INTERVENCIJE U BIH

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) nastavila je objavljivanje nekad tajnih i povjerljivih dokumenata koji se tiču rata u Bosni i Hercegovini.

U posljednjem dokumentu naslova "Pogled Evrope na upotrebu sile u Bosni i Hercegovini", CIA objavljuje dokument koji datira od 10. augusta 1992. godine.

"Dok neke evropske vlade traže hitnu vojnu intervenciju u cilju zaustavljanja borbi u Bosni i Hercegovini, većina ih ipak odbija upotrijebiti silu zbog političkih ograničenja i operativnih poteškoća. Vjerujemo da se većina zapadnih vlada Evrope protivi uključenju kopnenih snaga", piše u uvodnom dijelu dokumenta.

CIA nadalje navodi da mediji izvještajima o civilnim žrtvama i koncentracionim kampovima pritišću evropske vlade da "urade nešto" u BiH.

"Mađarska, Bugarska i naročito Turska zagovaraju da zapadne evropske zemlje, NATO i UN upotrijebe vojnu silu u Bosni kako bi ubrzali isporuku pomoći i nametnuli nagodbu između zaraćenih strana. Vrh turske vojske planira moguće raspoređivanje bataljona u BiH ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a odluči da interveniše", navodi CIA.

Navodi se i da su vlade iz Budimpešte i Sofije spremne pružiti logističku pomoć operacijama ukoliko UN odobri intervenciju.

"U Budimpešti su posebno zabrinuti zbog pritisaka na mađarsku manjinu u Vojvodini, dok iz Sofije poručuju da se u cijeli slučaj ne trebaju uključivati ostale balkanske zemlje zbog 'historijske paranoje' između država u regiji", piše u CIA-inom dokumentu iz 1992. godine.

Osim navedenog, u tekstu se rat u BiH poredi sa onim u Vijetnamu i Libanu, misleći na težak teren, nemogućnost određenja linija između zaraćenih strana i nedostatka identifikacije neprijatelja na terenu.

"Vjeruje se da će biti potrebno blizu 75.000 vojnika i konstantno pokrivanje iz zraka ukoliko se želi napraviti koridor do Sarajeva. Najviše sumnje o vojnoj intervenciji u BiH ima Velika Britanija. Najviši vojni zvaničnici boje se rizika civilnih žrtava. London gotovo sigurno želi zaobići mogućnost uplitanja vojske", navodi se u tajnom dokumentu.

S druge strane, Francuzi nisu bili uvjereni da će vojne operacije protiv Srbije riješiti krizu. Zvanični Pariz je također zabrinut da bi veće uplitanje evropske vojske moglo ugroziti sigurnost UNPROFOR-a i francuskih snaga.

Italija i Njemačka nerado će učestvovati u kopnenim intervencijama zbog njihove uloge na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

"Njemački ministar za vanjsku politiku Kinkel je rekao da njemačke trupe neće učestvovati u zajedničkim vojnim akcijama u BiH zbog historijskih i ustavnih ograničenja", dodaje se u dokumentu CIA-e.

Britanski premijer John Major izjavljivao je da zračni napadi ne bi bili dovoljni da se riješi konflikt dok su Francuzi vjerovali da će civili biti ugroženi.

"Turska vrši pritisak na saveznike da dobiju odobrenje od UN-a za zračne napade kojima bi uništili tešku artiljeriju u BiH. Ankara je spremna da pruži svoje zračne snage za ove operacije", stoji u CIA-inim dokumentima koji su nekad nosili oznake "tajno i povjerljivo".

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 23 nov 2013 19:55

Jack je napisao/la:Postavlja se par pitanja ovdje

Da li je ovo jos jedna u nizu cetnickih propagandi od laznog Bono Voxa, do George Clooney Srpske podrske, do raznih dezinformacija ovdje

No, krenimo redom

Iako Daytonski sporazum je smece od sporazuma.Amerikanci su bili jedini koji su isli ka Bosnjackih tezama o ujedinjenu grada.Tako, Eu je bila skroz za opciju da se nista ne mijenja, ratna linija nek bude kraj svega tog, posebno u Sarajevo.To bi znacilo da cirka 100 000+ prijeratnog stanovnistva Sarajeva s naseljima:Otes, Grbavica, Vraca, Kovacici dobar dio, kao i Aerodromsko naselje, Nedzarici, Rajlovac, Ilidza, Luzani, Osijek, Doglodi,Vogosca,Blagovac,Hadzici bi bilo u Srpskim rukama.Bosnjaci bi imali fakat, grad u gradu, nemogucu situaciju kada Srbi blokiraju sve i svasta.Zahvaljujuci bas toj Americi, pomjerena je linija kod danasnjeg spomen parka Vraca, uzeta je sva teritorija prema Mostaru i Zenici, kao i da su Srbi spali na svega par kvartova danas:Lukavica, Vojkovici i dio Dobrinje.Apsurd Dobrinje i entitetske podjele koja vlada tamo, bi bio daleko gori ako saznas, sta da su ova gore naselja Srpska.Danas su sva ta naselja Bosnjacka demografski

