Ekonomija Bosne i Hercegovine
Re: Ekonomija BIH
Na RTGT je nedavno bila jedna emisija o njihovoj ekonomiji. Pogledaj je BH, govore dosta informacija.
http://rtrs.tv/av/pusti.php?id=73965
http://rtrs.tv/av/pusti.php?id=73965
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Genocidna će nas vuči ka dole po pitanju BDPa sve dok je procenat njihovog rasta niži od našeg - i to nije toliko iznenađenje. Znali smo to odavno. Ali ono što se sakriva od naroda i javnosti jeste da je Genocidna u 2016 bila u VELIKOJ RECESIJI.
Na primjer, 2009 godine Francuska je imala pad u rastu BDP od -2.9% radi svjetske krize. Engleska je imala pad od -4.3%. SAD je imala pad od -2.9%. Njemačka pad od -5.6%.
Pitanje, u kakvoj krizi svjetskih proporcija je Genocidna Tvorevina živila u 2016 da ima pad od PREKO -2.4% (jer ne znam koliko ispod -2.4% je BDP GTa, zato što ne znamo udio BDP Brčko Distrikta da to izračunamo ali znamo da je ispod -2.4 jer je ekonomija BDa iznad nule.)
Zainteresovao si me bio sa ovim pa sam i sam racunao da potvrdim tvoj rezultat. Na zalost situacija nije takva. Ne zbog lose matematike nego zbog losih podataka.
Predpostavka od 2,1% rasta sa stranog linka se ne podudara sa zvanicnom objavljenom statistikom koja (po objavi prvih rezultatu u julu) kaze da je nominalni rast BDPa BiH u 2016 bio 4,59% dok je realni rast iznosio 3,07%.
Kariceve zadnje informacije su vjerovatno finalna obrada i tek blago se razlikiju od podataka iz juna.
http://www.bhas.ba/saopstenja/2017/BDP% ... zvodni.pdf
Isti ti podatci iz juna govore o ucescu FBiH u ukupnom BDPu od 65,34% (pad od 0.04 u odnosu na 2015), GT 32.22% (+0.02), BD 2.44% (+0.02).
Dakle realni rast BDPa FBiH od 2.9% je nesto manji od realnog rasta BDPa GT za 2015. Rast od 2.9% bi bio sasvim respektabilan da smo mi razvijena zapadno-evropska zemlja, ali iz nase pozicije ekstremno niske pocetne osnove je ovo nedovoljno da sustignemo neki evropski prosjek u ovom stoljecu.
Inace za ovaj nizak rast je direktno odgovorna Bosnjacka politika jer je zanemarila ili bila nesposobna nastaviti infrastrukturne radove (autoceste za koje su vec pare bile i osigurane a kamoli nove pare osigurati) i pokrenuti toliko ocekivane energetske projekte (Blok 7 TE Tuzla, TE Banovici, TE Kakanj i rudnik i TE Kamengrad Sanski Most, HE Vranduk itd itd itd).
Cetnici su u kontinuitetu nastavili raditi na autocestama i izgurali su do kraja TE Stanari zadnjih godina i to je kraj te matematike.
FBiH je propustila priliku da ovaj "solidan" rast iz zadnjih godina, na krilima rasta citave Evrope pretvori u jedan ekonomski BUM vec se hvale ovim mrvicama kao da su rezultat njihove neke strategije a ne povecanja potraznje iz Evrope i svijeta.
- Zenicaninn
- Član
@Logan
Nije mi nikako jasno kako si ti izracunao rast bdp u fbih za 2,9%, kad jasno na prethodnon stranici pise da je rastao nominalno za 4,8% u odnosu 2015 godine?
Znaci imamo vec podatke o rastu bdp-a fbih i rast na nivou cijele BiH, i imamo podatke o ucescu fbih, genocidne i bd u bdpu.
Znaci trebamo sa tim podacima izracunati ucesce rasta ili pada bdp genocidne i bd u 2016 u odnosu 2015 jer nam ti podaci fale.
Nije mi nikako jasno kako si ti izracunao rast bdp u fbih za 2,9%, kad jasno na prethodnon stranici pise da je rastao nominalno za 4,8% u odnosu 2015 godine?
