Ekonomija Bosne i Hercegovine
- BosnjackaHercegovina
- Član
Re: Ekonomija BIH
Mjesecni bilten FZS br. 11 za 2016.
----------------------------------2013----------2014---------2015--------2016(avg)---2016(sept)
Broj zaposlenih-------------435.113-------443.587-----450.121-----458.273------461.944
Broj nezaposlenih----------388.704-------391.427-----390.204-----377.826------374.500
Prosječna neto plaća(KM)----835----------833-----------830-----------846-----------839
Prosječna bruto plaća(KM)--1.275-------1.272---------1.269--------1.294---------1.283
Plate definitivno jos uvijek stagniraju sto je i razumljivo s obzirom koliko je velika nezaposlenost. Kad to spadne na ispod 15% tada ce plate poceti rasti 3% godisnje (u skladu sa inflacijom), a kad padnu ispod 10%, tad ce plate pocet rasti mnogo brze.
Ono sto je jako ohrabrujuce jeste nagal porast zaposlenosti (izmedju 2013 i 2014, zaposlenost je porasla 1.8%, izmedju 2014 i 2015 porasla 1.6%, a izmedju 2015 i septembra 2016 (jos 3 mjeseca ostala u godini) porasla 2.6% s tendencijom da dostigne i 3% ako porast nastavi do nove godine).
----------------------------------2013----------2014---------2015--------2016(avg)---2016(sept)
Broj zaposlenih-------------435.113-------443.587-----450.121-----458.273------461.944
Broj nezaposlenih----------388.704-------391.427-----390.204-----377.826------374.500
Prosječna neto plaća(KM)----835----------833-----------830-----------846-----------839
Prosječna bruto plaća(KM)--1.275-------1.272---------1.269--------1.294---------1.283
Plate definitivno jos uvijek stagniraju sto je i razumljivo s obzirom koliko je velika nezaposlenost. Kad to spadne na ispod 15% tada ce plate poceti rasti 3% godisnje (u skladu sa inflacijom), a kad padnu ispod 10%, tad ce plate pocet rasti mnogo brze.
Ono sto je jako ohrabrujuce jeste nagal porast zaposlenosti (izmedju 2013 i 2014, zaposlenost je porasla 1.8%, izmedju 2014 i 2015 porasla 1.6%, a izmedju 2015 i septembra 2016 (jos 3 mjeseca ostala u godini) porasla 2.6% s tendencijom da dostigne i 3% ako porast nastavi do nove godine).
Samo BiH.
- BosnjackaHercegovina
- Član
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Mjesecni bilten FZS br. 11 za 2016.
Izgleda da FZS i Porezna uprava imaju totalno razlicite statistike.
U prethodnom postu sam prenio sa klix.ba sljedece:
"Prema Jedinstvenom sistemu Porezne uprave, u januaru 2016. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 480.531, a u novembru 2016. godine 504.128."
A ti brojevi su mnogo drugaciji od ovih brojeva iz FSZa.
Samo BiH.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Nakon malo analize, ako uzmes broj Porezne uprave (504 hiljade) kao tacan broj zaposlenih i uzmes broj nezaposlenih iz FZSa, onda dobijes nezaposlenost od 42%.
A ako uzmes brojke za zaposlene i nezaposlene samo iz FZSa, dobijes nezaposlenost od 45% - sto je mnogo vise od svih podataka koje imamo.
Znaci vece su sanse da FZS ima netacne brojke - sto nas ne cudi jer znamo sta se sve objavljuje za natalitet i mortalitet itd...
A ako uzmes brojke za zaposlene i nezaposlene samo iz FZSa, dobijes nezaposlenost od 45% - sto je mnogo vise od svih podataka koje imamo.
Znaci vece su sanse da FZS ima netacne brojke - sto nas ne cudi jer znamo sta se sve objavljuje za natalitet i mortalitet itd...
Samo BiH.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Evo sad bio na telefonu s čovjekom u BiH, koji je inače zaposlen u firmi a i sa strane ima svog privatnog posla gdje instalira nadzorne sisteme, kamere, alarme itd - kaže čovjek od posla ne može da dođe sebi. Ovaj mjesec, kaže, toliko je imao privatnog posla da nije još svoju regularnu platu ni dirnuo.