Koridor prema Gorazdu.Uspostavljanje koridora prema Gorazdu, sirine 5-8 kilometara, s jakom demografskom zonom Bosnjaka danas, koja prevladava u nasem dijelu Trnova:Presjenica, Ledici i Pendicici su nasa naselja.Bjelasnica, Igman su nase planine, kao i dobar dio planine Treskavica s Malom Cabom.Nasa je i gore Visocica.Srbi danas drze pola Trebevica, oko 1/3 Treskavice, i to je to.Nemaju vise strateski vazna brda koja okruzuju grad, i koja mogu Sarajevo, ali i Gorazde da ugroze.Ovim putem smo mi njima totalno umrtvili Trnovo kao gradic.Entitetska linija prolazi kroz Trnovski Potok mali potocic posred Trnova, gdje mi drzimo oko 50 tak kuca, a Srbi veci dio grada/sela.Zamisli da je sitguacija takva da Srbi drze dobar dio Sarajeva.Sta bi tek bilo

Uspostavljanje jedne jake zemljane veze Sarajeva i Mostara.Bosnjaci su dobili Boracko jezero, Velez skoro svu planinu, ali i cijelo Podvelezje, danasnja linija je 10 km od centra Nevesinja(Prijecke strane u Rabini), A, u ratu je bila 20 km od Nevesinja + i 10 km od Mostara.Mi imamo daleko vise teritorije u Mostaru danas, nego za rata, kao i prije rata, sto je realnost.I ona je homogena

I+ Brcko.Zapamti.Brcko je jedini razlog zasto cetnici ne smiju.To, kao i nase uzimanje Vlasica u ratu, kao i ostalih vecih planina, cinjenice da Sarajevo vise nije podijeljen grad, kao sto je naprimjer Mostar, ili sad u miru Brcko, daje cetnicima itekako razloga za paniku.Da su Amerikanci pritisnuli, mogli su dati Srbima Brcko, prosiriti im koridor, ali nisu

Ne, ja mislim da je ovo bas napravljeno zbog novog konflikta, a ovog puta mi drzimo najvaznije planine, prijevoje, releje, imamo vojnu industriju, i u ratu misaona cinjenica je bila povratak u Krajinu

Danas, mi drzimo Cazin, Kladusu, Buzim, Kljuc, Sanski Most i Bosansku Krupu, a u zadnje vrijeme, sve vise i vise Jajce je nas grad

Daytonski sporazum je uzeo nam jedan od najvaznijigh gradova Krajine:Prijedor.Poslije Banja Luke, i najvazniji grad tog regiona.Kao i Doboj koja je vazna zeljeznicka raskrsnica

Srbi imaju problema u Podrinju, iseljavanje tu traje i uz neku agresivniju politiku, mogli bi nesto da uradimo tamo
Jack slazem se u potpunosti sa tvojim komentarom, samo bi htijo nadodati da mi u to vrijeme smo bili izmoreni od rata. Nije vise bilo svijezih jedinica. Cak i Dudakovic je to potvrdijo, da neka mjesta nije mogao uzeti jer su mu falile svijeze jedinice. Tako da je nama trebao predah, sa Dejtonom smo to dobili. Uz to smo dobila dobru osnovu za daljnje djelovanje. Danas bi situacija bila sasvim drugacija da mi imamo politicare koji to znaju iskoristiti.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2013 07:10

Ja sam apsolutno uvjeren da ce biti rata u Bosni, ko misli da nece biti.Taj je debelo blesav ili gore

Pitanje je samo?Kada

Cetnici ne odgovara neki sukob za 20 godina jer ce ih biti izmedju 200 000-300 000 manje u Bosni tad, s veoma nepovoljnom starosnom strukturom

Pa sad skopcajte'
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 25 nov 2013 07:38

Jack je napisao/la:Ja sam apsolutno uvjeren da ce biti rata u Bosni, ko misli da nece biti.Taj je debelo blesav ili gore

Pitanje je samo?Kada

Cetnici ne odgovara neki sukob za 20 godina jer ce ih biti izmedju 200 000-300 000 manje u Bosni tad, s veoma nepovoljnom starosnom strukturom

Pa sad skopcajte'
Svaki oruzani sukob u BiH bi sad doveo do toga da smrdljivi dozive istu sudbino kao u Hrvatskoj. To je cak prije par godina potvrdio indirektno i Institut za izucavanje mira u Wasingtonu. Ako su tolike budale bujrum, oni sami kazu izbor je nijihov.Toga je i voda smrdljivih svijestan pa im govori ni ukom slucaju vojnim putem, nego cemo to rijesiti mirnim putem, sto je cista iluzija.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 07 jan 2015 17:52

https://greatersurbiton.wordpress.com/2 ... tumn-1994/
'Federacija' između Srbije i bosanskih srba zabranjena od strane Clintonove vlade u jesenu 1994-e

