Srebrenica
Re: Srebrenica
Bill Clinton pozvao Ćamila Durakovića na sastanak:
http://ba.n1info.com/a111587/Vijesti/Vi ... eriku.html
http://ba.n1info.com/a111587/Vijesti/Vi ... eriku.html
Fejzić: Ramiz Salkić je doprinio tome da Bošnjaci budu samo "privjesak" vlasti u Srebrenici
Odbornik u Skupštini Općine Srebrenica Hamdija Fejzić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je optužio potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta GT Ramiza Salkića da je doprinio tome da Bošnjaci budu samo "privjesak" vlasti u Srebrenici.
U ponedjeljak, 30. oktobra 2017. godine zakazana je deseta redovna sjednica Skupštine opštine Srebrenica. Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda je pitanje rebalansa budžeta za 2017. godinu.
"Ja kao odbornik u Skupštini razmišljam da li uopće da se pojavim na sjednici i ako se pojavim da li da glasam za rebalans budžeta. Činjenica je da skupštinska većina ne funkcioniše kako treba. I postavlja se pitanje zašto učestvovati u svemu tome, i amnestirati svojim glasom pogrešne odluke. Skupštinska većina ne funkcioniše i to svi u Srebrenici znaju, a to je stav i povjereništva SDA u Srebrenici", kazao je Fejzić.
Dodaje da jedino što funkcioniše jeste da se za sve u Srebrenici pita SNSD i Radomir Pavlović, a ostali su samo formalno dio većine.
"Ušli smo u skupštinsku većinu, i nakon svih neslaganja stavili svoje potpise da će Bošnjaci i članovi koalicije SDA/SBiH djelovati jedinstveno u Skupštini, a sve s ciljem da Bošnjaci u Srebrenici budu ravnopravni. Apsurdno je da su Bošnjaci imali više vlasti i pozicija kada je manje bošnjačkih odbornika bilo u većini, nego sada kada ih je osam. Tada je dogovor bio da se poštuje princip 50:50 posto raspodjele vlasti, i pod tim uslovom je formirana i nova većina, ali samo na papiru, jer u stvarnosti to nije tako", rekao je Fejzić.
Kako kaže, kada je u pitanju zapošljavanje i tu je princip trebao da bude isti, ali ono što svi u Srebrenici znaju je da je u javnim ustanovama i općini u posljednjih nekoliko mjeseci zaposleno minimum desetak osoba srpske nacionalnosti na neodređeno, a po ugovorima daleko više.
"Dok je Bošnjaka sve manje u Srebrenici. Očigledno je da će neki od Bošnjaka pristati na sve, samo da ostanu na pozicijama. Cjelokupnoj situaciji u Srebrenici je u dobroj mjeri kumovao i predsjednik povjereništva SDA Ramiz Salkić. Česti sastanci povjereništva bez ikakvog konkretnog zaključka i rezultata su uspjeh kojim se hvali Salkić. Zbog svega toga vrlo je izvjesno da ću ja povući svoj potpis, i neću biti dio ovakve većine gdje su Bošnjaci samo privjesak u vlasti", zaključio je Fejzić.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Ako je ovo tačno, nije dobro.
Nakon mesare i pekare
Srebrenica ostala bez kioska
Nakon mesare i pekare
Srebrenica ostala bez kioska
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... ska/219923Jedina trafika u Srebrenici prestala je s radom zbog slabog prometa i ekonomske neodrživosti, piše Srna. Mještani, nakon zatvaranja trafike, dnevne novine i poneki časopis kao i dopune za mobilne telefone kupuju u trgovačkim radnjama. Poslije završetka rata, u ovom mjestu su radile tri trafike. Vremenom su sve zatvorene kao i pekara, mesara, slastičarnica i još neke zanatske radnje. Više puta su neki pojedinci pokušavali i otvarali mesare i pekare, ali je zbog stalnog smanjenja broja stanovnika i slabe platežne moći građana promet bio nezadovoljavajući i brzo su ih zatvarali. U Srebrenici ne radi nijedna prodavaonica obuće ili odjeće, pa su mještani prinuđeni odlaziti u Bratunac ili druga mjesta, odnosno prelaze u susjednu Srbiju da kupe obuću, neki odjevni predmet, te meso ili druge potrepštine kojima se ne mogu opskrbiti u ovom gradu.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
- noel malcolm
- Član
Nece nasi u Srebrenicu mimo 11.jula.