Pa eto za primjer, iz te jedne anekdote, da ipak barem sa ovim razvojem događaja i porastom ekonomije ima ljudi koji ne mogu oči otvoriti od posla a i zarade koliko im treba, pa i više.
Radi se inače o mladoj osobi koja nije zatrovana starim jugoslavenskim sistemom gdje se čeka da ti neko donese posao - on je ko pčela - stalno nešto traži, devri.
Drago mi je čuti takve vijesti u BiH. Da potraje ovo desetak godina, i bilo bi nešto od nas.
Pa eto za primjer, iz te jedne anekdote, da ipak barem sa ovim razvojem događaja i porastom ekonomije ima ljudi koji ne mogu oči otvoriti od posla a i zarade koliko im treba, pa i više.
Radi se inače o mladoj osobi koja nije zatrovana starim jugoslavenskim sistemom gdje se čeka da ti neko donese posao - on je ko pčela - stalno nešto traži, devri.
Drago mi je čuti takve vijesti u BiH. Da potraje ovo desetak godina, i bilo bi nešto od nas.
Samo BiH.
Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.

Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
- BosnjackaHercegovina
- Član
Zato sto je i na zapadu tako - onaj ko radi 50-60 sati sedmicno, taj i ima. Onaj ko radi 35-40, taj bas i nema (uglavnom je tako).amkos je napisao/la:Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.![]()
Tako isto i u BiH, ljudi koji radi 60 sati sedmicno zaradjuju novac - problem je samo naci dovoljno posla za 60 sati sedmicno svake sedmice.
Ono sto ti govoris, podijeli na 2 dijela - to se moze kad dodjes do nivoa da STALNO i KONSTANTNO imas 80 sati sedmicno - tada podijelis na 2 dijela. Ali u ovim slucajevima se radi o mladim, vrijednim ljudima koji imaju svoj posao i nalaze se u situaciji gdje im privatni mali biznis pocinje da raste, ali ne do te mjere da imaju dovoljno posla za jos jednu osobu - jer nemaju. Treba jos porasta da se dodje do tog nivoa.
Ali ovo su prvi koraci na tom putu.
Ali i da se razumijemo - i ja bi prvo izabrao da mi radi covjek koji je uvijek zauzet nego onaj ko nemoze naci posla. Za ovog prvog, znam da je vrijedan i uporan, za ovog drugog ne znam nista - to je prirodno. Posao gravitira uspjesnijima. Uvijek je bilo lakse naci posao kad vec imas jedan, nego kad nemas nijedan.
Samo BiH.
Zato sto onda privatnik ne bi bio privatnik. Sto bi dva radnika placao po milju maraka kad jednog moze natovarit ko magare za 800?!amkos je napisao/la:Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.![]()
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
- BosnjackaHercegovina
- Član
Vidi, mozemo se mi buniti, ali sve je to vrlo jednostavna potraznja i ponuda.Gorcin je napisao/la:Zato sto onda privatnik ne bi bio privatnik. Sto bi dva radnika placao po milju maraka kad jednog moze natovarit ko magare za 800?!amkos je napisao/la:Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.![]()
Ako imas 25% nezaposlenih, poslodavac ce naci i kurvu i slugu ako mu se to bude trazilo - jer ljudi nemaju posla.
A ako imas ispod 10% nezaposlenih - vec tada moras pocet paziti sta i kako pricas sa radnikom - jer ih nemas dovoljno (barem ne onih dobrih koji ti odrzavaju biznis na nivou) - dok od 10% nezaposlenih imas uvijek onih 3-4% koji samo pricaju da hoce da rade ali Boga mole da ne dobiju posao, dok ostali bi ko radili nesto ali iskreno ne znaju. U takvim situacijama poslodavac postaje sve vise ovisan o dobrom radniku - i tada se i pazi kako se prica i ponasa prema istom. Tada se najboljim radnicima dijele i bonusi i pokloni i osmijesi.
Ali mi smo jos uvijek u fazi gdje je 25% nezaposlenih - ali za 5-7 godina, ako se zadrzi ovaj tempo koji vidimo u 2016, to moze doci na oko 10% - i tek tada dolazi mogucnost da stvari krenu drugacije.