Znaci imamo vec podatke o rastu bdp-a fbih i rast na nivou cijele BiH, i imamo podatke o ucescu fbih, genocidne i bd u bdpu.
Znaci trebamo sa tim podacima izracunati ucesce rasta ili pada bdp genocidne i bd u 2016 u odnosu 2015 jer nam ti podaci fale.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Zenicaninn je napisao/la:@Logan
Nisam ja nista racunao, Karic sve ove brojeve spominje u clanku:
Nominalni rast je 4,6%
Realni rast je 2,9%Bruto domaći proizvod u tekućim cijenama Federacije BiH iznosi 19.540.120 KM, što znači da je nominalno veći za 4,6 posto u odnosu na 2015. godinu
4,8% je nominalni rast BDP po glavi stanovnika:Naglasio je da se BDP obračunava u stalnim cijenama sa ciljem da se obračunaju realne stope rasta kako bi se eliminisao uticaj promjene cijena i usluga, te na taj način je moguće porediti BDP tekućeg perioda sa prethodnim periodom, koji je u 2016. realno veći za 2,9 posto u odnosu na 2015. godinu.
Bruto domaći proizvod po stanovniku u Federaciji BiH u 2016. godini iznosi 8.857 KM i veći je za 405 KM u odnosu na 2015. godinu, što nominalno predstavlja povećanje za 4,8 posto.
Da bi uporedio dvije godine moras nominalni BDP pretvoriti u realni koristeci tzv BDP deflator. Da sad ovdje ne idem offtopic puno, ovo su neki osnovni makroekonomski termini i lako ces naci objasnjenje na googlu a mogu ti i ja neki link iskopati ako te interesuje.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Interesantno.
Onda je ili ovaj strani podatak skroz netačan ili su preliminarni rezultati u ovom linku iz jula 2017 tačni.
Ako su preliminarni podaci tačni - onda je isti rast bio i u GTu i u FBiH.
Onda je ili ovaj strani podatak skroz netačan ili su preliminarni rezultati u ovom linku iz jula 2017 tačni.
Samo BiH.
Rezultati iz jula su vise od 99.9% tacni. Vidi se po minimalnoj razlici izmedju BDPa FederacijaBosnjackaHercegovina je napisao/la:Interesantno.
Juli:
19.537 miliona (zaokruzili na milion)
Decembar:
19.540.120 hiljada (zaokruzili na hiljadu)
Znaci razlika od cca 3 miliona sto na 19.5 milijardi je tek frakcija procenta.
U svakom slucaju svaka cast na razmisljanju i na inicijativi. Svaku vijest je dobro analizirati i ne uzimati zdravo za gotovo jer se svakodnevno podkradaju sulude greske zbog nesposobnih novinara koje se onda propagiraju internetom standardnim kopiranjem clanaka sa portala na portal.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Logan,
Hvala na komentaru i ispravci.
Ipak, kad malo dalje čitam, sve mi izgleda jako čudno i mutno.
World Bank, koja je ipak internacionalna institucija koja prati ovakve stvari, tvrdi da je GDP BiH u 2016 bio 3.2%.
http://www.biznisinfo.ba/bosnias-gdp-gr ... orld-bank/
Gledao sam i druge linkove i oni su još niži (i do 2.0%). Ništa mi nije jasno.
Razumijem da je Statistička Agencija BiH izbacila detaljne podatke ali očito ljudi po svijetu njih ne uzimaju zdravo za gotovo. Što također postavlja pitanje koliko su i ti podaci a i ovi iz FBiH tačni.
World Bank, koja je ipak internacionalna institucija koja prati ovakve stvari, tvrdi da je GDP BiH u 2016 bio 3.2%.
Razumijem da je Statistička Agencija BiH izbacila detaljne podatke ali očito ljudi po svijetu njih ne uzimaju zdravo za gotovo. Što također postavlja pitanje koliko su i ti podaci a i ovi iz FBiH tačni.
Samo BiH.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Samo mala ispravka.Logan je napisao/la:Rezultati iz jula su vise od 99.9% tacni. Vidi se po minimalnoj razlici izmedju BDPa FederacijaBosnjackaHercegovina je napisao/la:Interesantno.