Ja sam bio desetak puta, i uvijek tamo nastojim i pojesti i popiti i kupiti nesto, makar mi ne trebalo.
Trebamo tamo sa prijateljima ili porodicama ici i mimo 11.7. i ostavljati pare kod naseg svijeta.
Njima je dogadjaj kad grupa ljudi seta po onom trgu ispod dzamije i jede, kahvenise...
Ja sam bio desetak puta, i uvijek tamo nastojim i pojesti i popiti i kupiti nesto, makar mi ne trebalo.
Trebamo tamo sa prijateljima ili porodicama ici i mimo 11.7. i ostavljati pare kod naseg svijeta.
Njima je dogadjaj kad grupa ljudi seta po onom trgu ispod dzamije i jede, kahvenise...
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
f3irKVIrD9A
Bravo @Noel. Ja sam nažalost dosad bio samo jednom u Srebrenici. Ali sam bio 2 dana 10 i 11.7. Noćili u džamiji. Jedan od najljepših osjećaja ikad.Ja sam bio desetak puta, i uvijek tamo nastojim i pojesti i popiti i kupiti nesto, makar mi ne trebalo.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Djeca iz Srebrenice prvi put obilježila 1.mart - Dan nezavisnosti BiH
U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH. Program su pripremala djeca iz Srebrenice, uzrasta od 4 do 16 godina.
Jedna od organizatora je Meliha Herić profesorica bosanskog jezika, koja je u izjavi Feni kazala da su publici priredili bogat sadržaj povodom Dana nezavisnosti BiH.
"Na priredbi smo iznijeli historijske činjenice o nezavisnosti BiH. Nadam se da ćemo sve značajne datume obilježavati u Srebrenici, te da će Srebrenica biti grad kao i ostali gradovi u BiH", kazala je Herić.
Herić je istakla zahvalnost roditeljima, bošnjačkim predstavnicima lokalne vlasti i nevladinoj organizaciji EMMAUS.
Akademiji su prisustvovali: potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Općine Bratunac Salih Dubičić, predstavnice Udruženja majke Srebrenice te mnogobrojni građani Srebrenice.
Povodom Dana nezavisnosti BiH, večeras će u sali Prve osnovne škole Srebrenica biti odigrana revijalna odbojkaška utakmica između SZA "Mikasa" i ŽOK "Bratunac".
Najavljeno je također osnivanje sportske zdravstvene akademije "Mikasa".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-i ... /180301069
U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH. Program su pripremala djeca iz Srebrenice, uzrasta od 4 do 16 godina.
Jedna od organizatora je Meliha Herić profesorica bosanskog jezika, koja je u izjavi Feni kazala da su publici priredili bogat sadržaj povodom Dana nezavisnosti BiH.
"Na priredbi smo iznijeli historijske činjenice o nezavisnosti BiH. Nadam se da ćemo sve značajne datume obilježavati u Srebrenici, te da će Srebrenica biti grad kao i ostali gradovi u BiH", kazala je Herić.
Herić je istakla zahvalnost roditeljima, bošnjačkim predstavnicima lokalne vlasti i nevladinoj organizaciji EMMAUS.
Akademiji su prisustvovali: potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Općine Bratunac Salih Dubičić, predstavnice Udruženja majke Srebrenice te mnogobrojni građani Srebrenice.
Povodom Dana nezavisnosti BiH, večeras će u sali Prve osnovne škole Srebrenica biti odigrana revijalna odbojkaška utakmica između SZA "Mikasa" i ŽOK "Bratunac".
Najavljeno je također osnivanje sportske zdravstvene akademije "Mikasa".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-i ... /180301069
Samo BiH.
Ahmetović: Pitam Durakovića ko je kriv za gubitak načelničke pozicije u Srebrenici
Zastupnik Nezavnisnog bloka Sadik Ahmetović komentarisao je za Klix.ba izjavu bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića o političkim mešetarima koji su navodno krivi za propast probosanske politike u gt-u.
"Meni je drago što je Ćamil Duraković konačno progovorio o tome da je SDA krivac za loš položaj Bošnjaka u entitetu gt, a istovremeno mi je žao što, opet, nismo uspjeli da čujemo od njega ko je krivac imenom i preizmenom", rekao je Ahmetović za Klix.ba podsjećajući da je Duraković nakon izgubljenih izbora u Srebrenici u više navrata 'prijetio' da će reći ko je kriv za njegov poraz.