Da se razumijemo, ja sam rodjen 80tih, a imam preko 20 godina radnog staza, od kojih sam vecinu godina radio preko 50-60 sati sedmicno. Ja iskreno ne znam nikoga ko nije tako radio 20tak godina a da je uspio stvoriti nesto ovdje na zapadu - iskreno ne znam nikoga. Po mom iskustvu, onaj ko nije spreman da vodu nosi nece nista ni uspjeti. Samo sto je u ekonomijama (kao u Americi na primjer) nezaposlenost niska pa covjek ima prilike da to okrene u svoju korist - a poslodavac koji se namucio trazeci dobre radnike to brzo prepozna. Onaj ko ne prepozna, obicno zatvori ducan ubrzo jer nema slifa za posao. BiH ekonomiju treba dovest u slicnu nezaposlenost (ispod 10%) i kad se taj problem rijesi, onda ce i poslodavci biti prisiljeni na promjenu svog ponasanja (naravno ne njihovom voljom, nego silom) - kao sto i sve ostalo biva u poslovnom svijetu. Niko te ne voli sto si lijep, nego sto si koristan.
Samo BiH.
Gorcin je napisao/la:Zato sto onda privatnik ne bi bio privatnik. Sto bi dva radnika placao po milju maraka kad jednog moze natovarit ko magare za 800?!amkos je napisao/la:Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.![]()
Bravo!!
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Vidi, mozemo se mi buniti, ali sve je to vrlo jednostavna potraznja i ponuda.Gorcin je napisao/la:Zato sto onda privatnik ne bi bio privatnik. Sto bi dva radnika placao po milju maraka kad jednog moze natovarit ko magare za 800?!amkos je napisao/la:Znam i ja ljude koji ne znaju kud udaraju od posla. Ima takvih primjera. Kod privatnika naravno. Pa sto onda privatnici ne podijele taj posao na 2 osobe npr., a ne da jedna osoba tegli k'o konj, a druga osoba je nezaposlena.![]()
Ako imas 25% nezaposlenih, poslodavac ce naci i kurvu i slugu ako mu se to bude trazilo - jer ljudi nemaju posla.
A ako imas ispod 10% nezaposlenih - vec tada moras pocet paziti sta i kako pricas sa radnikom - jer ih nemas dovoljno (barem ne onih dobrih koji ti odrzavaju biznis na nivou) - dok od 10% nezaposlenih imas uvijek onih 3-4% koji samo pricaju da hoce da rade ali Boga mole da ne dobiju posao, dok ostali bi ko radili nesto ali iskreno ne znaju. U takvim situacijama poslodavac postaje sve vise ovisan o dobrom radniku - i tada se i pazi kako se prica i ponasa prema istom. Tada se najboljim radnicima dijele i bonusi i pokloni i osmijesi.
Ali mi smo jos uvijek u fazi gdje je 25% nezaposlenih - ali za 5-7 godina, ako se zadrzi ovaj tempo koji vidimo u 2016, to moze doci na oko 10% - i tek tada dolazi mogucnost da stvari krenu drugacije.
Da se razumijemo, ja sam rodjen 80tih, a imam preko 20 godina radnog staza, od kojih sam vecinu godina radio preko 50-60 sati sedmicno. Ja iskreno ne znam nikoga ko nije tako radio 20tak godina a da je uspio stvoriti nesto ovdje na zapadu - iskreno ne znam nikoga. Po mom iskustvu, onaj ko nije spreman da vodu nosi nece nista ni uspjeti. Samo sto je u ekonomijama (kao u Americi na primjer) nezaposlenost niska pa covjek ima prilike da to okrene u svoju korist - a poslodavac koji se namucio trazeci dobre radnike to brzo prepozna. Onaj ko ne prepozna, obicno zatvori ducan ubrzo jer nema slifa za posao. BiH ekonomiju treba dovest u slicnu nezaposlenost (ispod 10%) i kad se taj problem rijesi, onda ce i poslodavci biti prisiljeni na promjenu svog ponasanja (naravno ne njihovom voljom, nego silom) - kao sto i sve ostalo biva u poslovnom svijetu. Niko te ne voli sto si lijep, nego sto si koristan.
Golemo iskustvo @Bošnjačka Hercegovina. Svaka čast! Hvala ti što svoje ogromno iskustvo sa tako "malo" godina života dijeliš ovdje sa nama na forumu.