Juli:
19.537 miliona (zaokruzili na milion)
Decembar:
19.540.120 hiljada (zaokruzili na hiljadu)
Znaci razlika od cca 3 miliona sto na 19.5 milijardi je tek frakcija procenta.
U svakom slucaju svaka cast na razmisljanju i na inicijativi. Svaku vijest je dobro analizirati i ne uzimati zdravo za gotovo jer se svakodnevno podkradaju sulude greske zbog nesposobnih novinara koje se onda propagiraju internetom standardnim kopiranjem clanaka sa portala na portal.
Iz ovog ne možeš reći da su rezultati 99.9% tačni, nego samo da su 99.9% konzistentni jedni sa drugima. To jest da ih nisu mnogo mijenjali. A samo zato što su konzistentni to ne znači da su i tačni.
Čudno mi je sad ovo sve jer je i dalje velika razlika između ovih podataka i onih po svijetu - niko osim ovih u BiH nije potvrdio rast BDPa BiH iznad 3.2% - niko da sam barem ja vidio a evo tražim.
A ovi kod nas govore o preko 4% što je jako velika razlika u usporedbi o onom što oni vani govore.
Samo BiH.
-
JuzniDoboj
- Član
Po tom linku, nisu tvrdili da je GDP bio 3,2 u 2016, vec da je bio 2,8% i da ocekuju da ce biti 3,2 u 2017, dakle samo predikcija.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Logan,
GT su stvorili genocidom, etničkim čišćenjem, urbicidom i kulturocidom, patentirali koncept sekundarnih/tercijarnih grobnica, spaljivali žive ljude, silovali žene i djecu, rušili i pljačkali sve što je palo pod ruke.
Skoro niko na svijetu ko objavljuje ekonomske parametre raznih drzava ne objavljuje nominalni vec realni rast. Podatci se uglavnom crpe od Svjetske Banke koja opet daje procjene prije nego zvanicni podatci budu objavljeni. U zavisnosti kada su ti podatci povuceni, ako nisu osvjezavani na vrijeme onda mogu drasticno da variraju.
Tako ako na googlu ukucas bosnia and herzegovina gdp growth rate prikazuje 2.0 pozivajuci se na Svjetsku Banku kao izvor podataka.
Ako pak odes na sajt Svjetske Banke vidjeces da sada pise 3.1%
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... cations=BA
Svjetska Banka nema posebnih mehanizama da dodje do podataka osim da ih dobija od statistickih agencija drzava clanica. Najrelavantnija cifra u ovom momentu je cifra od 3,07% realnog rasta iz tzv "prvih rezultata" objavljenih u julu 2017. Finalna cifra koja ce vjerovatno uskoro biti obavljena sumnjam da ce puno varirati od ove.
Tako ako na googlu ukucas bosnia and herzegovina gdp growth rate prikazuje 2.0 pozivajuci se na Svjetsku Banku kao izvor podataka.
Ako pak odes na sajt Svjetske Banke vidjeces da sada pise 3.1%
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... cations=BA
Svjetska Banka nema posebnih mehanizama da dodje do podataka osim da ih dobija od statistickih agencija drzava clanica. Najrelavantnija cifra u ovom momentu je cifra od 3,07% realnog rasta iz tzv "prvih rezultata" objavljenih u julu 2017. Finalna cifra koja ce vjerovatno uskoro biti obavljena sumnjam da ce puno varirati od ove.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ok. Onda je greška bila unositi rast nominalnog BDPa, pa umjesto toga trebao sam pratiti realni rast BDPa.
E sad, jesi li našao realni rast BDP-a za FBiH, a koliki realni rast BDP-a za BiH?
E sad, jesi li našao realni rast BDP-a za FBiH, a koliki realni rast BDP-a za BiH?
Samo BiH.
To, plus sto te je prevario taj sajt sa netacnom starom procjenom rasta u BiH.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Ok. Onda je greška bila unositi rast nominalnog BDPa, pa umjesto toga trebao sam pratiti realni rast BDPa.
Realni rast za FBiH po zadnjem clanku od Karica je 2,9% a po ASBiH iz jula realni rast BDPa BiH je 3.07%
Jos cu samo ovo jos dodati na ovu temu, ne opterecujte se previse sa ovim ciframa. Sve je to tacan zbir netacnih podataka i svaka ova racunica zavisno od metodologije koju koristi sadrzi u sebi dosta nagadjanja i ofrljeg procjenjivanja.