"Pitao bih ga, dakle, ko su ti mešetari? Danas, kad je već odlučio da bude samostalan, možda je vrijeme da konačno saznamo ko je doveo do gubitka načelničke pozicije u Srebrenici. Mislim da je imenovanje krivca za gubitak Srebrenice ključno da se stvore zdrave osnove za zajednički nastup probosanskih stranaka", rekao je Ahmetović.
On je kazao kako se mora raditi zajedno, da se izborni kapecitet treba pojačati što više može, te da se ne to smije raditi nauštrb činjenica.
"Koliko god u SDA vjerovali da je Općina Centra deset puta vrjednija od Srebrenice, za Bošnjake-povratnike ona je bila simbol i dokaz da se znamo ujediniti i izboriti za naša prava. Zato je od ključnog značaja da saznamo ko je radio sve da je izgubimo jer takve osobe ni u kom slučaju ne mogu biti uključene u nove političke projekte u gt-u", zaključio je naš sagovornik.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Miloradu Dodiku dodijeljena plaketa "Zlatni grb Srebrenice"
Lideru genocidne Miloradu Dodiku danas je dodijeljeno najveće priznanje općine Srebrenica, Plaket sa zlatnim grbom, i to povodom Dana općine. Bošnjaci u Srebrenici nisu se složili s odlukom da plaketa ode u Dodikove ruke.
Odluka o dodjeli Zlatne plakete Dodiku donesena je na šestoj tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica na prijedlog načelnika Mladena Grujičića. Tada su Bošnjaci napustili sjednicu Skupštine općine.
Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici ovu odluku smatra neprihvatljivom.
"Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u 'zaštićenoj zoni' UN-a Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija gt-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje općine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti", navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Srebrenica.
Osim predsjednika gt-a Milorada Dodika današnjoj svečanoj sjednici prisustvuju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar saobraćaja i veza genocidne Neđo Trninić, izaslanik predsjednika Srbije Imre Kern, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, nekoliko poslanika i veći broj načelnika opština iz genocidne.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio je Dodiku i čestitao dobitnicima opštinskih priznanja poželivši nastavak uspješne saradnje.
Govoreći o rezultatima rada, Grujičić je rekao da se Srebrenica oporavlja najviše zahvaljujući sredstvima od pet miliona eura koje je za ovu opštinu dodijelila Srbija, podršci predsjednika Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vlada genocidne i Srbije.
gVBzhls0_SI
Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vijeće ministara donijelo je Odluku o odobravanju sredstava Općini Srebrenica za prioritetne infrastrukturne projekte utvrđene jednoglasnom odlukom Skupštine općine Srebrenica, u iznosu 500.000 KM. Međutim, na sjednici Skupštine Općine Srebrenica nisu jednoglasno podržani dati prijedlozi.
IjaVe_7B-tQ
Povorka u Srebrenici na Badnje veče: Traktori, automobili, zastave i muzika
Da je u Srebrenici Badnje veče obilježeno nešto drugačije svjedoči video snimak reportera portala Klix.ba iz ovog grada u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.
Naime, kroz grad je večeras prošla povorka s traktorima i automobilima praćena zvucima narodne muzike uz zastave, a tu i tamo mogao se čuti i poneki pucanj iz vatrenog oružja. Na traktoru je prevezen okićeni badnjak.
- BosnjackaHercegovina
- Član
I kad neko pita a zasto ovo poludivlje smece od naroda treba izbacit iz Bosne, samo pogledaj ovaj video.Zmaj je napisao/la:IjaVe_7B-tQPovorka u Srebrenici na Badnje veče: Traktori, automobili, zastave i muzika
Da je u Srebrenici Badnje veče obilježeno nešto drugačije svjedoči video snimak reportera portala Klix.ba iz ovog grada u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.
Naime, kroz grad je večeras prošla povorka s traktorima i automobilima praćena zvucima narodne muzike uz zastave, a tu i tamo mogao se čuti i poneki pucanj iz vatrenog oružja. Na traktoru je prevezen okićeni badnjak.
Ovo oni zovu proslavom vjerskog obreda.
Samo BiH.