To je tako...more im se pa jašu. Kad im se ne bude moglo onda ce se ravnopravnije pregovarati. Ja sam to malo brutalnije karikirao jer u biznisu bas nema merhameta ko sto je @amkos to potencirao pa izazvao ove postove poslije. Ovaj moj Hercegovac je samo obrazlozio kako to u stvarnosti hoda. Do stadija kad Bosna bude u tom filmu da radnik koji vrijedi stvarno vrijedi a ne koliko se gazdi digne (ko sto je sad) zivjet nam je u iluziji da smo svi jednaki, a u stvarnosti su neki samo jednakiji od drugih.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Bravo. Opet u sridu.Gorcin je napisao/la:To je tako...more im se pa jašu. Kad im se ne bude moglo onda ce se ravnopravnije pregovarati. Ja sam to malo brutalnije karikirao jer u biznisu bas nema merhameta ko sto je @amkos to potencirao pa izazvao ove postove poslije. Ovaj moj Hercegovac je samo obrazlozio kako to u stvarnosti hoda. Do stadija kad Bosna bude u tom filmu da radnik koji vrijedi stvarno vrijedi a ne koliko se gazdi digne (ko sto je sad) zivjet nam je u iluziji da smo svi jednaki, a u stvarnosti su neki samo jednakiji od drugih.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Evo za usporedbu, SAD imaju nezaposlenost od oko 4.7% a ukupan broj uposlenih je 149,000,000 a populacija države je 320,000,000, to znači da je prosjek zaposlenih ljudi naspram cijele populacije je 46.5%. To ubraja i Independent contractors što su u stvari radnici koji rade pod ugovorom o djelu.
U federaciji imaš 504,000 zaposlenih. Plus imaš ih sa 267,400 zaposlenih pod ugovorom o djelu (pogledaj podatak na prethodnoj stranici) - sve skupa je 771,400 prijavljenih radnika.
A da bi imali isti omjer radnika na populaciju kao u SAD treba nam još oko 230,000 radnika i tada će nam ukupan broj radnika biti ono 1 milion, što bi značilo da bi tada imali 46.5% radnika na omjer stanovništva baš kao i u SAD. Tada bi nam nezaposlenost bila 5-6%.
Sivu ekonomiju namjerno ne računam jer je to sve rekla-kazala. Niko ne zna koliko zaista ima ljudi zaposleno u sivoj ekonomiji.
Tačka na kojoj bi prosječan radnik u BiH trebao osjetiti neku jaču povišicu plate je negdje kad bi se stvorilo dodatnih 150,000 radnih mjesta i kad bi bilo 930,000 radnika u FBiH. Tada bi, ja vjerujem, prosječna plata brzo prešla 1000-1200KM sa tenzijom porasta. Porast bi se plate osjetio i na već dodatnih 100,000 novih radnih mjesta. Ali sa novih 150,000 radnih mjesta bi nezaposlenost već bila negdje oko 8-9% - što bi stvorilo veliki skok u standardu života.
U federaciji imaš 504,000 zaposlenih. Plus imaš ih sa 267,400 zaposlenih pod ugovorom o djelu (pogledaj podatak na prethodnoj stranici) - sve skupa je 771,400 prijavljenih radnika.
A da bi imali isti omjer radnika na populaciju kao u SAD treba nam još oko 230,000 radnika i tada će nam ukupan broj radnika biti ono 1 milion, što bi značilo da bi tada imali 46.5% radnika na omjer stanovništva baš kao i u SAD. Tada bi nam nezaposlenost bila 5-6%.
Sivu ekonomiju namjerno ne računam jer je to sve rekla-kazala. Niko ne zna koliko zaista ima ljudi zaposleno u sivoj ekonomiji.
Tačka na kojoj bi prosječan radnik u BiH trebao osjetiti neku jaču povišicu plate je negdje kad bi se stvorilo dodatnih 150,000 radnih mjesta i kad bi bilo 930,000 radnika u FBiH. Tada bi, ja vjerujem, prosječna plata brzo prešla 1000-1200KM sa tenzijom porasta. Porast bi se plate osjetio i na već dodatnih 100,000 novih radnih mjesta. Ali sa novih 150,000 radnih mjesta bi nezaposlenost već bila negdje oko 8-9% - što bi stvorilo veliki skok u standardu života.