Ovi brojevi i poredjenje samo na osnovu ove stavke takodjer nista ne znaci. Da bi se dobila potpunija slika usporedbe ove nase dvije ekonomije moralo bi se uzeti u obzir jos masa parametara. Dodatna "komplikacija" za poredjenje ove vrste je i zajednicki ekonomski prostor pa mi je npr uvijek smijesno vidjeti kada entiteti, pa cak i kantoni ili jos gore, opstine, pocnu da se razbacuju parametrima poput pokrivenosti uvoza izvozom.
GT je ekonomski drasticno losija od FBiH po svim parametrima. Dug GT je skoro duplo veci od duga FBiH i to bruto, po glavi stanovnika to je znaci skoro 4 puta vise. Vec 2015 dostize skoro 60% BDP sto je gornji limit zaduzivanju, a bice jos gore. Preko 90% stranih investije 2016 je otislo u federaciju. Rast izvoza je veci u federaciji. Rast u prikupljanju direktnih poreza je veci u federaciji. BDP po glavi stanovnika je preko 1500KM veci u federaciji. Stednja gradjana federacije po glavi stanovnika je duplo veca od one u GT. Firme iz federacije dominiraju na tablicama najuspjesnijih preduzeca i povecavaju tu dominaciju svake godine cak i ako uzmemo u obzir cisto razliku prouzrokovanu vecim brojem stanovnika i firmi u federaciji.
Na ovo sve treba dodati da je dio ekonomije GT vec u nasim rukama i da svake godine taj udio raste tako i ovo sto nabrajamo pod GTom bi fakticki trebalo prebaciti na drugu stranu kada bi znali tacne podatke i kada bi smislili neku metodologiju da to analiziramo sa nekom dozom preciznosti.
GT je ekonomski davljenik i nas zadatak je da davljeniku stanemo cizmom na vrat i zadrzimo ga pod vodom. Da jacamo dalje nasu ekonomiju i da povecavamo nase ekonomsko prisustvo u GT. Da ekonomski ojacamo dalje nase teritorije tamo a i da preuzimamo trzisni udio od njih sveukupno.
Jedina pametna stvar sto su cetnici do sada uradili je sto su nastavili raditi infrastrukturne projekte za razliku od imbecila iz SDA/SBB/HDZ i sto su par energetskih projekata doveli do kraja sto 'nasim' kokosarima ne polazi za rukom vec 15 godina.
-
JuzniDoboj
- Član
Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Naravno da je ekonomija jako važna za opstanak naroda ovdje, ali ljudi moji, trebate pogledati koliko su nesposobni vlastodršci urušili ovu zemlju, prije svega mislim na izdajničku i neposobnu SDA! Mi za jednom Hrvatskom kasnimo 20-tak godina u pogledu prosječnih plata i penzija, te GDP-a. Ovim tempom njen TRENUTNI nivo GDP-a ćemo stići nekad iza 2040 godine, a plate ni do 2050. Dakle, mi smo na samom dnu što se tiče ekonomije - podaci ispod su ZVANIČNI...JuzniDoboj je napisao/la:Treba i vise, za 10 godina trebamo ciljati da prosjecna plata bude 2000 KM minimalno. Naravno, govorim o prosjecnoj plati kod nas Bosnjaka, boli me briga za skutoristan i genocidnu tvorevinu.
Hvala ti mnogo što si ovo postavio @Bošnjak na Kvadrat. Meni je ovo djelimično otvorilo oći, strašno je da nećemo stići DANAŠNJI nivou Hrvatske jos 40 godina, a da ne pričamo o nekoj zapadnoj Evropskoj zemlji... Baš govori o očajnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Prvi korak koji možemo uzeti da ovo promjenimo je na izborima 2018 godine... SDA ne i SDP ne.
GT su stvorili genocidom, etničkim čišćenjem, urbicidom i kulturocidom, patentirali koncept sekundarnih/tercijarnih grobnica, spaljivali žive ljude, silovali žene i djecu, rušili i pljačkali sve što je palo pod ruke.
Ma ljudi samo hljeba, igara i nek' ne puca i kod nas je narod zadovoljan. 