Zadnji incident u Kozarcu je bio 2002-2003 godine.Izlazite ''Balije;' da pozdravite sampione.Nesto su cetnici osvojili tad.Rukomet,kosarka.Sta ja znam.Znam da su 2 zavrsila u bolnici vlaha.Vec 15 tak godina oni nikad ponoci nisu napali Kozarac.Nikad. Kozarac je isto okruzen i Srpskim selima okolo.Podno je planina Kozara puna cetnika.ali kad znaju da ce zijaniti zivot ili gore.Ne ide im se
Toliko je tamo da 4 vlaha u Kozarcu koliko ih ima u osnovnoj skoli.Pohadja skolu u Prijedoru jer ne zele da ide u ''Balijsku'' skolu koja ima nastavu na Bosanskom.I to uredno ih salju.Neki ne kopcaju da je mentalitet vlaha takav da oni razumiju samo zakon sile.I cuj ovo.Komsije Srbi.
Ova im je najveca glupost
Toliko je tamo da 4 vlaha u Kozarcu koliko ih ima u osnovnoj skoli.Pohadja skolu u Prijedoru jer ne zele da ide u ''Balijsku'' skolu koja ima nastavu na Bosanskom.I to uredno ih salju.Neki ne kopcaju da je mentalitet vlaha takav da oni razumiju samo zakon sile.I cuj ovo.Komsije Srbi.
Ova im je najveca glupost
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot
Ne postoji burek s sirom
VIDEO: https://twitter.com/Camil_Durakovic/sta ... 6884130816
Ćamil Duraković
Bravo načelniče! Badnji, meni čudan, konvoj ciljano staje ispred kuće "našeg" načelnika u Srebrenici. Pjesma je posebno odabrana za načelnika, inače nije četnička, mislim nemojte dizati bespotrebne tenzije, to je samo "moj stari đedo", "i danas je ljuta zmija kokarda mu sija".
Fina gradska raja: Ma to je samo predizborna!BosnjackaHercegovina je napisao/la:I kad neko pita a zasto ovo poludivlje smece od naroda treba izbacit iz Bosne, samo pogledaj ovaj video.Zmaj je napisao/la:IjaVe_7B-tQPovorka u Srebrenici na Badnje veče: Traktori, automobili, zastave i muzika
Ovo oni zovu proslavom vjerskog obreda.
c316PspYuaQ
Bošnjake Srebrenice posljednja dva dana uznemirilo je ostavljanje vreće sa svinjskim kožama u Potočarima te proslava Badnjaka uz četničku ikonografiju. Na proslavi je korišteno i vatreno oružje. Vlasti u entitetu RS ni u jednom slučaju nisu ustanovili kazneno djelo.
Ahmetović koordinator aktivnosti Bošnjaka u Srebrenici: Ostavimo razlike po strani i radimo zajedno
Nakon što su predstavnici Bošnjaka u Općini Srebrenica javnosti i liderima probosanskih političkih stranaka uputili otvoreno pismo kojim pozivaju na zajednički nastup na lokalnim izborima 2020., danas su održali još jedan radni sastanak kojem se ovoga puta pridružio i predstavnik SDP-a BiH.
Za koordinatora aktivnosti koje će provoditi u narednom periodu imenovali su Sadika Ahmetovića i zahvalili se političkim strankama koje su do sada iskazale podršku ovoj inicijativi uz nadu da će im se pridružiti i drugi.
"Žalimo zbog ponovnog pokušaja određenih pojedinaca da paralelno vode aktivnosti sa osobama koje čak i ne žive u Srebrenici, a kamo li da imaju legitimitet da o njoj odlučuju. Ponovo pozivamo sve savjesne ljude i političke stranke i organizacije da nam se pridruže, jer odgovornost za Srebrenicu ne može preuzeti samo jedna stranka niti pojedinac. Smatramo ovo ključnim trenutkom da svi ostavimo lične i stranačke interese iza sebe i da Srebrenicu vidimo kao mjesto gdje ćemo biti jedinstveni u naporima da joj vratimo dostojanstvo. Sigurni smo da je ovo u interesu svih stranačkih lidera, zato ih pozivamo da nam pomognu", navode predstavnici Bošnjaka u Općini Srebrenica.
Njihov koordinator Sadik Ahmetović u izjavi za Klix.ba ističe da pitanje izbora u Srebrenici nije pitanje jednog čovjeka niti bilo koje političke stranke, već da ono samo može biti "pitanje svakog od nas i svih političkih stranaka".