Samo BiH.
Amin da se to ostvari. Svi sanjaju o tome. Možda se nekad i ostvare ta predviđanja @Bošnjačka Hercegovina. 
Ekonomska statistika se moze namjestiti.Koliki kreten treba da budes pa da vjerujes u Sda lazi da je zaposljeno 60 000+ U 2 godine.Znate li vi koliki je to broj.Ovdje mislim samo na podrucje Federacije Bih
Ekonomska statistika se moze namjestiti.Migracije pod Mirhunisom koja izmislja i lazira broj.I to je stranacki igrac.Jedino ne mozes namjesiti prvacice u skolama.Ovo ostalo se sve da namjestiti.Narod sve vise bjezi iz Bosne i ovdje neko zeli da mi kaze da je zaposleno +60 000 Osoba.Skeptican sam pa i vise od tog.Sda mafijaska politika i njihove cifre koje nemaju dodir s stvarnoscu.Uz onakve pametne face Zukica,Sebije i Bakira cudi me kako niko ne kopca glavom da je taj broj ogroman za nase prilike i da je istina.Iselljavanje bi totalno prestalo
Ekonomska statistika se moze namjestiti.Migracije pod Mirhunisom koja izmislja i lazira broj.I to je stranacki igrac.Jedino ne mozes namjesiti prvacice u skolama.Ovo ostalo se sve da namjestiti.Narod sve vise bjezi iz Bosne i ovdje neko zeli da mi kaze da je zaposleno +60 000 Osoba.Skeptican sam pa i vise od tog.Sda mafijaska politika i njihove cifre koje nemaju dodir s stvarnoscu.Uz onakve pametne face Zukica,Sebije i Bakira cudi me kako niko ne kopca glavom da je taj broj ogroman za nase prilike i da je istina.Iselljavanje bi totalno prestalo
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Ljudi pazite, ja sam konstantno u kontaktu sa ljudima, narodom i ono što možete čuti od dosta ljudi jesu riječi "borba", "opstanak", "preživljavanje" ili "rahat patnja". O kakvih 60.000 radnih mjesta se govori. Ma dajte. Narod skapava od gladi. Mislim da sva 3 naroda, tj. ljude iz sva 3 naroda. Totalno raslojavanje društva, ili si bogat ili si siromašan, sredine ili srednje klase nema ili ima sve manje. Srednja klasa je danas postala srednja žalost, nažalost. Ali ja sam mišljenja da je ovo sve dio kontrolisanog haosa. I većina ljudi sa kojima sam pričao se slaže sa mnom. Novi sekularni poredak, a i ogromno raslojavanje društva, pogotovo na Balkanu.
To znači @Jack da je onaj Arapović iz CCI-a, Centra civilnih inicijativa upravu kad kaže da Vlada lažira podatke i da petljaju u vezi cifara.
To znači @Jack da je onaj Arapović iz CCI-a, Centra civilnih inicijativa upravu kad kaže da Vlada lažira podatke i da petljaju u vezi cifara.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Jack,Jack je napisao/la:Ekonomska statistika se moze namjestiti.Koliki kreten treba da budes pa da vjerujes u Sda lazi da je zaposljeno 60 000+ U 2 godine.Znate li vi koliki je to broj.Ovdje mislim samo na podrucje Federacije Bih
Jedna je stvar reći da Zavod za Statistiku GTa lažira podatke o demografiji jer fašisti hoće da odcijepe teritoriju uzetu genocidom, a drugo je reći da zavodi za zapošljavanje u FBiH lažiraju podatke jer to odgovara SDA. Mislim da do danas nema dokaza za takvo nešto.
O Mirhunisi i ne govorim - ona je svoju reputaciju prokockala.
Ali mislim da su podaci o povećanju zaposlenih tačni i prave smisla iz nekoliko razloga:
1) I u okolnim državama raste zaposlenost a ekonomije su nam u sličnoj banani. Teško je zamisliti napredak u BiH dok je kriza u Srbiji i CG. Hrvatska je druga priča jer su oni u EU.
