☑ Pravila foruma i savjeti

Slike Bosnjackih mjesta

Bosman
Administrator

Re: Slike Bosnjackih mjesta

Post Postao/la Bosman » 26 dec 2012 19:41

ZV Keli je napisao/la:
amkos je napisao/la:Sad se u Vreocima, mjestu kod Sarajeva gradi drvena džamija. :D
Nisam ponosan na ove rijeci koeje cu reci ali su mi mnogo ljepse i toplije drvene dzamije...
Ma i meni su. Treba cuvati nasu tradiciju i arhitekturu

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 27 dec 2012 14:11

slika

Maglaj :zastava:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 27 dec 2012 17:25

amkos je napisao/la:Sad se u Vreocima, mjestu kod Sarajeva gradi drvena džamija. :D
Ne znam gdje su Vreoci, ali što se tiče bošnjačke tradicije drvene džamije su
se gradile samo u planinama, kao ove...

u Karićima kod Vareša (dovište)
slika

ili ova na Igmanu?
slika

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 28 dec 2012 09:30

Nisam se dobro izrazio u Vreocima se pravi džamija sa drvenom munarom. Al biće drveta, munara, unutrašnjost, možda prozori itd..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 06:15

Biće onako kako Bošnjaci odluče

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 30 dec 2012 12:46

Ja sam mislio da je Kljuc u ravnici kada vidi ovo skoro pa kotlina bar se na slici tako prikazuje

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 13:28

Ja sam samo jednom prosao kroz Kljuc i nisam onaj koji bi najbolje opisao ali ono sto sam ja vidio. Varcar Vakuf i Ribnik su brdoviti i ima puno sume. Vise ravnice ima iza Bosanskog Petrovca pa dalje prema Bihacu. Ravniji krajevi su kad izades iz Kljuca pa dalje.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 01 jan 2013 09:36

slika

Zavidovici :zastava:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 11 jan 2013 15:45

slika

Gorazde

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 11 jan 2013 15:55

Zmaj je napisao/la:slika

Gorazde
Jesu ta brda piramide u Gorazdu? :mrgreen:
Bosna Bosnjacima!

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 11 jan 2013 15:57

slika

Neum

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 26 jan 2013 07:15

Krusevljani kod Nevesinja

slika

slika

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 31 jan 2013 14:20

Tjentiste-Sutjeska -regija.

Ovo je "najisturenije" bosnjacko mijesto. Oni su se 1992 branili 6 mjeseci u totalnom obrucu. Nakon 6 mjeseci su izvrsili proboj prema slobodnoj teritoriji. Tokom rata su imali i svoj posebni bataljon Sutjeska dok je istovremeno postojao i focanski. Nakon rata su se vratili medu prvima u tu je "najmasovniji" povratak u focansku regiju.

Osnovna skola koju pohada 6 bosnjackih ucenika. Prije je bilo vise. Inace imaju i 4 djeteta predskolskog uzrasta.
slika

slika

slika

To je planinski kraj gdje se nalazi i najveci vrh u Bosni a to je Maglic. Tu su jos i Zelengora i Vucevo i prevoj Cemerno itd...Planina u pravom smislu rijeci. Tu se nalazi i najveca prasuma u Europi. Perucica. Ima dosta planinara ali sto je dobro nema hotela, vikend naselja i slicno. Preporucujem svakome ko voli prirodu. Mozete i prenociti kod nasih ljudi. To su gorstaci i jaki ljudi jer su tamosnji uvjeti izuzetno teski.

slika

slika

slika

Ljiljani na vrhu Bosne

slika

slika

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 01 feb 2013 07:05

Evo dobra mapa fbih i genocidnog četniteta,

može poslužiti i kao avatar:

slika
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Krajisnik
Član

Post Postao/la Krajisnik » 01 feb 2013 22:05

noel malcolm je napisao/la:Evo dobra mapa fbih i genocidnog četniteta,

može poslužiti i kao avatar:

slika
kakva bolan mapa "fbih" i "genocidnog cetniteta" ? Nema tog opravdanja za postavljanje crteza Bosne i Hercegovine kao podijeljenu ma kakvim nacinom, sem onih nuznih za vreme dok se ne srusi tkzv. "rs". Ni u sali ni u zbilji ni u ovom slucaju predocavanja cinjenica; postoje crvene linije oko kojih se treba razviti izvjesna sensibilnost, jer ako je nema onda neki nisu jos dorasli i razvili svijest onako kako treba.
U ovo spadaju mnoge stvari; jedna koja mi usput na um pade je blebecanje i smijanje kada neki latin ili vlah isprica "vic" o "Hasi i Husi" - pricaju ih zbog toga sto bosnjaci nemaju stav koji stiti dostojanstvo i ponos njihov vec se trude da pokazu sto vise koliko su samo "merhametli" i bezazleni à la tipa "..jedno kolo jedna raja od Prijedora do Mostara..." . Umjesto da se takvi pogledaju duboko u oci s pitanjem "sta mi zelis reci s tim - a dobro razmisli sta ces odgovoriti prije nego ti lupim samar!" kod nas sledi blejánje ko ovce dok se drugi sprdaju s nama.
S toga treba takve tipove ljudi glasno prozivati medju bosnjacima i prema takvima zauzeti isti stav ko i prema ovim kaurima sto pricaju "viceve".
Na prvom mjestu vjera pa mati, roditelji, rodbina, narod, drzava - to su stvari oko kojih nema sale niti smiju biti bilo kakve opaske i neozbiljnosti.
Izbacimo dakle ovakva crtanja hartija sem onde dje nuzno jer ovakve stvari podsvjesno instaliraju sliku svrsenih stvari da kao takva posluzi onog dana kada se usudi neko od vlahadije da proglasi kojekakve neovisnost tamo neke "rs".