"Odnos svakog od nas prema Srebrenici je mjera našeg morala i naše ljudskosti. Nemam nikakvu političku ambiciju, moja jedina ambicija je da svi zajedno uradimo najviše što možemo kako bismo u Srebrenici iduće godine napravili najbolji rezultat, rezultat koji će vratiti nadu i ponos svakom od nas koji je volimo i osjećamo. Ono što mogu ponuditi je razgovor sa svakim pojedincem i strankom da naše jedinstvo bude naša Srebrenica. Ima perioda kada smo uspješno radili i dobijali izbore u Srebrenici, kao direktni učesnik tog vremena sam spreman svoje iskustvo koje imam staviti na raspolaganje. Znam da mi to možemo, znam da imamo znanje i iskustvo, znam da osjećamo da to trebamo uraditi, zato pozivam sve da ostavimo sujete i naše političke razlike i da radimo zajedno. Srebrenica jeste i bit će stub opstanka naše zemlje", naveo je Ahmetović.
Probosanske stranke razgovarale o zajedničkom izbornom nastupu u Srebrenici
Sastanak probosanskih političkih stranaka koje su razgovarale o zajednikom nastupu na Lokalnim izborima 2020. godine održan je u Srebrenici, saopćeno je nakon sastanka.
Bio je to drugi njihov sastanak, a osim Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH, prisustvovali su i predstavnici Građanskog saveza te Pokreta socijalne pravde i demokratije.
Jedan od zaključaka je da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici i da pozivaju ostale političke subjekte i organizacije da se pridruže tom projektu koji, po mišljenu svih, treba da bude proširen na čitav entitet genocidna.
Čavka: Srebrenica okuplja probosanske snage, želimo jednog kandidata za načelnika
Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da su mnoge stvari postale potpuno jasne pred početak zvaničnih aktivnosti za prestojeće lokalne izbore u BiH u oktobru iduće godine. Čavka je posebnu pažnju posvetio Srebrenici kao simbolu stradanja bošnjačkog naroda.
"Srebrenica je mjesto gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima i ona mora da okuplja sve probosanske snage koje istinski žele da vrate vjeru u bolju Srebrenicu. U Srebrenici ne smije da postoji prostor za pupulizam, politikantstvo i slične političke akrobacije", istakao je Čavka.
Srebrenica, dodao je on, ne smije da bude poligon za potrošene ideje i deklarativnu podršku povratnicima. Suviše je onih koji su, kazao je Čavka, profitirali na Srebrenici, ali dalje jeftino skupljanje političkih poena neće biti moguće.
"Većina probosanskih stranaka već radi na stvaranju infrstrukture koja će da obezbijedi promjene u Srebrenici. Želimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice, kao i zajedničku listu koja će vratiti dostojanstvo povratnicima", rekao je Čavka.
U proteklom periodu je, podsjetio je on, održano nekoliko uspješnih sastanaka koji su bili predvođeni potpredsjednicima političkih stranaka. Upravo je SBB- domaćin sljedećeg sastanka naa kojem će se, kaže Čavka, dodatno grupisati i pojačati probosanski kurpus.
"Savez za boilju budućnost na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Radoničićem do sada je uvijek podržao probosanska okupljanja u Srebrenici i to ćemo zasigurno da uradimo i ovaj put bez ikakvog uslovljavanja", ističe Čavka.
Cilj SBB-a je, dodaje on, da postanu politički faktor na prostoru manjeg bh. entiteta, a to danas, tvrdi Čavka, nije slučaj. Jedini način da se to desi jeste zajedničko djelovanje na cijelom prostoru gt, a to bi omogućilo povratak dostojanstva svih povratnika.
"Svjedoci smo mnogobrojnih političkih akrobacija u Narodnoj skupštini genocidne. Legitmne predstavnike Bošnjaka smjenjuju i postavlju po potrebi većine. To se zasigurno ne bi desilo da su Bošnjaci faktor odlučivanja u samoj NSgt. Stoga moramo izvući pouke iz ranijih greška i moramo da učinimo sve da Bošnjaci postanu faktor odlučivanja u Srebrenici, ali i drugim dijelovima manjeg bh. entiteta. Samo na ovaj način možemo stvoriti neku bolju budućnost za sve povratnike koji masovno ponovo napuštaju svoje domove", zaključio je Čavka.