2) Strana ulaganja jesu porasla već nekoliko godina - i vrijeme je da se to osjeti na povećanju zaposlenih. Grade se putevi. Grade se zgrade po Sarajevu. Gradi se hotel sa 5 zvjezdica u Mostaru. To mora izaći negdje. Mala je ovo sredina da se te stvari ne osjete.
3) Ovo što ja vidim, a gledam - svi brojevi se slažu - ja sam i očekivao stagnaciju prosječne plate dok raste zaposlenost, možda čak i blagi pad dok zaposlenost ne uzme maha. Tako da sve ovo što vidimo je i očekivano.
4) iseljavanje NEĆE stati čak i kada nezaposlenost dođe na 15% jer dobar broj iseljenika čine čak i oni dobro zaposleni. Tek kad prosječna plata dođe na nekih 1500-2000km će iseljavanje totalno prestati. Ovo sada je već postao trend. Ljudi žive u okruženju gdje je iseljavanje Cool - i to se neće promjeniti tek povećanjem broja zaposlenih. Dosta se stvari treba promjeniti da se taj mentalitet promijeni.
Mislim da ima dobre šanse da se zaposlenost nastavi povećavati i usprkos iseljavanju. A sad, hoće li se stvoriti 50,000 ili 100,000 radnih mjesta - vidjećemo
Samo BiH.
Tacno tako.O kakvim tih 60 000 brojci pricate,samo u Federaciji Bih.Pa realno da je tako to bi znacilo da je 200 000+ Bosnjaka obezbjedjeno materijalno,a pogledaj situaciju.Vidi se da nije.Ekonomska statistika se moze namjestiti,kao da je to teskoTo znači @Jack da je onaj Arapović iz CCI-a, Centra civilnih inicijativa upravu kad kaže da Vlada lažira podatke i da petljaju u vezi cifara.

- BosnjackaHercegovina
- Član
Možete li podijeliti te podatke o lažiranju?
Meni se ovo sve slaže i ne vidim šta se lažira.
Meni se ovo sve slaže i ne vidim šta se lažira.
Samo BiH.
To je samo moje misljenje.Naravno,evo i Amkos se ne slaze.Vidi sirotinju,ljude koji odlaze sve vise
Hipoteticki haj recimo da je Bosna drzava velicine Njemacke ili Amerike.60 000+ radnih mjesta novih gdje nije detaljno objasnjeno gdje su ti novi poslovi,ako nema vecih firmi,gdje je moglo da bude.Nek vlada dadne doticnu statistiku kad vec ima ''evidenciju''Ali detaljnu.Ali,ako imas povecanje od 60 000+ radnih mjesta,samo u Federaciji Bih.U zadnje 2 ili 4 godine,to je ogroman rast.To je rast od cirka 3 miliona novih radnih mjesta+ u Americi u 4 godine.A svi znamo da je sve proizvoljna statistiku.Ministarstvo raseljenih vode budale i stranacke ulizice koji se ne razumiju u tematiku,samo proizvoljne cifre bacaju.I onda pricaju jednu te istu pricu i dobijaju masne pare.Ako ja zelim tebe ili Amkosa da uvjerim.Ja mogu reci da je tako.Ali,ako dadnem detaljan podatak,onda je lakse ubjediti.A ja taj podatak ne vidim
Hipoteticki haj recimo da je Bosna drzava velicine Njemacke ili Amerike.60 000+ radnih mjesta novih gdje nije detaljno objasnjeno gdje su ti novi poslovi,ako nema vecih firmi,gdje je moglo da bude.Nek vlada dadne doticnu statistiku kad vec ima ''evidenciju''Ali detaljnu.Ali,ako imas povecanje od 60 000+ radnih mjesta,samo u Federaciji Bih.U zadnje 2 ili 4 godine,to je ogroman rast.To je rast od cirka 3 miliona novih radnih mjesta+ u Americi u 4 godine.A svi znamo da je sve proizvoljna statistiku.Ministarstvo raseljenih vode budale i stranacke ulizice koji se ne razumiju u tematiku,samo proizvoljne cifre bacaju.I onda pricaju jednu te istu pricu i dobijaju masne pare.Ako ja zelim tebe ili Amkosa da uvjerim.Ja mogu reci da je tako.Ali,ako dadnem detaljan podatak,onda je lakse ubjediti.A ja taj podatak ne vidim