atif
Član

Post Postao/la atif » 02 feb 2013 07:11

Ima dosta planinara ali sto je dobro nema hotela, vikend naselja i slicno.
Drina hvala za slike sa focanskog kraja. Ovo bi trebalo mozda promjenuti i nasi ljudi bi trebali obavezno napraviti vikend naselje i gdje bi privlacili turiste.
Tako bi nasi ljudi dole mogli opstati i financirati se.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 feb 2013 06:29

hamza je napisao/la:
Ima dosta planinara ali sto je dobro nema hotela, vikend naselja i slicno.
Drina hvala za slike sa focanskog kraja. Ovo bi trebalo mozda promjenuti i nasi ljudi bi trebali obavezno napraviti vikend naselje i gdje bi privlacili turiste.
Tako bi nasi ljudi dole mogli opstati i financirati se.
Ima tu par stvari za reci.

- Perucica i Sutjeska su nacionalni park i tu se ne moze graditi. U mnogim krajevima je to krseno i unakazena su mnoga mjesta ali to ovdje nije slucaj. Prema meni tako treba i da ostane. To su nase "Alpe" a po ljepotama su i bogatije od njih. To je jedan ogroman masiv koji impresionira. Dovoljno je samo proci jednom cestom Foca-Gacko i da se osjetis tako sitan pred tom divljom prirodom. Najbogatija fauna i flora u regiji a i u Eropi.

Prije rata su ti imao spomen sobu vezanu za bitku na Sutjesci i hotele i to je bilo najposjecenije mjesto u ex SFRJ.
Bilo je najposjecenije jer su tu bile organizirane eksurzije i svaka skola je dovlacila ucenike. Tokom rata su cetnici
sve to unistili a onda je nesto obnovio USAID. A i danas imas masu posjetioca tom kraju. Ima dosta i nasih planinara.

U nacionalnom parku danas radi 80 osoba i sve su vlasi. Inace u tom kraju je danasnji odnos Bosnjaci -vlasi : 70-30.

- Prije rata je tu bio projekat izgradnje hidroelektrane Buk bijela i oduzeta su velika imanja od nasih ljudi i mnogi su primorani na iseljavanje. 90% je zavrsilo u Sarajevu. Ta hidroelektrana nije izgradena ni dan danas sto upucuje na to da je to bilo plansko raseljavanje naseg naroda.

- Vec sam pisao i cvrsto stojim iza toga da bi focanski Bosnjaci mogli za 5-10 godina potpuno obnoviti taj kraj. Medutim jasno je da mi ne zelimo da ulazemo u taj kraj i odrzavamo cetnike u zivotu. Ja kad sam npr u svom mjestu i ako mi treba nesto odem do Gorazda(45km). Znaci napravim 90km da bi uzeo nesto jer ne zelim ostavljati novac kod njih. To ti je osnovni razog zasto ne ulazemo znacajnije.

Regija Sutjeske je izolirana i oni nemaju puno dodira sa Focom(gradom). Inace u tom kraju nema nekih krupnih sela/naselja. Najveca su Ustikolina(pod nasom kontrolom) i Miljevina(propali nacisto). Nije to kao Doboj npr gdje si imao sela od po par hiljada st. Toga nema tamo. To su uglavnom sela razbijenog tipa. Tamo nema poljana i ne moze se zivjeti od poljoprivrede. Imas samo malo u Ustikolini.

Ko kontrolira Focu-grad kontrolira cijelu regiju jer ostala sela su besperpsektivna bez samog grada.
U mom mjestu, koji je imalo 100-tinjak kuca niko nije zivio od poljoprivrede jer je to jednostavno nemoguce.
Svi su radili u gradu. Danas je to sve propalo. Na selima ne ostaju ni vlasi osim starih baba. U gradu imaju veliku bolnicu, KPD i tu je najvise zaposlenih. Imaju dva fakulteta i onu popovsku skolu pa to daje privid da ima omladine ali pitanje je do kada ce to biti tamo. Ima malo turizma ali i tu je slaba zarada. Fabrika nema, proizvodnje nema i zive od danas do sutra.

Iseljavaju se masovno i svakim danom ih je sve manje tamo. A sto ih je manje to je nama lakse tamo. Mozes ici po tim selima i samo ces sretati babe.

Evo nacelnika Busovace kako klanja na Maglicu
slika

Nasi katuni gdje budu ljudi tokom ispase stoke.
slika

Preporucujem svakome da posjeti bar jednom u zivotu.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 03 feb 2013 06:34

Drina imas li koju agenciju/vodica za preporucit? Meni je odavno san da obidjem Zelengoru. No ne bih vlasima pare da ostavljam pare.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 feb 2013 06:55

Poznajem neke ljude iz tog kraja. Upitat cu ih pa cu ti reci.
Najbolje da ti pokaze taj kraj neko ko zivi tamo.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 03 feb 2013 12:13

Drina je napisao/la:Poznajem neke ljude iz tog kraja. Upitat cu ih pa cu ti reci.
Najbolje da ti pokaze taj kraj neko ko zivi tamo.
Hvala volio bih da ostavim pare nasima...

Odgovorite