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
- BosnjackaHercegovina
- Član
B^2, nazalost ima tu nekoliko stvari koje su izostavljene.JuzniDoboj je napisao/la:Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Naravno da je ekonomija jako važna za opstanak naroda ovdje, ali ljudi moji, trebate pogledati koliko su nesposobni vlastodršci urušili ovu zemlju, prije svega mislim na izdajničku i neposobnu SDA! Mi za jednom Hrvatskom kasnimo 20-tak godina u pogledu prosječnih plata i penzija, te GDP-a. Ovim tempom njen TRENUTNI nivo GDP-a ćemo stići nekad iza 2040 godine, a plate ni do 2050. Dakle, mi smo na samom dnu što se tiče ekonomije - podaci ispod su ZVANIČNI...JuzniDoboj je napisao/la:Treba i vise, za 10 godina trebamo ciljati da prosjecna plata bude 2000 KM minimalno. Naravno, govorim o prosjecnoj plati kod nas Bosnjaka, boli me briga za skutoristan i genocidnu tvorevinu.
Hvala ti mnogo što si ovo postavio @Bošnjak na Kvadrat. Meni je ovo djelimično otvorilo oći, strašno je da nećemo stići DANAŠNJI nivou Hrvatske jos 40 godina, a da ne pričamo o nekoj zapadnoj Evropskoj zemlji... Baš govori o očajnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Prvi korak koji možemo uzeti da ovo promjenimo je na izborima 2018 godine... SDA ne i SDP ne.
Prosjek penzija penzionera unutar BiH je veci od ovog broja jer je ukupan prosjek penzija u BiH fiktivno spusten jer se penzije BH penzionerima koji zive van BiH automatski spustaju za 120km. Evo kako taj proces ide - puno je ljudi iz BiH iselilo zbog rata (mnogo vise nego iz HR) a dosta tih ljudi je zaradilo PARCIJALNU penziju u BiH jer su u BIH radili prije rata 15-20 godina - sto im automatski daje minimalac. Znaci to spusta prosjecnu penziju na 320km (ili koliko je vec ona danas). E sada, prosjecna penzija dijasporskih penzionera je jos DODATNO spustena cinjenicom da zakon u FBiH (a mozda i u GT - ne znam) nalaze da svaki penzioner ili mora sam licno dolaziti pokupiti svoju penziju ili mora potpisati punomoc da neko drugi to uradi (ali ta punomoc ne moze biti starija od 6 mjeseci). A da bi dobio punomoc moras biti u BiH licno da je ovjeris - znaci da bi kao dijasporski penzioner izbjegao gubitak 120KM penzije moras svako 6 mjeseci dolaziti licno u BIH da bi ovjeravao punomoc - a to je neisplativo i gotovo nemoguce penzionerima u SAD, Kanadi i Australiji, a mozda i u Skandinaviji. Ovakav sistem onemogucava penzionerima iz tih daljih drzava (koji ne mogu dolaziti u BiH svako par mjeseci jer je preskupo) da dobiju dodatak od 120KM koji vlada dodaje na svaku penziju - tako da penzioneri van BiH koji dobivaju minimalac od 320KM, nakon 6 mjeseci obicno pocnu dobivati 200KM penziju, a u daljoj dijaspori sigurno ima barem 50-100,000 takvih penzionera. I njihove penzije fiktivno spustaju prosjek penzija u BiH, prvo jer su ostali na minimalcu zat o sto nisu navrsili puni staz jer su iselili a drugo jer im je i taj minimalac dodatno umanjen za 120KM. U stvarnosti, prosjek penzija ljudi u BiH je veci nego totalni prosjek penzija, jer je prosjek penzija penzionerima u dijaspori sigurno manji od 250km. Ja znam nekoliko penzionera koji primaju 200KM penziju (a minimalac je 320KM) upravo zato sto su u dijaspori.