[...] Spriječen od strane Kongresa, NATO saveznika ili vlastite želje da ne vrše pritisak na bilo koju stranu, vlada predsjednika Clintona nagovjestila je još više ustupaka za bosanske Srbe i Srbiju u nadi da će ih nagovoriti da dovedu rat do kraja. Do hapšenja UN-ovih vojnika u krizi krajem maja 1995. godine, Washington je nudio da ukine sankcije protiv Beograda ako on prizna Bosnu i Hrvatsku kao države. Tokom krize u Bihaću, vlada predsjednika Clintona zvanično je bila protiv konfederacije između Republike Genocidne i Srbije, u skladu sa izjavama State Departmenta. Dana 29. novembra, vodeći član US Kontakt grupe Charles Thomas rekao je bosanskim liderima u Sarajevu da SAD ne podržava takvu konfederaciju. Ipak, istog dana, Perry izjavio je da "Jedna stvar koja bi se mogla razmatrati kao mogučnosti je federacija između Bosanskih srba i srba [iz Srbije]." Galbraith je u Martu 1994-e govorio o Federaciji Bosne i Hercegovine kao korak ka ponovnom ujedinjenju Bosne kroz eventualno uključivanje područja pod kontrolom srba. McCurry sada, u novembru [1994], govori o Federaciji kao korak ka podjeli Bosne i Hercegovine, sugerišući "federalnu formulu" za bosanske srbe po uzoru na vezu između bosanskih hrvata i Hrvatske uspostavljene kroz Washingtonski sporazum. Lake eufemistički dao je Alkalaju do znanja da strane u sukobu trebaju biti "slobodni da stvaraju svoje alijanse." Christopher, upitan da li koncesije ovakve vrste nisu 'nagrada' bosanskim srbima, tvrdi da 'ne bi bila nagrada' ako bi se "sve strane usaglasili oko toga", možda zaboravljajući da su se Česi usaglasili sa Minhen sporazumom 1938. godine.

Takvi retorički preokreti su izraz pokušaja unutar vlade predsjednika Clintona da nastavi svoju pomirljivu politiku a istovremeno da zadovolji tvrđu liniju koju je tražio američki Kongres. Uprkos prethodnim obećanjima, početkom decembra američki ambasador u BiH Charles E. Redman doista nudi Karadžiću konfederaciju između Republike Genocidne i Srbije tokom razgovora na Palama. Nezaboravan oksimoron koji su službenici vlade koristili da opišu glavni cilj američke politike prema BiH je da 'očuvaju BiH kao jedinstvenu državu unutar postojećih granica, istovremeno pružajući pravednu podjelu teritorije između Bošnjačko-hrvatske Federacije i entiteta bosanskih srba'. Vlada ne samo da je 'zagovarala jedinstvo i djelovala da podjeli zemlju,' kao što jedan izvor iz američkog Senata navodi, nego zagovaraju jedinstvo i podjelu zemlje u jednoj te istoj rečenici. Ovaj princip je ugrađen u tekst Dejtonskog sporazuma, u kojem se navodi da će se "Bosna i Hercegovina sastojati od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Genocidne" i da "Entiteti imaju pravo da uspostave posebne paralelne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine."

Kontradiktorne političke izjave od strane različitih pojedinaca unutar Clintonove vlade, ili pak od strane iste osobe u različitim vremenima, nisu bili čisti odraz cinizma od strane rukovodstva. Oni su također izraz istinskih razlika između različitih grana vlade. Harris i Walker, dva State Department službenika koji su podnjeli ostavke u znak protesta protiv, kako su oni smatrali, Clintonovu izdaju Bosne, opisali su stanje u State Departmentu prije promjene politike kao simpatično prema Bosancima, cinično prema politici Clintonove vlade i podrška za jaku intervenciju i dizanja embarga na oružje. Prema njima, zvaničnici u Pentagonu bili su više protiv vojne intervencije, iako Walker tvrdi da je to više zbog poslušnosti prema Clintonu nego zbog svojih vlastitih uvjerenja. Prema Harrisu, najvišim zvaničnicima u Pentagonu nije smetala srpska pobjeda koja bi doveli rat do bržeg kraja, dok je na radnim nivoima State Departmenta ta ideja izazvala strah da bi to moglo još više destabilizirati regijon.
Zadnja izmjena: Bosni, dana/u 08 jan 2015 17:40, ukupno mijenjano 3 puta.

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 08 jan 2015 15:28

mozel neko ukratko ovo prevesti sta pise neznam engleski. :sofa: :oops:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Odgovorite