amkos je napisao/la:Dubokouman post. Treba ga procitati par puta da se shvati sto je pisac htio reci.

Zapravo je prejednostavno. Ja ovdje ne pišem tako često, radim na drugim stranama korisnije. Što bude naša politika bliže ovom, brate amkos, tim prije ćemo doći do Bošnjačke Bosne, što bude dalja i ako bude daleko od ovoga, bićemo dalje od Bošnjačke Bosne i u ovim i u bilo kojim granicama. Da se ne zavaravamo.... Postoji u paralelnoj realnosti i bezbroj mogućnosti da Bosna opstane i uz naše nedjelovanje, zbog niza drugih faktora ako se poklope nama na zicer, ali mi smo ti koji najveći dio uslova za njen opstanak trebamo stvoriti. HDZBIH mora biti prošlost u vlasti federacije, da se tih vremena dok su bili u vlasti sa sjetom i uzdahom sjećaju. Kanton 10 se prosto MORA uzeti iz više razloga: Lakše preglasavanje hrvata i biranje njima predstavnika, teritorijalno povezivanje Bosanske Krajine i Srednje Bosne, "ubivanje u pojam" škutora i totalno demoralisanje, brže iseljavanje tzv. Hrvata iz svih krajeva BiH kao popratna pojava. Kako to uraditi? Ima milion opcija i načina kako. Za početak je potrebno htjeti i onima koji odlučuju ukazati na to da nam je to šansa. Poslije toga ne postoji ništa što bi moglo ugroziti Bosnu u ovim granicama. Prvo treba promijeniti ustav federacije. Tamo gdje smo 80% i za početak napraviti sistem kao u rs sa narodnom skupstinom i vjećem naroda, tu nam niko ne bi mogao prigovoriti da ne postujemo konstitutivnost jer imali bi vijeće naroda isto kao u rs. Ako je njihovo u skladu sa državnim ustavom, onda bi bilo i naše. Poslije toga Đikani bi na državnom nivou mogli dizati ruke i ne dizati, ne bi se pitali mnogo i pitali bi se sve manje i manje vremenom. Tek poslije toga mozemo razmisljati o rs i integraciji tog dijela BiH. To je sva mudrost. Samo oni koji žele podjelu Bosne i palestinizaciju Bošnjaka ne vide u ovome šansu za spas. Kud i kamo je komotnije voditi politiku ucjene onda kada znamo da imamo bar dio homogene i povezane terotorije. Rekao sam ima bezbroj načina kako sve uraditi, kako poklopiti kanton 10. Ali prvo je biti svjestan šanse, prihvatiti to i htjeti. Kao što rješenja znam ja kao pojedinac, ozbiljni kreatori politike i strategije bi trebali znati svaki koračić na deset načina. Kad mogu dovoditi trecu klasu arapa u selo kod hadzica, mogu i u glamoc. Kad u glamocu Prevent planira otvoriti pogon, mogu naci nacina i kako dovuci radnike iz centralne bosne i naseliti ih trajno tamo. Sve može, a nešto se nekad i mora.