Po pitanju nezaposlenosti - BiH broji nezaposlene na nacin na koji to ne rade mnoge drzave i moguce i HR. U BiH se kao "nezaposleni" vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro. U SAD se kao nezaposleni vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro i AKTIVNO traze posao + nisu nezaposleni duze od 12 mjeseci. Pod aktivno se podrazumjevaju stvari koje vlada nadgleda tvoju aktivnost - moras im poslati log gdje si pisao za svaku sedmicu tri radna mjesta na koja si aplicirao - i oni ce provjeriti. Plus oni koji su nezaposleni preko 12 mjeseci se vise ne racunaju kao "radna snaga" i stoga vise nisu "nezaposleni." Sa druge strane u BIH se i oni koji ne traze posao duze od 12 mjeseci kao i oni koji ga ne traze aktivno (ne apliciraju na 3 radna mjesta svake sedmice) racunaju kao "nezaposleni." Zato je nezaposlenost u BiH mnogo veca nego u SAD recimo - gdje se ti ljudi koji su neaktivni ne racunaju kao nezaposleni. Ja ne znam kako HR broji nezaposlene ali trebas prvo vidjeti kako HR broji nezaposlene i da li otpisuje neaktivne kako to radi SAD (a vjerovatno i vecina razvijenih drzava, jer se one rade slicno). Moje misljenje je - od kako sam skontao sta rade u BiH - da je nezaposlenost u BiH manja od 15%.
PS - nemoguce je da jedan Prevent raspise konkurs u Visokom i trazi 400 radnika i dobije 2. Stvarna nezaposlenost u BiH je manja nego sto se govori - ali i velicina radne snage je manja nego sto se govori. u BiH nema 1 milion radnika - nego negdje oko 750,000 i nema 38% nezaposlenih, nego ispod 15%. Ali se prvo treba pocet racunati broj nezaposlenih onako kako to radi svak ostali. Ovo sada poredjenje sa HR su sve kruske i jabuke.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 01 jan 2018 12:40, ukupno mijenjano 2 puta.
Samo BiH.
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Ma malo je reći da smo na dnu - Hrvatska je ba na samom dnu EU, a za njima kasnimo 20-tak godina.JuzniDoboj je napisao/la:Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Naravno da je ekonomija jako važna za opstanak naroda ovdje, ali ljudi moji, trebate pogledati koliko su nesposobni vlastodršci urušili ovu zemlju, prije svega mislim na izdajničku i neposobnu SDA! Mi za jednom Hrvatskom kasnimo 20-tak godina u pogledu prosječnih plata i penzija, te GDP-a. Ovim tempom njen TRENUTNI nivo GDP-a ćemo stići nekad iza 2040 godine, a plate ni do 2050. Dakle, mi smo na samom dnu što se tiče ekonomije - podaci ispod su ZVANIČNI...JuzniDoboj je napisao/la:Treba i vise, za 10 godina trebamo ciljati da prosjecna plata bude 2000 KM minimalno. Naravno, govorim o prosjecnoj plati kod nas Bosnjaka, boli me briga za skutoristan i genocidnu tvorevinu.
Evo recimo kako izgleda naša projekcija po trenutnom "rastu", kako bi izgledalo da imamo 5% rast BDP-a i 2% plate i penzije, a kako bi izgledalo sa 7%. Nama ljudi bez 6-7% rasta nema spasa, a trenutno smo daleko od toga. Pa sam Novalić je više puta to naglašavao da nama treba drastično veći rast i to ne godinu-dvije, već deceniju-dvije!

Prekjučer otišli žena i ja u Bingo - 70 KM potrošili samo jednu kesu donijeli kući. Ništa luksuzno nismo kupili. Ja ne mogu zamisliti od čega žie ljudi koji zarađuju manje od hiljadu KM mjesečno. Zašto ljudi trpe jeste zato što nisu vidjeli da može bolje - većina našeg naroda nije mrdnula van zemlje. Al zato se mladi odlučuju na odlazak vani jer vide da se može bolje živjeti. Mlade možemo zadržati samo poboljšanjem ekonomskih prilika i kvaliteta života općenito.
Mi se moramo otresti postojećih vladajućih struktura jer je njihov cilj samo koristiti javni sektor za vlastite interese. U to sam se uvjerio više puta. Dakle, kao što si rekao - NE SDA, kao ni SDP (koji su pohlepni i skloni krađi više nego i SDA!!!)
- BosnjackaHercegovina
- Član
B^2, nazalost ima tu nekoliko stvari koje su izostavljene.
Prosjek penzija penzionera unutar BiH je veci od ovog broja jer je ukupan prosjek penzija u BiH fiktivno spusten jer se penzije BH penzionerima koji zive van BiH automatski spustaju za 120km. Evo kako taj proces ide - puno je ljudi iz BiH iselilo zbog rata (mnogo vise nego iz HR) a dosta tih ljudi je zaradilo PARCIJALNU penziju u BiH jer su u BIH radili prije rata 15-20 godina - sto im automatski daje minimalac. Znaci to spusta prosjecnu penziju na 320km (ili koliko je vec ona danas). E sada, prosjecna penzija dijasporskih penzionera je jos DODATNO spustena cinjenicom da zakon u FBiH (a mozda i u GT - ne znam) nalaze da svaki penzioner ili mora sam licno dolaziti pokupiti svoju penziju ili mora potpisati punomoc da neko drugi to uradi (ali ta punomoc ne moze biti starija od 6 mjeseci). A da bi dobio punomoc moras biti u BiH licno da je ovjeris - znaci da bi kao dijasporski penzioner izbjegao gubitak 120KM penzije moras svako 6 mjeseci dolaziti licno u BIH da bi ovjeravao punomoc - a to je neisplativo i gotovo nemoguce penzionerima u SAD, Kanadi i Australiji, a mozda i u Skandinaviji. Ovakav sistem onemogucava penzionerima iz tih daljih drzava (koji ne mogu dolaziti u BiH svako par mjeseci jer je preskupo) da dobiju dodatak od 120KM koji vlada dodaje na svaku penziju - tako da penzioneri van BiH koji dobivaju minimalac od 320KM, nakon 6 mjeseci obicno pocnu dobivati 200KM penziju, a u daljoj dijaspori sigurno ima barem 50-100,000 takvih penzionera. I njihove penzije fiktivno spustaju prosjek penzija u BiH, prvo jer su ostali na minimalcu zat o sto nisu navrsili puni staz jer su iselili a drugo jer im je i taj minimalac dodatno umanjen za 120KM. U stvarnosti, prosjek penzija ljudi u BiH je veci nego totalni prosjek penzija, jer je prosjek penzija penzionerima u dijaspori sigurno manji od 250km. Ja znam nekoliko penzionera koji primaju 200KM penziju (a minimalac je 320KM) upravo zato sto su u dijaspori.
Po pitanju nezaposlenosti - BiH broji nezaposlene na nacin na koji to ne rade mnoge drzave i moguce i HR. U BiH se kao "nezaposleni" vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro. U SAD se kao nezaposleni vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro i AKTIVNO traze posao + nisu nezaposleni duze od 12 mjeseci. Sto znaci da u SAD ako ne trazis posao 12 mjeseci - ti nisi nezaposlen - ti si van radne snage! Naravno da ce onda SAD imati nezaposlene u 4-5% dok bih ima u 38-40% jer oni ne racunaju kao nezaposlenog nikoga ko je ne zaposlen 12 mjeseci. Pod aktivno se podrazumjevaju stvari koje vlada nadgleda tvoju aktivnost - moras im poslati log gdje si pisao za svaku sedmicu tri radna mjesta na koja si aplicirao - i oni ce provjeriti. Plus oni koji su nezaposleni preko 12 mjeseci se vise ne racunaju kao "radna snaga" i stoga vise nisu "nezaposleni." Sa druge strane u BIH se i oni koji ne traze posao duze od 12 mjeseci kao i oni koji ga ne traze aktivno (ne apliciraju na 3 radna mjesta svake sedmice) racunaju kao "nezaposleni." Zato je nezaposlenost u BiH mnogo veca nego u SAD recimo - gdje se ti ljudi koji su neaktivni ne racunaju kao nezaposleni. Ja ne znam kako HR broji nezaposlene ali trebas prvo vidjeti kako HR broji nezaposlene i da li otpisuje neaktivne kako to radi SAD (a vjerovatno i vecina razvijenih drzava, jer se one rade slicno). Moje misljenje je - od kako sam skontao sta rade u BiH - da je nezaposlenost u BiH manja od 15%.
PS - nemoguce je da jedan Prevent raspise konkurs u Visokom i trazi 400 radnika i dobije 2. Stvarna nezaposlenost u BiH je manja nego sto se govori - ali i velicina radne snage je manja nego sto se govori. u BiH nema 1 milion radnika - nego negdje oko 750,000 i nema 38% nezaposlenih, nego ispod 15%. Ali se prvo treba pocet racunati broj nezaposlenih onako kako to radi svak ostali. Ovo sada poredjenje sa HR su sve kruske i jabuke.
Po pitanju nezaposlenosti - BiH broji nezaposlene na nacin na koji to ne rade mnoge drzave i moguce i HR. U BiH se kao "nezaposleni" vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro. U SAD se kao nezaposleni vode svi ljudi bez posla koji su prijavljeni na biro i AKTIVNO traze posao + nisu nezaposleni duze od 12 mjeseci. Sto znaci da u SAD ako ne trazis posao 12 mjeseci - ti nisi nezaposlen - ti si van radne snage! Naravno da ce onda SAD imati nezaposlene u 4-5% dok bih ima u 38-40% jer oni ne racunaju kao nezaposlenog nikoga ko je ne zaposlen 12 mjeseci. Pod aktivno se podrazumjevaju stvari koje vlada nadgleda tvoju aktivnost - moras im poslati log gdje si pisao za svaku sedmicu tri radna mjesta na koja si aplicirao - i oni ce provjeriti. Plus oni koji su nezaposleni preko 12 mjeseci se vise ne racunaju kao "radna snaga" i stoga vise nisu "nezaposleni." Sa druge strane u BIH se i oni koji ne traze posao duze od 12 mjeseci kao i oni koji ga ne traze aktivno (ne apliciraju na 3 radna mjesta svake sedmice) racunaju kao "nezaposleni." Zato je nezaposlenost u BiH mnogo veca nego u SAD recimo - gdje se ti ljudi koji su neaktivni ne racunaju kao nezaposleni. Ja ne znam kako HR broji nezaposlene ali trebas prvo vidjeti kako HR broji nezaposlene i da li otpisuje neaktivne kako to radi SAD (a vjerovatno i vecina razvijenih drzava, jer se one rade slicno). Moje misljenje je - od kako sam skontao sta rade u BiH - da je nezaposlenost u BiH manja od 15%.
Samo BiH.
Ne znam po čemu si ovo zaključio ali koliko ja vidim po svojim prijateljima, poznanicima vidim da narod bogami fino i počesto putuje. Čak i ko ima fb account može vidjeti da narod putuje. Iako uz opasku da narod na fb stavlja svašta i živi lažni život.većina našeg naroda nije mrdnula van zemlje.
Ali narod zaista putuje, makar omladina koliko znam. Pa makar otisli u Graz u šoping na par dana busom za 50 KM.
E jedino ako ćemo gledati daleka putovanja slažem se da naš narod slabo putuje, npr., Tajland, SAD, Meksiko, Australija, Indija, Kina i slične zemlje. Ali mislim da naš narod fino obilazi Europu.
Pa ja sam prošle godine obišao najmanje 5-6 europskih zemalja a živim u običnoj bosanskoj familiji. A znam dosta ljudi, svojih vršnjaka ljudi koji su obišli, Njemačku, Švedsku, Tursku, Austriju, Holandiju itd..
Nije mi jasno ovo @Bošnjak na kvadrat ?Prekjučer otišli žena i ja u Bingo - 70 KM potrošili samo jednu kesu donijeli kući.
Ako ste kupovali pelene za djecu, tablete za mašinu za sudje, deterdžent ili "Tide" ili "Faks" za pranje rublja ili neku drugu hemiju onda razumijem. Ali za te pare se hrane mogu kupiti najmanje 2 one velike zelene vreće u Bingu. Kažem najmanje, zavisi šta se kupuje. Maslac je npr., poskup, ali ima u Bingu i maslac od 5,80 KM (njemački), a ima i maslac od 2,30 KM (iz Francuske).
I tako za druge artikle, ima hljeb od 1,70 KM sa sjemenkama, malo bogatiji, a ima i onaj od 0,50 KM, jeftiniji bez sjemenki.
Ali se u suštini slažem da je hrana preskupa kod nas za naš standard života. U jednoj bogatoj Njemačkoj je hrana jeftinija a ljudi imaju puno bolji standard od našeg.